Cicero Senter for klimaforskning serverer dårlige nyheter til klimaforhandlerne på det pågående toppmøtet i Doha i Qatar:
Nå er det nødvendig med radikale klimatiltak for å avverge farlige klimaendringer, konkluderer forskere fra det norske senteret i en artikkel i tidsskriftet Nature Climate Change.
Artikkelen er basert på ferske tall fra det anerkjente Global Carbon Project (GCP) som kartlegger CO-utslippene fra bruk av fossile brensler.
I 2011 slapp verden ut 34,7 milliarder tonn CO, en økning på 3 prosent fra året før. I 2012 anslår GCP at utslippene vil øke med ytterligere 2,6 prosent.
Cicero-direktøren: – Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil
Fem grader varmere
Fra 2000 til 2011 har utslippene økt gjennomsnittlig 3,1 prosent per år, og følger dermed de mest pessimistiske scenarioene til FNs klimapanel.
Dersom denne veksten i utslippene fortsetter, stiger sannsynligvis temperaturen på jorden med fem grader innen 2100.
En slik temperaturøkning vil få store negative konsekvenser, ifølge Cicero. For å unngå dette mener forskerne at vi kan bli nødt til å bruke teknologi som fjerner CO fra atmosfæren. Dette kan for eksempel være biokraftanlegg med karbonfangst og -lagring.
– Vi er i ferd med å gjøre oss avhengige av teknologier som ikke er ferdig utviklet. Det er veldig usikkert hvor mye disse kan bidra til å senke fremtidige utslipp, sier Glen Peters, hovedforfatter og forsker ved Cicero Senter for klimaforskning, i en pressemelding.
Les også: EU dropper klimakvoter for fly
Høye utslipp fremover
Robbie Andrew ved Cicero Senter for klimaforskning som også har bidratt til studien, frykter at dagens økning i utslippene låser oss til høye utslipp også i fremtiden.
– Endring av teknologiske, sosiale og politiske systemer tar lang tid. Selv om forhandlingene i Doha skulle ende med en omfattende avtale om utslippsreduksjoner, ville det ta minst ti år før utslippene går ned, sier Andrew.
Ifølge Peters har tidligere energiomlegginger i Belgia, Danmark, Frankrike, Sverige og Storbritannia redusert utslippene med opp til 5 prosent per år. Reduksjonene fant sted uten bruk av klimatiltak og vedvarte i flere år.
– Å sette i gang tilsvarende energiomlegginger i flere land kan sparke i gang globale utslippsreduksjoner uten store kostnader. Mer ambisiøse og vedvarende endringer av energiproduksjonen krever imidlertid mer aggressive tiltak, sier Peters.
Les også: Slik skal Sargas gjøre CO2-fangsten kommersiell
Norge øker
Studien viser at Vesten i store trekk har klart å holde utslippene under 1990-nivå. En artikkel i Teknisk Ukeblad denne uken viste at Norge er et av få industriland som har økt CO2-utslippene kraftig, med 38 prosent de siste 20 årene.
Tallene fra GCP viser likevel at utslippene i 2011 var 54 prosent høyere enn in 1990. Dette skyldes utslippsveksten i fremvoksende økonomier.
– De økonomiske nedgangstidene i Europa har redusert utslippene her, men dette er mer enn utliknet av en sterk utslippsvekst i raskt voksende økonomier som for eksempel Kina, sier Peters.
Kina tar igjen EU
De største utslippsnasjonene i 2011 var Kina med 26 prosent, USA med 16 prosent og EU som sto for 11 prosent av utslippene. Kinesiske utslipp vokste med 10 prosent i 2011, noe som tilsvarer 733 million tonn CO – like mye som Tyskland slipper ut i løpet av et år.
Kina slipper nå ut omtrent like mye CO per innbygger som EU. Hver kineser slapp i 2011 ut 6,6 tonn CO, mens hver europeer var ansvarlig for 7,3 tonn.
Global Carbon Project lager årlige beregninger av verdens utslipp fra fossilt brensel, informerer om hvilke klimatiltak som er nødvendige og om hva de koster.
Les også:
Norsk thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje og gass på norsk sokkel
Dette er Norges nye supersentre for forskning