Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, sier til NRK og Dagens Næringsliv at de har gått ut med et tilbud til samtlige om lag 4.000 ansatte i Telenor Norge om frivillige sluttavtaler.
De ansatte må takke ja til tilbudet om sluttpakke innen 26. mars og vil få anledning til å slutte 1. april om søknaden om sluttpakke blir innvilget.
Ikke alle får ja
De ansatte kan få opptil 21 måneders lønn i sluttpakke, men ikke alle som søker sluttpakke, kan regne med å få ja.
– Vi kommer ikke til å innvilge alle som søker. Kritisk kompetanse må vi beholde, men en del av dem som søker, vil få det, sier Berit Svendsen.
Tilbudet til de 4.000 ansatte er basert på ansiennitet. Jo lenger fartstid en ansatt har i telegiganten, jo bedre sluttpakketilbud får personen. Mens en som har vært ansatt i fem år, vil få et tilbud om ni måneders lønn, er det ansatte som har jobbet i selskapet i 24 år og som er under 48 år, som får tilbud om størst lønnskompensasjon. For ansatte i aldersgruppen 58 til 67 år har Telenor funnet individuelle løsninger.
– Vi mener tilbudene er veldig gode, sier Svendsen.
Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor
Investeringer
2014 er ikke første år med relativt store kutt i bemanningen. Antall ansatte ble redusert med 225 i fjor, og målet for 2014 er altså å doble dette tallet.
Ifølge Svendsen skyldes kuttene at Telenor må gjøre store investeringer i mobil- og bredbåndssektoren. Samtidig som selskapet opplever sterk vekst i bruk på dette området, forsvinner store kundemasser hvert eneste år fra det tidligere lønnsomme monopolområdet fasttelefonen
Berit Svendsen kan ikke utelukke at ansatte kan komme til å bli oppsagt.
– Vi kan aldri utelukke at det vil komme oppsigelser, men nå i denne runden forsøker vi for første gang frivillige sluttpakker, sier hun.
Les også: «Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen
Kritisk
Konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen, sier til NRK at han er sterkt kritisk.
– Vi reagerer sterkt på den bruken av tall, at man setter en fasit som sier 450 ned, sier Salomonsen, som også mener de tillitsvalgte burde ha vært tatt med på råd og diskusjoner hvis Telenor Norge må nedbemanne. Det har ikke skjedd.
– De setter et tall, og det har vi sett altfor mange ganger. Da har det blitt slik at de gjenværende må jobbe mer for å dekke opp tapet av de andre, sier Salomonsen.
Han mener sluttavtaletilbudet må være helt frivillig, og at selskapet ikke kan presse de ansatte til å slutte.
– Til nå har vi ingen grunn til å hevde at ledelsen har tenkt å ha et skjult trykk. Det får vi se i praksis. Det de har sagt, er at det skal være helt frivillig, så får vi se hvordan det blir, sier han.
– Er det noen som har tenkt å slutte uansett, så har de en gylden sjanse, sier han.
Godt 2013
Sjokkbeskjeden til Telenors ansatte kommer etter et svært godt fjorår for telegiganten.
Selskapet økte markedsandelene i de viktigste markedene og fikk blant annet 17 millioner nye mobilabonnenter, de aller fleste i vekstmarkeder som India, Pakistan og Bangladesh.
Selskapet omsatte for 104 milliarder kroner i fjor, 2 milliarder mer enn i 2012. Driftsresultat ble 21,3 milliarder kroner, opp fra 9,8 milliarder året før. Årsresultat før skatt endte på vel 5 milliarder kroner, mot 286 millioner kroner året før.
Konsernets resultatmargin ble forbedret med 2 prosentpoeng fra 2012, og det rekordhøye resultatet før skatt og finansposter gjorde at selskapet i februar varslet et utbytte til aksjonærene på 7 kroner per aksje.
Les også:
Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G