Actionkamera finnes det mange av etterhvert, og i fjor høst kastet HTC seg på denne bølgen.
HTC Re, som det heter, ser ut som et periskop. Det har ingen kamerasøker, men til gjengjeld en ordentlig vidvinkellinse som skal sørge for at du bare kan peke kameraet mot det du vil ta bilde av og være ganske sikker på at du fanger motivet.
Linsen fanger inn et område på 146 grader, som tilsvarer en brennvidde på 17 mm (35 mm-ekvivalent).
Kamerasensoren er på 16 megapiksler, og du kan velge mellom 16:9- og 4:3-beskjæring. Blenderverdi er f/2,8, så dette er ikke ekstremt lyssterkt, men duger bra i de fleste situasjoner.
Kameraet har for øvrig ikke autofokus, men fast fokus.
Kameraet har en tast på baksiden. Dette er utløseren. Et kort trykk for å ta bilde, og et langt trykk for å ta video i full HD.
En tast på fremsiden lar deg aktivere høyhastighetsvideo, som tas opp med 120 bilder i sekundet i 720p-oppløsning.
Ellers sitter en mikrofon på toppen, og USB-tilkobling og minnekortspor i bunnen. Kameraet lagrer alt på minnekortet, og du får 8 GB med i esken. Dette er ferdiginstallert.
Det er også et standard feste for kamerastativ under kameraet.
Les også: Nytt Nikon-kamera lar deg zoome tett på månen
Alltid klart til bruk
En liten, men viktig detalj er at det ikke er noen strømbryter her. Det er følere i dekselet som gjør at kameraet skrur seg på så snart du holder i det. Det er altså bare å plukke opp kameraet og begynne å knipse.
Det er kanskje dette vi liker aller best med Re. Det er alltid klart til bruk. Det tar dessuten ikke store plassen i lomma. Det er knapt 10 cm langt, og 2,6 cm tykt. Vekten er 66 gram.
Kameraet er også vanntett ned til 1 meter i 30 sekunder. Det finnes også en vanntett hette som tilbehør, som lar deg dykke til 3 meter om du vil. Uansett kan du ta kameraet med ut i all slags vær, og for eksempel gjøre et timelapse av den passerende stormen, eller den våte sykkelturen.
Batteriet har en kapasitet på 820 mAh, som ifølge HTC skal holde til 1000 bilder pr lading. Vi opplever at batteriet blir flatt etter knapt to timers videoopptak.
Les også: Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på
Kobles til mobilen
Men det er altså ingen kamerasøker her. Det kan av og til oppleves som litt begrensende. Dog er kameraet utstyrt med Bluetooth og Wi-Fi. Laster du ned Re-appen til Android eller iPhone kan du bruke mobilen din som søker. Det er merkbar forsinkelse i videostrømmen, men det duger dersom du vil ha kontroll over komposisjonen.
På den annen side er det gjerne like greit å bare bruke mobilens kamera for å ta bilder i disse situasjonene. Med mindre du vil ha ekstrem vidvinkel, selvsagt.
Denne tilkoblingen gjør det også mulig å ta automatisk backup av bildene til telefonen. Så lenge du har en Android-telefon i alle fall. Tilkobling med iPhone er knotete, ettersom iOS ikke tillater apper å bytte nettverk automatisk. På iPhone må du altså først starte Re-appen for å koble til kameraet via Bluetooth. Når dette er gjort aktiverer kameraet Wi-Fi, som du manuelt må koble deg til i innstillingsmenyen til iOS.
På Android-telefoner trenger du bare å starte appen, så fikser den resten selv.
Bildene kan deles rett fra appen om du vil, og videoer kan vises uten at du trenger å overføre dem til telefonen først.
Kobler du kameraet til PC-en din ved hjelp av en USB-kabel, dukker det opp som en flyttbar stasjon. Enkelt og greit.
