Netbook-maskiner har vært på markedet i et par år nå, og fortsatt har de lite å by på når det gjelder ytelse.
Intels Atom-prosessorer duger fortsatt kun til enkle oppgaver, og så fort det blir snakk om mer krevende ting, kan det fort oppleves som sirup.
Men størrelsen er fortsatt svært hendig, til tross for at vi nå har fått netbook-maskiner med så store skjermer som 12 tommer.
Lillebror
Acers Timeline-serie har generelt blitt svært godt mottatt, både av publikum og anmeldere, og har kunnet skilte med svært god batteritid og brukbar ytelse i et praktisk format.
Det er også tilfelle med minstemann i serien, nemlig 1810TZ, med 11,6 tommers skjerm. Dette er altså egentlig ingen netbook om man kun ser på innmaten, men det kan fort oppfattes som en om det er størrelsen man går etter.
1810TZ er nemlig basert på Intels såkalte CULV-plattform. CULV står for “Consumer Ultra Low Voltage” og tilbyr svært strømgjerrige prosessorer rettet mot forbrukermarkedet, men med langt bedre ytelse enn hva Atom har bydd på.
1810TZ er utstyrt med modellen Pentium SU4100, som har to prosessorkjerner som hver yter 1,3 GHz. Den har i tillegg hele 4 GB RAM, 320 GB harddisk og Intel GMA 4500-grafikk.
Det dreier seg altså fortsatt ikke om ytelse som egner seg til å sjokkere noen, men dette er likevel merkbart bedre enn hva netbookene det er naturlig å sammenlikne med, har maktet å levere.
Full fra start
Vi er imidlertid litt skeptiske til Acers hang til å forhåndsinstallere alskens programmer på maskinene sine.
Her får du blant prøveversjoner av antivirus, Office-pakken og en hel haug med middelmådige spill du kan spille i en begrenset periode før du må punge ut. Selv programvare for DVD-avspilling har Acer lagt med, selv uten optisk drev på maskinen.
Noen få vil kanskje sette pris på dette, men vi mistenker at de aller fleste vil ende opp med å bruke tid på å avinstallere disse for så å installere andre alternativer i stedet. Vi foretrekker rett og slett at vår nye PC leveres “ren”.
Stor forskjell
På ytelsessiden, som vel kanskje er det mest spennende med denne maskinen, er det stor forskjell fra Atom-baserte minimaskiner.
Du merker det med en gang du åpner nettleseren - det går radig unna, og særlig på scrolling og lasting av tyngre sider er det merkbart. HD-video, selv i 1080P, går glatt unna, og selv på ekstern skjerm via HDMI-utgangen går det greit.
I SuperPi vises det tydelig at prosessoren er langt, langt sterkere enn Atom. Programmet beregner hvor lang tid maskinen bruker på å kalkulere tallet pi med X antall desimaler.
Der maskiner med Atom N270-prosessor brukte over 90 sekunder på å kalkulere 1 million desimaler, nøyer Aspire 1810TZ seg med drøyt 39 sekunder. For 2 millioner desimaler snakker vi 88 mot drøyt 210 sekunder.
I testpakken PCMark 05 ser vi også nesten en dobling. Aceren scorer 2874, mens Atom-baserte Lenovo S12 fikk 1605. Sammenliknet med de andre CULV-PC-ene er imidlertid forskjellene små.
Utholdende
Acer skryter av 8 timer batteritid på 1810TZ med det medfølgende 6-cellersbatteriet. Med lett bruk og lav lysstyrke på skjermen, kommer vi faktisk ikke langt unna dette. Skal du bruke Word og spille litt musikk og video på flyturen over Atlanteren, er det altså ikke umulig at denne vil overleve hele veien - i alle fall nesten.
Men det er på enkle oppgaver. Så fort prosessoren må jobbe litt hardere over lengre tid, kan du ikke forvente at 1810TZ er like utholdende, noe som også vises på Battery Eater-resultatet. Her fikk vi omtrent tre og en halv time, med ytelsen på maks og skjermstyrken på lav.
Vi synes likevel dette er relativt bra. Det føles rett og slett veldig behagelig å kunne ha med denne lille lekkerbiskenen på tur uten å måtte tenke så ofte på lading.
Stål
For lekker er den, med detaljer i børstet aluminium og en tynn og lett formfaktor. Sammenliknet med plastfølelsen man gjerne får på de fleste av de andre minimaskinene ser dette både eksklusivt og dyrt ut, kanskje med unntak av plastoverflata bak skjermen.
