IT

TeliaSonera kjøper Tele2

For fem milliarder kroner.

Netcom-sjef August Baumann (til høyre) overtar selskapet til Tele2-sjef Arild Hustad etter at Netcom-eier TeliaSonera blar opp fem milliarder svenske kroner.
Netcom-sjef August Baumann (til høyre) overtar selskapet til Tele2-sjef Arild Hustad etter at Netcom-eier TeliaSonera blar opp fem milliarder svenske kroner. Bilde: Eirik Helland Urke
7. juli 2014 - 08:23

Svenske TeliaSonera, som allerede eier Netcom, kjøper Tele2 Norge for 5,1 milliarder svenske kroner.

Det melder selskapene i en pressemelding mandag.

Sammenslåing

Med oppkjøpet øker TeliaSonera sin norske markedsandel fra 23 til rundt 40 prosent, ifølge meldingen. Antall mobilkunder øker fra 1,6 til 2,7 millioner.

Kjøpet innebærer også en sammenslåing av Tele2 og Netcoms norske virksomheter.

Les også: Nå kan 5G-teknologien levere 5 Gbit/s

Tapte auksjonen

Bakgrunnen for Netcoms oppkjøp av Tele2 i Norge er frekvensauksjonen som ble avholdt i desember i fjor. Mens både Netcom og Telenor kom godt ut av auksjonen, mistet Tele2 sine frekvenser.

I stedet var det telemyggen Ice som fikk både den ettertraktede blokken i 800 MHz-området og flere andre blokker i andre spektre.

Lenge ble det spekulert på om Tele2 vill kjøpe hele Ice, men det ble klart at den amerikanske eieren ville bygge ut et eget konkurrerende nett i Norge. Plutselig så det ut som vi skulle få fire nettverk i Norge, ett mer enn det myndighetene hadde ønsket seg, men også ett uten frekvenser å bruke i de rundt 2000 basestasjonene de hadde bygget opp for et par milliarder kroner.

Krise har nok vært et ord som mange i Tele2 har brukt det siste halvåret. De var nødt til å gå til Telenor og inngå en omfattende leieavtale for at kunden fortsatt skulle ha et nettverk å snakke i.

Det gjorde Telenor til en enda større gigant i det norske operatørnettet.

– Vi måtte gjøre noen veivalg etter at vi tapte frekvenstildelingen 6. desember. Det er ikke godt å drive et mobilselskap i Norge uten frekvenser. Derfor er vi glade for å få til dette. For våre kunder er det veldig positivt, sa Tele2s administrerende direktør Arild Hustad på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Det har vært en hektisk periode de siste månedene, og vi har vurdert alle strukturelle alternativer. Dette er uten tvil den beste løsningen, sa Hustad.

Les også: One Call-sjefen langer ut mot Telenor

Netcom-sjefen lover at Telenor skal få hardere konkurranse etter oppkjøpet av Tele2.
Netcom-sjefen lover at Telenor skal få hardere konkurranse etter oppkjøpet av Tele2.

Lover raskere 4G

Det nye selskapet lover 4G-dekning til 98 prosent av den norske befolkningen innen utgangen av 2016.

– Samtalene mellom oss har pågått lenge. Tele2 hadde ikke frekvenser, og det skapte en helt ny situasjon i telemarkedet. Forhandlingene har naturlig nok gått i bølger, men nå er vi i havn. Det betyr at vi har kjøpt rubb og stubb her i Norge, og det gir en del konsekvenser. For det første vil vi overføre alle Tele2s kunder til vårt nett og få en mye bedre utnyttelse av det. En slik utnyttelse gir oss et grunnlag til å sette større kraft bak utbyggingen av 4G-nettverket, sier adm. direktør i Netcom, August Baumann, til Teknisk Ukeblad.

Med oppkjøpet er Netcom tilbake som en mye mer slagkraftig konkurrent til Telenor. De vil få i overkant av 40 prosent av telekundene i Norge.

Telenor vil ha litt over 50 prosent, mens resten er kunder som verken er i Telenors eller Netcoms nett.

– Det var helt nødvendig for oss å vokse i kundemasse for å by Telenor på konkurranse. Vi trengte rett og slett en større fabrikk for å få ned enhetsprisen. Vi ser en eksplosiv utvikling av datatrafikken, og vi trenger et grunnlag for å bygge kapasitet.

– Husk at det ikke er noen liknende markeder som har hatt en så dominerende aktør som det Telenor har vært i Norge. De vil fremdeles være størst, men på langt nær så dominerende som før. Det tror jeg det norske telemarkedet har godt av, sier Baumann.

Kjøpet er svært omfattende både teknisk og økonomisk, og ifølge Baumann ligger det i kortene at de vil se over den fysiske infrastrukturen. De vil ikke ha en overlappende infrastruktur, men på noen steder har Tele2 gode lokasjoner for sine basestasjoner som vil bli brukt videre.

Les også: Phonero kjøper den dobbelt så store konkurrenten Ventelo

– Det måtte skje noe

– Vi er bare en tilskuer til det som skjer, men jeg kan jo gratulere Netcom og Tele2 med at de har funnet sammen. Det måtte jo skje noe i det norske telemarkedet etter at Tele2 mistet frekvensene slik at de ikke kunne drive nettverksinfrastrukturen sin, sier sjef for Telenor Norge, Berit Svendsen.

– Vi noterer oss at de har nye ambisjoner om utbygging, men vi skal by på konkurranse både på dekning og kapasitet. Vi skal fortsette å være best på begge deler. Samtidig kommer ikke datatrafikken til å bli gratis. Det koster å bygge ut for alle og Norge er et eksepsjonelt kostbart land å bygge ut. Det er en naturlov som gjelder både for oss og alle andre som skal bygge nettverk, sier hun.

Fusjonstrend

Svendsen peker på at det er litt andre holdninger til fusjoner i EU enn tidligere. E+ og O2 har fusjonert i en gigantfusjon og det har skjedd flere slike.

– Dette er nok en erkjennelse av at det Nordamerikanske markedet med tre gigantaktører fungerer mye bedre enn de over hundre nettverksaktørene vi har i Europa, sier hun.

Synergieffekter

TeliaSonera melder at de venter integrasjonskostnader på mellom 250 og 450 millioner svenske kroner og investeringer på 350 millioner svenske kroner for å håndtere den økte trafikken.

Selskapet venter også synergieffekter på minst 800 millioner svenske kroner i året fra 2016.

Oppkjøpet forutsetter godkjenning av norske konkurransemyndigheter, og selskapene venter en avklaring innen første kvartal 2015.

Fungerende sjef for Post- og teletilsynet, Elisabeth Sørbøe Aarsæther, uttaler seg nøytralt i oppkjøpssaken.

– Vi tar oppkjøpet til etteretning. Nå er det opp til Konkurransetilsynet å si sitt. Myndighetene har sagt at de ønsker tre nettverksoperatører i Norge, og det er det jo fortsatt, sier hun.

Les også: Her er planene til den nye 4G-operatøren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.