TERRORANGREPENE

Terrorkommisjonen slår fast at den er habil

Alexandra Bech Gjørv leder 22. juli-kommisjonen.
Alexandra Bech Gjørv leder 22. juli-kommisjonen. Bilde: Scanpix
2. sep. 2011 - 14:55

– Vi er helt avhengig av samfunnets tillit. Derfor har det vært viktig for oss å gjennomføre en svært grundig vurdering av disse spørsmålene, sier kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv til NTB.

Kommisjonen ble oppnevnt av regjeringen 12. august. Neste dag skrev flere aviser at regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs er Gjørvs onkel. Som regjeringsadvokat er Fagernæs den som skal føre saken for regjeringen dersom noen går til sak mot Staten.

– Vi har både vurdert spørsmål som er reist i mediene, forhold det enkelte medlem selv har tatt opp, og forhold som kommisjonen er blitt kjent med på andre måter, sier Gjørv.

Statsbygg-direktøren:

Juridisk støtte

Fordi kommisjonen er opprettet som et uavhengig organ, skal den vurdere sin egen habilitet selv. Likevel har kommisjonen innhentet en juridisk vurdering. Også denne konkluderte med full habilitet.

Utredningen er gjort av professor i forvaltningsrett ved Universitetet i Oslo, Erik Boe.

Rent teknisk har vurderingen foregått slik at fem av kommisjonens medlemmer har vurdert og avgjort at kommisjonsleder Gjørv er habil. Deretter har de samme medlemmene, sammen med Gjørv, avgjort at de øvrige medlemmene også er habile.

Les også: Gjørvs kollega blir sekretariatsleder

Gjennomgang

– I vurderingen har vi pekt på forhold vi mener ikke påvirker habiliteten, men som det likevel kan bli reist spørsmål ved, fordi vi mener det er viktig at samfunnet kjenner til også disse forholdene, sier Gjørv til NTB.

I dokumentet, som er offentlig tilgjengelig, listes det opp familiære forhold, familieforhold, jobbmessige relasjoner, verv og andre relasjoner som kan tenkes å spille inn ved vurderingene av habilitet.

– Jeg er glad for at konklusjonen er at kommisjonen er habil, og at vi kan gå videre med å løse vår viktige oppgave. Det har også vært viktig for oss at konklusjonen skal stå seg over tid, og tåle å bli etterprøvd, sier Gjørv.

Les også: Hardt arbeid venter kommisjonen

Trekke lærdom

Kommisjonen har ikke fått i mandat å vurdere spørsmål om straffansvar, men å avdekke forhold som det kan trekkes lærdom fra. Konkret heter det at hensikten med arbeidet er:

«Å foreta en gjennomgang og evaluering for å trekke lærdom fra hendelsene med sikte på at det norske samfunnet skal kunne stå best mulig rustet til å avverge og møte eventuelle fremtidige angrep, samtidig som en tar vare på sentrale verdier i det norske samfunnet som åpenhet og demokrati».

– Kommisjonen skal ha operativ innsikt i de spørsmålene og temaene vi skal ta for oss. Da er det åpenbart at noen av medlemmene har hatt befatning med noen av disse forholdene tidligere. Også dette er belyst i vurderingen, sier Gjørv.

Les også: – Fakta skal på bordet

Eksterne

Totalt ble 77 mennesker drept i bombeangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo og under skytemassakren på AUFs sommerleir på Utøya.

Kommisjonen skal etter planen legge fram sitt arbeid 10. august neste år. Gjørv sier at deler av resultatene vil bli gjort kjent tidligere.

Kommisjonen jobber i disse dager med å etablere et sekretariat. Ifølge Gjørv vil en del av oppdragene også bli satt ut til eksterne utredere.

Les mer stoff om terrorangrepene på våre temasider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.