Nevner du lagring av data på magnetbånd og samtidig Kjelsås, vil nok de flestes tanker ledes i retning av Tandberg Data, og antakelig også Tandberg Storage i samme slengen. Men O-Mass AS er mindre kjent.
- Det er helt bevisst. Vi har holdt en lav profil etter de første bølgene hadde lagt seg etter starten i 2000, sier daglig leder Jørn Raastad.
O-Mass AS er et selskap eiet av Tandberg Storage med 93,5% og amerikanske Imation med 6,5%.
Ikke alene
Raastad er imidlertid nøye med å presisere at de fire i O-Mass ikke er alene om utvikling av båndbaserte datalagringsprodukter på Kjelsås.
- Vi arbeider tett med utviklingsavdelingene i både i Tandberg Storage og Tandberg Data, som er mye større og teller henholdsvis ca 50 og 30 utviklere. Men de arbeider med produkter som et mye nærmere et punkt for lansering i markedet. Vår tidshorisont er mye lengre. Den teknologien vi arbeider med i dag, vil neppe komme til anvendelse i kommersielle produkter før i 2009 eller 2010, sier Raastad.
Spreke mål
Tandberg Storage og Tandberg Data er verdenskjente for sine LTO båndstasjoner. LTO-2 har en lagringskapasitet på 200 Gbyte. Utviklingen av neste versjon LTO-3 med 400 Gbyte kommer på markedet første kvartal neste år. Og hos Tandberg Data setter de disse båndstasjonene inn i automatsystemer som kan tilby lagring av meget store datamengder.
Men Raastad og hans stab tenker terabytes. Målet er i første omgang å lage en demomodell for 2 terabytes per kassett.
Dette betinger en ekstrem datatetthet på båndene. Mange utfordrende teknologiske spørsmål må finne sine svar. Og Raastad må innrømme at de har vært langt inne i blindgater. Men akkurat nå er han optimistisk. Demonstratoren skal være klar til fastsatt tid.
- I den forbindelse er det viktig å nevne vårt gode samarbeid med Imation, som er et spin-off selskap fra datalagringsdivisjonen hos 3M. Vi arbeider parallelt og tett med fremtidig båndlagringsteknologi med kontakt nesten daglig, sier Raanes.
Ikke død
Allerede for mange år siden ble det fra flere hold hevdet at lagring av data på magnetbånd gikk den sikre død i møte. Kanskje spesielt på den tiden det kokte som verst rundt Opticom og polymer lagringsteknologi, som fra enkelte hold ble omtalt som nesten gratis og med nærmest uendelig lagringskapasitet.
Men Erik Solhjell, som har vært krumtappen i utviklingen av båndlagringsteknologi i Tandberg-systemet i flere tiår, har vært fast i troen. I dag har den verste polymerhypen stilnet noe. Men platelagere er fremdeles en konkurrent, om enn kanskje i et litt forskjellig markedssegment.
- Men data lagret på magnetbånd har langt lengre levetid, typisk ti år, mens platelagere egentlig ikke holder på dataene i mer enn tre år, sier Solhjell.
Andre oppgaver
Solhjell er styreformann i O-Mass. Han var inntil nylig administrerende direktør i Tandberg Storage, men har nå overlatt den posisjonen til Johnny Christiansen.
- Vi tror på videre vekst fremover. Men bedriften har nå gått inn i en periode hvor fortsatt arbeid med utvikling av ny teknologi må samordnes med utviklingen av strategiske partnerskap og parallelt fokusere på alternative lagringsteknologier og -strategier. Min hovedoppgave fremover vil derfor være arbeid med styrking av ledelsen og videreutvikling av de industrielle prosesser som Tandberg Storage har foran seg, sier Solhjell.
Og i tillegg altså følge nøye med i de fire fremtidstenkende fyrers tanker.