Sverige har fått sitt første selskap som leaser ut solcelleanlegg, skal vi tro svenske Eneo Solutions.
– Dette er helt nytt i Sverige. Så langt har vi montert flere geoenergianlegg, og nå skal vi montere Sveriges første leasede solcelle-anlegg på taket av et boligkompleks i Stockholm, forteller Mikael Ronge, sjef for prosjektgjennomføring i Eneo Solutions til Teknisk Ukeblad.
Selskapet er i gang med å planlegge monteringen av et 60 kilowatts solcelle-anlegg på taket av leiegården Barnängen 6 i Södermalm i den svenske hovedstaden. Her skal de totalt 350 kvadratmeter store solcellemodulene levere rundt 58.000 kilowattimer i året. Det tilsvarer 15 prosent av bygningens el-behov.
Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes
Solar City
I stedet for å installere, drifte og vedlikeholde anlegget, betaler eiendomsselskapet en fast månedsavgift til Eneo Solutions. Etter å ha regnet på flere løsninger, konkluderte AFA Fastigheter at det var flest fordeler ved å lease.
– Vi er ikke en stor organisasjon, og for oss er det en fordel å ha en langsiktig avtale med et selskap som sørger for drift og vedlikehold. I tillegg er det en trygghet at de garanterer et visst årsvolum med elektrisitet i mange år framover, sier Ulrika Rydén, ansvarlig for energi og bærekraft i AFA Fastigheter til Teknisk Ukeblad.
Eneo Solutions forretningsmodell er inspirert av det amerikanske markedet, der selskap som Solar City, med styreleder Elon Musk i spissen, opplever en eventyrlig vekst. Etter få år står et 100.000 talls private selskap og privatpersoner på kundelisten.
Konsern som Staples, Wal-Mart og IKEA er kjente fornybar-leasere. Også i europeiske land, som Tyskland, har forretningsmodellen fått fotfeste.
Men ikke i Norge. Og ikke i Sverige, før nå.
Les også: Lagrer 2 MWh elektrisk kraft uten batterier eller kondensatorer
Privatboliger
– Ja, klart vi kan levere solcelleanlegg og geoenergi-anlegg til kunder i Norge. Vi har allerede en kunde i Danmark som vi er i dialog med om vedkommendes eiendommer, sier Ronge til Teknisk Ukeblad.
Foreløpig er ingen vanlige husstander på kundelisten. Selskaper har imidlertid ambisjoner om å lease solcelle- eller geovarmeanlegg til eneboliger på sikt.
Bjørn Thorud, ansvarlig for solenergi i rådgivningsselskapet Multiconsult, tror det bare er et spørsmål om tid før vi ser lignende selskaper i Norge.
– Leasing har tatt av internasjonalt, og det kommer også til å skje i Norge. Vi får trolig mange varianter av dette. Solcelleteknologien er svært fleksibel med tanke på ulike forretningsmodeller man kan bygge rundt den, sier Thorud, og utdyper:
– Solcelleanlegg leveres i alle størrelser. Det er sol over alt, men investeringskostnadene høye. Solceller kan selges til alle, og for de som ikke har tilgang på investeringskapital, kan man inkludere finansielle tjenester som for eksempel avbetalingsløsninger, leasing og direktesalgsavtaler, sier Thorud.
Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold
Andrevalg
Thorud vil verken fraråde eller anbefale leasing, men mener det først og fremst passer for aktører som ikke har råd til å investere i eget solcelle-anlegg her og nå.
– Hvis du beregner at du vil bruke 250.000 kroner på å kjøpe strøm de neste 25 årene, kan selskapet tilby å lease deg et anlegg for 180.000 kroner i stedet. Det blir som en fastprisavtale på kraft, du får en forutsigbar utgift, en forsikring mot stigende strømpris, samtidig som noen andre tar investeringen. For deg som kunde er det mest lønnsomt å kjøpe, men har du ikke de pengene er leasing det nest beste.
– Å slippe drift, vedlikehold og samtidig få en årsgaranti på levert strøm er vel attraktivt for aktører som ikke holder på med kraftproduksjon?
– Slike garantier er ganske kompliserte. Det er mange ulike måter å måle på, og de legger alltid inn en sikkerhetsmargin. Alle som tilbyr garantier ønsker jo å tjene penger. Taper de penger, vil betingelsene endres eller så legger de ned tilbudet. Kjøper du anlegg selv krever det at du selv har kompetanse, eller stoler på leverandøren. Kompetansen kan du skaffe deg på egen hånd, på kursene til Solenergiforeningen eller kjøpe den av konsulentselskaper, sier Thorud.
Verken AFA Fastigheter eller Eneo Solutions vil si hvor mye de betaler og tjener på den 20 år lange avtalen. Ifølge Rydén er det ikke fortjeneste, men miljø- og bærekrafthensyn som har vært argumentet for å legge solceller på taket.
– Leasing-prisen vi komme helt an på størrelsen på anlegget og utformingen av taket. Men den er i nærheten av dagens el-kostnad, det er ikke stor forskjell. I tillegg får leilighetene i Södermalm monitorering, som viser hvor mye elektrisitet som kommer fra solen her og nå, sier Ronge.
Les også: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold
Geoenergi-anlegg
Det første anlegget Eneo Solutions bygde var et geoenergianlegg som i dag varmer opp et 5000 kvadratmeter stort bygg som varmer og kjøler lekende barn i Leos Lekeland i Arninge nord i Stockholm.
Anlegget, som stod klart i 2013, består av 14 borehull, hver 200 meter dype, med varmepumpe og kjøleenhet med kapasitet på henholdsvis 200 kW og 180 kW.
Fra før har et annet svensk selskap, Eco2 Energy, etablert seg som tjenesteleverandør for geoenergi. På solceller er Eneo Solutions først ute.
– Vi har kompetanse på solceller, vi stjeler ikke tid og ressurser, og vi senker risikoen for at de som ønsker seg solceller investerer i noe som blir dyrere enn de hadde planlagt. Å lease er enkelt kjøp av fornybar energi, samtidig som for eksempel eiendomsselskap profilert seg som miljøbevisste, mener Ronge.
Japanerne skriker etter ren energi: Japanerne skriker etter ren energi - nå vil de hente den fra Finnmark