INDUSTRI

Terrorsiktet ingeniør tilhørte CIA-støttet gruppe

Nekter straffskyld.

Pågrepet: Her, på Aker Solutions sitt hovedkontor på Fornebu, ble ingeniøren pågrepet mandag.
Pågrepet: Her, på Aker Solutions sitt hovedkontor på Fornebu, ble ingeniøren pågrepet mandag. Bilde: Pedersen, Terje/NTB Scanpix
NTB NTB NTB
13. mai 2015 - 14:48

Aker Solution-ingeniøren som er siktet etter terrorparagrafen, tilhørte i flere år en irakisk gruppe som var finansiert av CIA.

Den 48 år gamle irakiske sjiamuslimen kom til Norge som flyktning fra Basra i Sør-Irak i 1998.

Det er ikke kjent på hvilket grunnlag mannen fikk opphold i Norge, men da det ble klart at en amerikansk invasjon av Irak var nært forestående, returnerte han til hjemlandet i 2003.

48-åringen sluttet seg til Den irakiske nasjonalkongressen (INC), ledet av Ahmed Chalabi, som selv hadde levd i eksil i 45 år.

Les også: Stor risiko for at kulldriften på Svalbard legges ned

CIAs mann

Chalabi hadde lenge hatt et nært samarbeid med CIA, som blant annet tok regningen da han i 1991 fløy over hundre eksilirakere til Wien for å grunnlege INC.

Noen år senere opprettet INC med amerikansk støtte base i Salahudin i Nord-Irak, og bomber begynte å eksplodere utenfor moskeer og kinoer i Bagdad.

Over 100 sivile ble drept i terroraksjonene, som endte med full splittelse mellom de ulike opposisjons- og opprørsgruppene i Irak.

Regimet slo tilbake og jaget Chalabi og hans men ut av Nord-Irak. USA fløy dem først til den amerikanske stillehavsøya Guam, og senere til USA.

Det er ikke kjent om den terrorsiktede ingeniøren var med i INC alt på dette tidspunktet.

Les også: Tess-gründer (72) saksøker enke (70) til forretningskompanjong

Pengestøtte

Forholdet mellom Clinton-administrasjonen og Chalabi ble etter hvert svært anstrengt, men i 1998 ble det likevel bevilget nye 750 millioner kroner til INC og den øvrige irakiske opposisjonen.

Bare en brøkdel av pengene ble noensinne brukt og andre irakiske grupper anklaget Chalabi for å mele sin egen kake.

Først da Dick Cheney ble visepresident i 2001, ble det igjen fart på samarbeidet mellom den irakiske gruppen og USA. Chalabi begynte å fôre sine konservative venner i Washington med opplysninger om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen, noe som ledet til invasjon i 2003.

Les også:

Etterretningskupp

Kretsen rundt Cheney lanserte tidlig Chalabi som en mulig etterfølger etter Saddam, og USA sørget for at han ble fløyet til Irak sammen med 700 av USA-trente menn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den terrorsiktede norsk-irakeren dukket på omtrent samme tid opp i INCs rekker i Bagdad, der han blant annet var med da Chalabis menn fikk hånd om mappene til Saddams hemmelige politi.

48-åringen fortalte selv om etterretningskuppet til den britiske avisen The Sunday Times, og han omtales ved navn i boken som den prisbelønte amerikanske journalisten Aram Roston senere skrev om Chalabi.

Les også: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

Røk uklar

Få om noen irakere hadde hørt om Chalabi, og USA innså raskt at de måtte satse på en annen hest. Chalabi ble rasende og allierte seg med den mektige sjialederen Muqtada al-Sadr, som var en farlig motstander av amerikanernes okkupasjon.

I 2006 skal den terrorsiktede 48-åringen ha røket uklar med Chalabi og returnerte til Norge, der han markerte seg som motstander av USAs okkupasjon og det nye regimet i Bagdad.

– Når den irakiske regjeringen i dag henretter sine motstandere, er de ikke bedre enn Saddam selv. Det er først og fremst dialog, ikke vold, som løser Iraks problemer, sa han i et intervju med NTB i 2006.

Les også: Er dette de 10 største ingeniørbragdene i Norge siden frigjøringen?

Lite sannsynlig

Ifølge VG skal mannen ha kommet i Aker Solutions søkelys fordi han var aktiv på et nettforum hvor mange uttrykker støtte til al-Qaida og Den islamske staten (IS).

Mannens sjiamuslimske bakgrunn taler imidlertid ikke for at han er noen tilhenger av disse to sunnimuslimske grupperingene.

I den grad han har hatt kontakt med likesinnede via internett, er det mer naturlig å tro at det kan ha vært en av de sjiamuslimske militsgruppene som nå leder an i krigen mot IS, og som dermed kjemper mot samme fiende som Vesten i Irak

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.