LAUSANNE: Den medisinske teknologigiganten Medtronic presenterte nylig CareLink ved Lausanne i Sveits.
Det elektroniske hjelpemiddelet har vært på markedet i noen år, blant annet i USA, men i Norge lanseres det først denne uken. To pilotprosjekter starter ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen og ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.
Systemet er banebrytende, fordi hjertepasientene slipper å reise til behandlende lege eller sykehus bare for å stille en diagnose eller for å bli sjekket i en rutinekontroll. Dette sparer mange pasienter både for lange reiser og tid. På samme måte blir legene i stand til å diagnostisere flere pasienter på kortere tid.
Perfekt for Norge
- Et slikt system egner seg utmerket for Norge hvor det ofte er lange avtastander mellom pasienter og sykehus, sier Ørn Stuge. Nordmannen har snart et år har vært leder for Medtronic i Europa. I tillegg har han ansvaret for konsernet i Midt-Østen, Latin-Amerika, Canada og India.
Han mener kostnadene både til pasientene og det offentlige blir betydelig mindre ved å bruke CareLink.
- I Norge er det mange grisgrendte strøk, der det er lang vei til leger med spesialkompetanse. Derfor må mange pasienter reise lange avstander både for undersøkelser og behandling. Det å kunne fjerndiagnostisere en pasient via internett, vil derfor representere en stor tilleggsverdi, sier Stuge.
Sent ute
CarLink har vært på markedet siden det ble lansert i USA i 2002. Stuge mener Norge ligger flere år etter i bruk av en del medisinsk teknologi.
- Det er et faktum at det er lavere utnyttelse av denne typen teknologi i Norge. For eksempel gjelder det behandling med implanterbare hjertestartere (ICD) for pasienter med hjertesvikt. En av årsakene til dette, kan være dårlig kjennskap til denne typen behandlingsmetoder. Mangel på finansiering kan også være en grunn til at slik teknologi har lavere utnyttelse i Norge, sier Stuge.
Revolusjonerende
Professor i hjertesykdommer, Svein Færestrand, er leder for pacemaker og ICD-behandling ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. Han er imponert av CareLink.
- I en såpass spredt befolkning som i landet vårt, er dette revolusjonerende i helse-Norge for å diagnostisere en pasient med implantert defibrillator (ICD). Vi og Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har denne uken startet et pilotprosjekt med CareLink. Dette er et stort fremskritt i trygghet for, og overvåkning av slike pasienter, sier Færestrand.
Forhåndsprogrammert
Ikke bare sørger systemet for at data fra pasientene kan overføres til behandlende lege svært raskt. CareLink kan også forhåndsprogrammeres til å sende nødvendig informasjon via internett.
- Den kan programmeres slik at dataene sendes på et bestemt klokkeslett en valgt dato, tilsvarende intervallene pasienten tidligere hadde for halvårlige kontroller på sykehuset. Pasienten kan ligge å sove i sin egen seng mens informasjonen automatisk og trådløst sendes fra ICD-apparatet i kroppen, via en mottaker på nattbordet til en server hos behandlende lege. Hvis pasienten har hatt et anfall med rytmeforstyrrelse, vil ICDen automatisk sende informasjon til sykehuset inkludert et EKG som viser rytmeforstyrrelsen og nøyaktig tidspunkt for denne. Det er en fantastisk utnyttelse av avansert informasjonsteknologi på høyt nivå, sier Færestrand.
Professoren er enig med Ørn Stuge i at deler innenfor medisinsk teknologi har en lavere utnyttelse i Norge enn i mange andre land vi kan sammenligne oss med.
– Som eksempler kan nevnes at Norge hadde den laveste raten av pacemaker implantasjoner i Vest-Europa i 2006 i forhold til antall innbyggere. Innenfor ICD-behandling for å hindre plutselig hjertedød hos risikopasienter, kan det ligge en økonomisk begrensning som kan forklare den lave bruken av ICD. Der kan Stuge ha rett, sier Svein Færestrand.