Denne er laget i speilblank, skimret, sort plast, og er en magnet for fingermerker. Vi skulle gjerne sett at noen snart turte å gå vekk fra gloss-hysteriet og velger en matt, fingermerkeavstøtende overflate.
Vi veide for øvrig 1810 TZ til snaut 1,45 kg med batteri, og synes den er en ypperlig veske-PC som kan være med nærmest overalt.
Rolig
Om du ikke setter den på veldig store prøver, er dette også en svært stille og kjølig maskin. På surfing, tekstbehandling, musikkavspilling og liknende snurrer vifta nærmest ikke i det hele tatt.
Med strømadapteret tilkoblet eller ved mer ressurskrevende oppgaver spinner vifta opp og man kan merke en viss temperaturøkning på undersiden av maskinen.
Det dreier seg likevel aldri om noe annet enn en lett, lavfrekvent susing, og vi lar oss ikke affisere nevneverdig.
Fleksibel skjerm
LED-skjermen er også svært god og lyssterk, og oppløsningen på 1366x768 piksler er den samme som på en av våre tidligere favoritter, nemlig Asus Eee 1101HA, som også har en skjerm på 11,6 tommer.
Oppløsningen passer svært godt til skjermstørrelsen, selv om tekst fort kan bli litt i minste laget for de som ikke har supersyn. Den er også veldig glossy, slik at du ikke skal ha store lyskilden bak deg før du vil plages med refleksjoner.
Skjermen kan imidlertid bøyes langt bakover, noe som er veldig befriende om du for eksempel bruker maskinen i et trangt flysete.
Bra tastatur
Acer har utnyttet chassiset godt, og tastaturet fyller, med unntak av cirka en halv centimeter på hver side, hele bredden. Det gir plass til store og gode taster som gjør det enkelt å skrive raskt, selv om noen muligens vil synes mellomrommet mellom tastene er litt i minste laget.
Tasteplasseringene er imidlertid optimale, med både Ctrl-, Fn- og Windows-tasten på “vanlig” sted. Acer har rett og slett designet et veldig godt tastatur som utnytter de 11,6 tommerne til fulle. Det eneste vi savner, er noen taster for mediestyring, men det vil være for pirk å regne.
En annen fordel med kraftigere innmat, er at multitouch-pekeflaten oppleves mye mer responsiv. Scroll, zoom og andre kommandoer reagerer langt, langt raskere enn på tradisjonelle netbooks, og det er en forutsetning for at disse funksjonene i det hele tatt skal bli brukt.
Vi er imidlertid fortsatt langt unna Apple-nivå, men ettersom pekeflaten er en fjerdedel så stor, er det ikke annet å forvente.
Den er ellers av typen som nærmest går i ett med aluminiumen, og oppleves som helt standard, med musetaster som går helt ut i kanten.
Standard
På tilkoblingssiden er det lite utenom det vanlige. Vi snakker 3 USB-porter, mikrofon- og hodetelefonutgang, VGA- og nettverksport. Vi setter imidlertid stor pris på at Acer har valgt å utstyre 1810TZ med HDMI-utgang, ettersom det gjør det langt enklere for eksempel å koble til en TV.
Vi skulle gjerne sett at de små høyttalerne spilte litt høyere - det må nærmest være musestille for at du skal kunne oppfatte tale, tross volumet på maks.
Det gjelder til dels også for hodetelefonutgangen - maksimalt lydnivå er så vidt slik at det holder på et fly eller et annet bråkete sted. Her skulle vi gjerne sett at Acer hadde gitt oss litt mer å gå på.
Koster
Hva så med prisen? Det er jo ikke til å komme unna at ytelse koster, og du må nok regne med å betale noe i underkant av 5000 kroner for Acer Aspire 1810TZ. Om vi sammenlikner med nevnte Asus Eee 1101HA, som med Windows 7 Home Premium og 250 GB harddisk koster rundt 3500 kroner, vil vi si at du får langt mer igjen om du legger i en drøy tusenlapp ekstra og velger 1810TZ.
Vi nevner høyere ytelse, større harddisk, mer eksklusive materialvalg og HDMI-utgang, og det uten at det går veldig mye ut over batteritiden. Er du på jakt etter en liten PC med muskler til det meste, er dette et knallgodt valg. Gode alternativer er også HP Pavilion dm1 og Samsung X120.