Les også: Nye GoPro-kameraer filmer i 4K og har touch-skjerm
I bruk
Som nevnt liker vi at kameraet er enkelt i bruk, og at det alltid er klart. Selv om søker mangler, opplever vi at den voldsomme vidvinkelen gjør at vi ikke går glipp av det vi peker kameraet mot.
Du kan dessuten aktivere ekstrem vidvinkel, som gir et nesten fisheye-aktig resultat. I utgangspunktet beskjæres bildene slik at du unngår den verste tønneefekten. Med ekstrem vidvinkel aktivert, kuttes dette ut.
Bildekvaliteten blir ikke så verst, men rent praktisk blir resultatene omtrent som på en smarttelefon. Re konkurrerer altså ikke med de beste kameraene på markedet i denne avdelingen.
Les også: Nokia Lumia 1020 blir teleskop
Når vi ser bilder på mobilen eller nettbrettet syns vi det ser bra ut. På PC-skjermen er det mer tydelig at det er litt støy i innendørsbilder, og at det blir litt liten fargemetning i innendørsbelysning. Under blå himmel opplever vi også litt overeksponering.
Det er også merkbar utløserforsinkelse her - altså tar det et øyeblikk fra du trykker på utløsertasten til bildet tas.
Rent praktisk syns vi bildekvaliteten heller mer mot mobilkamera enn et godt digitalkamera.
Videoopptakene blir rimelig gode, men siden kameraet ikke har optisk bildestabilisator egner det seg ikke veldig godt til opptak når man går, for eksempel. For all del, det er ikke ubrukelig i bevegelse heller. Vi brukte Re litt som dashbordkamera under testperioden, og det fungerte det fint til.
Når det er sagt, så tas lyd bare opp i mono, og kvaliteten er ikke direkte kjempegod.
Les også: HTC lanserer actionkamera og selfie-telefon
Høyhastighetsopptakene syns vi ikke er noe å skryte av. Disse har tvilsom kvalitet, og mangler dessuten lyd.
120 bilder i sekundet er ikke så mye å skryte av i dag. For eksempel byr iPhone 6 på 240 bilder i sekundet, og tar opp lyd. Her er det to forskjellige verdener hva opptakskvalitet angår.
Til timelapsevideo, eller tidsforskjøvet video om du vil, syns vi Re fungerer veldig bra. Du setter opp kameraet der du vil gjøre opptak, kobler til med mobilen og sjekker søkeren, og angir opptaksintervall og lengde. Appen forteller deg hvor mange bilder som tas, og hvor lenge videoen vil vare.
Når du starter opptaket vil kameraet fortsette til den angitte tiden er gått. Du trenger ikke å være koblet til med mobilen mens opptaket pågår. Resultatet lagres automatisk på minnekortet.
Under ser du en video satt sammen av videoopptak med HTC Re, og noen bilder vi har tatt under testperioden. Aktiver HD i avspilleren for å få et bedre inntrykk av videokvaliteten.
Les også: Hvor mye skal til for å ødelegge denne? Vi sjekket
Konklusjon
HTC Re er et veldig artig lite kamera. Det er alltid klart til bruk, gir rimelig gode bilder under de fleste forhold, og har såpass bred brennvidde at det kan gi noen ganske interessante opptak.
Det er lett å bruke, og kobles enkelt til en mobil om du vil se bildene, bruke kamerasøker eller endre innstillinger.
At de er så lite og lett, og at det i tillegg er vanntett, taler til dets fordel.
Det koster ikke veldig mye penger heller. 1400 kroner skal HTC ha for Re akkurat nå. En pris vi syns i aller høyeste grad er akseptabel for et leketøy som dette.
Vår opplevelse var at vi tok langt flere bilder og videosnutter enn ellers, siden vi slipper å fiske fram mobilen. Raskere går det også, siden det er på med en gang du griper kameraet i bukselomma.
Re er ikke det riktige valget dersom best mulig bildekvalitet er det viktigste for deg. Men om du vil ha et kamera som er morsomt og enkelt, anbefaler vi defintivt at du vurderer HTC Re.
Les også: