– Geolog fra NVE har akkurat ankommet og vil planlegge befaring. Geologens vurdering vil være avgjørende for tiltak fremover, opplyste ordfører Siri Blichfeldt Dyrland i Midt-Telemark kommune i en pressebrifing tirsdag morgen.
Ordføreren opplyser at det ikke har skjedd noen utvikling i løpet av natten, og at de nå prioriterer å ivareta evakuerte.
– Det viktige for oss er jo å legge til rette for fortsatt ingen fare for liv og helse og minst mulige skader, sier Dyrland.
Ordføreren i Bø oppfordrer turister til å reise hjem, ifølge NRK.
– Prioriterer å unngå sekundære hendelser
Politiets innsatsleder Arnhild Saubrekka Holmlimo understreker også at deres videre arbeid er avhengig av geologens vurdering.
– Det her er jo et fagfelt politiet ikke har spisskompetanse på, så her er vi nødt til å lytte til ekspertisen. Vår prioritering er å unngå sekundære hendelser som kan være til fare for befolkningen. Utover det er det ønske om å oppnå en normaltilstand så raskt som mulig.
Overvannet kommer: Her er syv grep du kan ta
Kan komme utrasinger og utglidninger
Holmlimo opplyser videre at det kontinuerlig blir tatt vurderinger om hvorvidt noen av de evakuerte områdene kan gjenåpnes, men at dette først vil skje etter at de har fått klarsignal fra geolog.
Innsatslederen påpeker at det er naturlig at det kan komme noen ødeleggelser som følge av at Bøelva gikk over sine bredder, og at man må være obs på at det kan komme utrasinger og utglidninger når den trekker seg tilbake.
– Her er vi nødt til å henge på geologen, så får vi stille oss i en best mulig stand til å kunne utøve en form for beredskap hvis noe skulle skje, sier Holmlimo.
80 mm nedbør
Det har var store mengder nedbør som rammet Bø-området fra midnatt og utover ettermiddagen mandag. I 17-tiden begynte regnet å gi seg.
– Det har kommet omtrent 80 millimeter nedbør, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.
Politiet meldte i ettermiddag at Bø-elva var i ferd med å gå over sine bredder, noe som blant annet førte til at en bro over Eikavegen raste sammen.
– Brannvesen og Teknisk Etat i Midt-Telemark kommune har beredskap for å ivareta kritisk infrastruktur, opplyser Sørøst politidistrikt.
Fra klokken 18 var imidlertid vannmengden nedgående, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Oslo fikk en halv måneds regn på bare 20 minutter
Samme området kan få styrtregn
Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for styrtregn for store deler av Østlandet tirsdag. Det blir lokale byger på ettermiddagen.
Moxnes sier bygene kan ramme områder som har fått store vannmengder mandag, men at det er vanskelig å forutse nøyaktig hvor bygene vil slå ned.
– Vi får håpe at de ikke havner akkurat der, men det ikke lett å si på forhånd, sier statsmeteorologen.
Bygene kan gjøre det utfordrende å kjøre bil.
– Det kan være greit å være litt obs i morgen ettermiddag, om styrtregnet kommer dit man er. Det kan bli kraftige byger som kan være ubehagelig når man kjører bil, sier Moxnes.
Mye nedbør kan føre til mye vann i veien, og fare for vannplaning.
Slår skredalarm: – Vi er ikke forberedt
Campingplasser under vann
Flommen har ført til en rekke konsekvenser for lokalbefolkningen. Politiet meldte klokken 15.14 mandag om et hus som var i ferd med å velte på grunn av nedbør og vann fra vassdrag. Huset er et bygg med to etasjer og en kjeller.
– Huset står på skrå, sa operasjonsleder Øystein Ølen i Sørøst 110-sentral til NTB på ettermiddagen.
Flere campingplasser har også fått kjenne flommen tett på. Beverøya camping ble lagt helt under vann, og politiet valgte derfor å evakuere campingplassen.
På Åsgrav camping var flere campingvogner delvis under vann, mens på fylkesvei 3334 ved Vreimsida raste deler av veien ut.
Satt krisestab
På grunn av mye nedbør har Juvsåa bru ble stengt med umiddelbar virkning, opplyser Midt-Telemark kommune på sine nettsider.
– Dette medfører at både gang- og sykkelstiveien og kjørebanen er stengt, opplyste kommunen.
Kommunal kriseledelse ble tidlig varslet, og veitrafikksentralen ble orientert. Politiet satte etter hvert inn politihelikopter for å få oversikt over situasjonen.
Midt-Telemark kommune melder på sine nettsider at det er satt krisestab.
– Det er ikke meldt om ytterligere nedbør i dag, men det kommer mer i morgen, skriver kommunen.
Flommen i Telemark: Geolog har godkjent arbeid