Telenor etablerte for flere år siden Telenor Cinclus som utvikler utstyr for automatisk avlesning av strømmålere.
Selskapet har har allerede avtaler for å levere målere til 1,2 millioner husstander i Sverige. Avtalene har en verdi på over tre milliarder kroner for de kommede 20 årene.
Nå venter en lignende utvikling i Norge.
Regelendring
NVE har nylig sendt ut en forskriftsendring på høring som anbefaler at det installeres automatiske strømmålere i alle norske husstander. Det tas sikte på full utrulling fra april neste år med avslutning innen 2013.
Salgsdirektør Knut Kårhus hos Cinclus forteller at Cinclus selvsagt er klare til å kjempe om å kapre flest mulig av de norske energiverkene når nå utrullingen av automatiske strømmålere skal starte for fullt her hjemme.
Mål strømmen på mobilen
De nye systemene åpner for en rekke nye tjenester og muligheter. Ett område Cinclus har jobbet litt med, er det de kaller en mobil energikanal.
Det vil si at abonnentene kan hente opp strømmåleren på mobiltelefonen. Der kan de både se forbruket og eventuelt også gjøre justeringer uansett hvor de måtte befinne seg.
– Produktet er ikke ferdig utviklet. Men vi har god kommunikasjon med kunder som Fortum og Eon som viser stor interesse, sier Kårhus.
Kjøretøy blir viktigst
Elmålere har vært det drivende området for M2M-kommunikasjon, og er fortsatt det største området. Men ifølge det svenske analyseselskapet Berg Insight er det kjøretøyer som blir størst i fremtiden.
EU er i ferd med å innføre krav om at alle biler skal ha en GSM/GPS alarmsender som kontakter et nødnummer automatisk ved en ulykke.
– Det betyr 15-20 millioner installasjoner per år, sier Tobias Ryberg i Berg Insight.
Bilsamarbeid
Andre viktige områder blir hjemmealarm og betalingsterminaler.
- Vår prognose er at nesten 60 millioner maskiner vil være koblet sammen via mobilnettet i Europa i 2013. Det er dobbelt så mange som det totale antallet mobiltelefoner i Norden, sier Ryberg.
For å dekke inn også denne utviklingen har Telenor etablert et nytt selskap, Connexion, som er spesialister på generell maskin-til-maskin kommunikasjon.
Selskapet har sitt utspring i Sverige og bilprodusentene Volvo og Scania har vært, og er fortsatt, tunge samarbeidspartnere.
- Ingen interessekonflikt
I forbindelse med etableringen Connexion ble også store svenske energiselskaper trukket frem som potensielle kunder.
– Det ligger ingen interessekonflikt i dette. Vi vil kunne tilby Cinclus våre tjenester i de markeder de måtte ha behov for det, sier fungerende administrerende direktør Fredrik Salvesen i Telenor Connexion.
I Sverige vil trolig Connexion på sikt ta over forvaltningen av alle M2M-forbindelser på en dedikert kommunikasjonsplattform, også for nåværende og kommende kunder til Cinclus.
Kjøpte kunnskapen
Hvorfor er Telenor så sterke på M2M-kommunikasjon i Sverige?
– Det er en arv fra Europolitan. De rettet seg helt fra starten mot bedriftsmarkedet og satset mye på innovasjon og ny teknologi. Så ble de kjøpt opp av Vodafone, som i sin tur ble kjøpt av Telenor, forklarer Rydberg i Berg Insight.