BEIJING: Dette tror verdens fremste bredbåndseksperter som denne uken er samlet i Beijing under World Broadband Forum.
Du har sikkert hørt om Web 2.0, som forenklet er en betegnelse på det brukergenererte internett.
Nå vil dette komme på også andre plattformer slik som mobiltelefonen, lommedatamaskiner (PDA-er), spillemaskiner som eksempelvis Playstation 3 og Xbox 360, samt på TV-en din.
Mobilt bredbånd
– Brukergenererte tjenester vil forfølge deg uansett hvilken plattform du er på. Alt sammen via bredbånd, enten det nå er mobilt eller via fiberkabler. Data- og telebransjen har snakket om migrasjon mellom de ulike plattformene i flere år, men det er først nå at det begynner å skje i virkelighet. Jeg regner med de fleste tjenester du kjenner fra internett er tilgjengelig på mobiltelefoner og TV innen et par år, sier daglig leder Bjørn Rønning i konsulentselskapet Greenfield, som er et datterselskap av NetNordic.
Han har tatt turen til den kinesiske hovedstaden for å være sesjonsleder for mobilitetsdelen under World Broadband Forum.
Det bransjen vil leve av
Flere bransjeeksperter fra både Asia og Europa som Teknisk Ukeblad har snakket med, framhever at de nye brukerstyrte tjenestene vil gi enorme inntekter til tele- og brebåndsoperatører.
I Beijing diskuterer de nå hvordan de skal legge opp forretningsmodellene i forbindelse med innføringen av de nye tjenestene. Sammen med maskin til maskinkommunikasjon (M2M), regnes de nye bredbåndstjenestene som det bransjen skal leve av i årene framover.
Guru roser Telenor
– Telenor er et av de selskapene i verden er kommet lengst på mobilitet og bredbåndsteknologi, men de er ikke så gode på tjenester. Det ser man på den lave bruken av 3G i Norge. Men dette er bare i startfasen. Jeg tror at 3G-bruken vil ta av når vanlige folk kan bruke både alminnelige internettjenester på mobiltelefonen og TV-en sin. I Asia ser vi at brukergenererte tjenester er det som tar mest av på mobiltelefonen og på bredbånd, sier Rob Butler, som leder utviklingsselskapet Emontum, som også har fått kontor i Oslo.
Butler er australsk professor, og en av de internasjonale guruene innen mobilitet og brukerstyrte tjenester. Han har vært bosatt i Oslo i et og halv år, og jobber blant annet for Telenor, finske Elisa og en del større bredbåndsselskaper i Skandinavia.
Sikkerhet
Under World Broadband Forum i Beijing er han et av trekkplastrene på konferansen som i år vil ha mellom 4000 og 5000 deltakere.
– Nye brukerstyrte tjenester som Facebook på eksempelvis mobil gir store muligheter for brukeren. Men telebransjen må ikke glemme at dette også gir helt nye sikkerhetstrusler som må løses før slusene åpnes. Det er slike problemstillinger som vil bli heftig diskutert under den internasjonale bredbåndskonferansen i Beijing, sier Rob Butler.