INNSIKT

Telenor øker satellittkapasiteten

NY TORDENFUGL PÅ HIMMELEN:THOR 6 vil bety en enorm økning i Telenors overføringskapasitet for TV-signaler til markedene i Norden og Øst-Europa.
NY TORDENFUGL PÅ HIMMELEN:THOR 6 vil bety en enorm økning i Telenors overføringskapasitet for TV-signaler til markedene i Norden og Øst-Europa.
20. okt. 2009 - 07:02
Vis mer

Etter planen skal Telenors nye satellitt Thor 6 skytes opp fra fransk Guyana den 29. oktober. Da skal en Ariane 5-bærerakett plassere den i bane like utenfor atmosfæren i 250 kilometers høyde.

Kapasitet

Thor 6 skal sammen med Thor 5, som ble skutt opp i fjor, erstatte de over ti år gamle satellittene Thor 2 og 3.

De nye satellittene får betydelig mer kapasitet enn de gamle, men ingen av selskapets satellitter får større kapasitet enn sekseren. Den får hele 36 transpondere (transmitter-responder) som hver kan ta imot og sende tilbake bærebølger med båndbredde på 27 til 33 MHz. Hver av transponderne kan overføre et stort antall TV-kanaler.

Den økte kapasiteten vil gjøre at Telenor får en stor kapasitetsøkning til sine 7,8 millioner TV-kunder i Norden. Og det vil trenges etter hvert som det kommer til flere TV-kanaler og at mange av dem skal sende i HD.

Utsolgt

Samtidig med byggingen av satellitten har Telenors selgere vært flittige og solgt ut det meste av den ekstra kapasiteten.

Canal Digital er hovedkunden for transponderne som dekker Norden, mens Intelsat og UPC har tegnet betydelige kontrakter for dekningen av Sentral- og Øst-Europa.

UPC er det fjerde største TV-selskapet i Øst-Europa. Dermed blir Telenor nå en betydelig aktør i regionen.

TV-fuglene

Satellitt-TV i Norge startet med sendinger til Svalbard og oljeplattformene på 80-tallet.

I 1989 ble den felles nordiske Tele-X-satellitten skutt opp. For Norge ble det mer fart i sakene da Telenors Hans Fjøsne stilte med en blank sjekk i England i 1992 og kjøpte Marco Polo II-satellitten som ble omdøpt til Thor I.

Med fem transpondere fikk den blant annet jobben med å sende svensk TV til kabelselskaper i Norge. Et hull i lovverket tillot slik distribusjon fordi signalene ble tatt imot på vanlig antenne i Norge.

Digital-TV

Mer fart ble det da Telenor skjøt opp Thor II og Thor III i 1997 og 1998 med henholdsvis 15 og 14 transpondere. Samtidig startet digitaliseringen av satellitt-TV. Hver analog kanal trengte en hel transponder på mellom 27 og 36 MHz. Digitaliseringen forbedret kanalkapasiteten voldsomt.

Man fikk en effektiv bitrate på 39,5 Mbit/s etter feilkorreksjon og ved å benytte den nye TV-digitale overføringsstandarden DVB-S med MPEG-2 kompresjon fikk man plass til rundt 8 TV-kanaler per transponder.

En senere oppgradering med det som kalles statistisk multipleksing, som blander TV-kanaler med enklere og vanskelige signaler i samme bitstrøm, og tillater at de «låner» bitrate fra hverandre, gav en ytterligere økning på 30 prosent.

Bedre

Stadige forbedringer i MPEG-2 kompresjonen gjør at man i dag kan overføre 15 kanaler på en transponder.

Overganger til HD krever mye større bitrate, men slike kanaler komprimeres med den mer effektive MPEG-4 standarden, og man bruker DVB-S2 som gir opptil 66 Mbit/s per transponder.

Nye Thor 6 med sine 36 transpondere har en enorm overføringskapasitet av TV-kanaler både i SD og i HD.



Grafikken viser hvordan banen til Thor gjøres sirkulær (se under).

Banen gjøres sirkulær

  • Når satellitten er separert fra raketten i 250 km høyde, har den en relativ hastighet på mer enn 9 km/s og en sterkt elliptisk bane med det høyeste punkt (apogee) ca 36.000 km over jordoverflaten.
  • For at satellitten skal få en omløpstid på nøyaktig 24 timer, slik at den "står stille" på himmelen i forhold til en observatør på jordoverflaten, må banen gjøres sirkulær 36.000 km over ekvatorplanet. Dette er den såkalte geostasjonære banen.
  • Dette oppnås ved å øke hastigheten i banen på det høyeste punktet med cirka 1,5 km/s. Dette gjøres i tre manøvre, som vist på grafikken. Disse øker hastigheten med henholdsvis 0,7 km/s, 0,7 km/s og 0,1 km/s, helt til banen blir sirkulær i den ønskede høyden 36.000 km over bakken.

Kilder: Prosjektleder for THOR 6, siv. ing. Peter J. K. Olsen og sjefsteknolog i Telenor Satellite Broadcasting AS, Torkel Aamodt Thoresen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.