RCX5 ble første gang lansert i juni 2011, men er fortsatt utbredt i norske sportsbutikker og fremdeles et av flaggskipene til finske Polar.
Klokken er beregnet for kravstore multisportutøvere og utøvere innen utholdenhetsidrett.
I denne testen er klokken brukt under flere løpe- og sykkeløkter sammen med GPS-sensoren G5 fra Polar.
GUIDE: Slik velger du rett GPS-pulsklokke
Komme igang
RCX5 leveres med pulsbelte, sensor til beltet og USB-dingsen DataLink for overføring av data fra og til klokken. GPS, hastighetssensor til sykkel og tråkkfrekvenssensor må kjøpes i tillegg.
Esken inneholder også hurtigveiledning på blant annet norsk. Den komplette bruksanvisningen kan lastes ned fra produsenten.
Klokken trenger i motsetning til flere modeller ikke lading. Den bruker et standard CR 2032-batteri, som brukeren selv kan skifte. Batteriets levetid blir anslått til opp til 8-11 måneder. Den eksterne GPS-sensoren må imidlertid lades med en microUSB-kabel.
Klokken er klar til å tas i bruk rett ut fra esken. Du starter med å fylle ut opplysninger om språk, alder, kjønn, høyde og vekt. Ut fra dette beregner klokken pulssonene dine.
Klokken kan utstyres med flere typer ekstrautstyr: Den kan settes opp til bruk på inntil to forskjellige sykler med Polars hastighetssensorer og/eller kadenssensor for å måle tråkkfrekvens. Polar støtter imidlertid ikke ANT+, med andre ord kan ikke klokken kombineres med for eksempel watt-målere og sensorer fra andre produsenter.
Klokken kan også brukes sammen med produsentens løpesensor som festes på skoen. Sensoren måler løpsfrekvens og steglengde.
RCX5 er satt opp med fem ulike sportsprofiler, løping, sykkel1, sykkel2, svømming og annen sport. For hver av disse kan du stille inn hvilke opplysninger klokken skal vise og hvilke sensorer klokken skal hente data fra. For eksempel kan du stille klokken inn til å kommunisere med hastighetssensorene til to ulike sykler.
I tillegg kan du selv opprette profiler i programvaren til Polar. Du kan for eksempel opprette en profil for langrenn.
TEST: Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke
Planlegge
Polars webbaserte verktøy, polarpersonaltrainer.com, har flere funksjoner for å planlegge treningsøkter. Du kan også overføre informasjon om konkurranser og andre ting du bør huske til klokken.
Du for eksempel få Polar til å sette opp treningsprogram for flere uker tilpasset ditt aktivitetsnivå. Programmet blir overført til klokken når du synkroniserer den med datamaskinen.
Under øktene i programmet blir du effektivt gjetet i rett pulssone av klokken. Under første økt vi testet dette var ikke lyden på klokken skrudd av og da ble det rett og slett for mye irriterende piping når pulsen var høy etter et intervalldrag og klokken ba oss sette ned tempoet i hvileperioden mellom dragene.
Du kan også definere økter manuelt og overføre disse til klokken. Her er det flere muligheter. For eksempel kan du legge opp en intervalløkt.
Intervalldragene i en økt kan legges opp etter tid eller lengde, du kan også definere om det skal være noen grenser for intensiteten på dragene.
Funksjonen burde vært mer fleksibel. Du ikke legge opp flere enn fire ulike sekvenser, inkludert pauser på en økt. Dermed har du i praksis få andre muligheter enn å gjenta sekvenser.
Du kan også legge opp en huskeliste for en styrketreningsøkt, her er det noe snodig at et av feltene som skal fylles ut heter "distanse". Her står det at man kan velge mellom en liste med styrketreningsøvelser og legge til egne favorittøvelser. For å gjøre sistnevnte må man imidlertid inn i en annen meny i PPT.
Planleggingsfunksjonen fremstår som noe rigid og lite intuitiv å bruke sammenliknet med Garmin Connect. For eksempel kunne dra og slipp funksjon som hos konkurrenten gjort bruken enklere. Samtidig skal Polar ha skryt for grundig forklaring av de fleste av funksjonene, og man kan velge å skjule forklaringene etterhvert som man lærer seg systemet.
TEST: Gir treningsappene en ny dimensjon
Utføre
Vi har testet RCX5 til løping og sykkel.
Klokken er kjapp i bruk. Fem knapper brukes til å navigere i en meny som er enkel og grei. Knappene er lette å treffe, enten klokken er festet på armen eller på styret under sykling. Samtidig har det ikke vært noen problemer med at knappene blir trykket inn ved uhell, for eksempel når man bøyer håndleddet.
At klokken er kjapp i bruk, er en stor fordel i idrett med høye hastigheter som sykling.
Menyen er enkel, ryddig og kjapp å navigere i. Det er også mulig å endre oppsett på klokka, for eksempel skru av lyd mens du er i gang med en økt. Vi har opplevd lite knot med menyer under bruk av klokka.
For hver sportstype, kan du bla mellom opp til seks "vinduer" i displayet. Du kan selv bestemme hvor mange "vinduer" du ønsker, og du kan selv bestemme hva som skal vises i de ulike vinduene. Dette er svært bra.
Klokken kan gi svært mye informasjon, men noe som mangler er antall høydemeter man har tilbakelagt og høyde over havet. Dette får man imidlertid tilgang på i etterkant gjennom analyseverktøyet til Polar. Høydedataene blir her hentet fra GPS-data og ikke fra et barometer.
Vi savner dypt vibrasjonsvarsling i klokka.
Mangelen på dette er veldig irriterende dersom du liker å trene med musikk eller setter pris på et avbrekk fra pipende dingser. Dersom du forsøker en forhåndsprogrammert treningsøkt som skal foregå innen gitte pulssoner, blir det flaut mye piping fra klokka. Du kan enten skru lyden av eller redusere volumet.
Når det gjelder den eksterne GPS-sensoren G5, så finner den signalene kjapt. Kommunikasjonen mellom klokka og den eksterne sensoren har også fungert smertefritt, så lenge vi har husket å lade den. For her er svakheten med ekstern GPS-sensor. Du må passe på ytterligere en dings.
GPS-sensoren skal ifølge Polar plasseres i et medfølgende armbånd. Vår erfaring er imidlertid at den fungerer godt selv om den blir plassert i lomma. Armbåndet til GPS-sensoren vil for eksempel neppe tilfredsstille estetikkravene til jålete landeveissyklister.
GUIDE: Alt om pulsklokker
Analysere
Polarpersonaltrainer.com (PPT) fungerer også som en digital treningsdagbok.
Her legger de importerte treningsdataene seg i en kalender. Du får detaljerte opplysninger om hver økt, samtidig får du også oversikt over den samlede treningsbelastningen over en periode.
Dersom du har brukt RCX5 sammen med en GPS-sensor, så får du mulighet til å se sporloggen plottet inn på et kart. Du kan også få opp en høydeprofil over treningsøkten.
Sporloggen følger veiene eksemplarisk. Sporloggen er også presis etter løping i tett skog. Unntaket er kun etter å ha syklet gjennom korte tunneler. Da ble det noen omfattende feilregistreringer.
I PPT kan du for eksempel hente ut opplysninger om tilbakelagt distanse det siste året, hvor mange kalorier du for brukt og antall treninger. Kort sagt mye moro for statistikknerder.
Oversikten over samlet treningsbelastning er intuitiv og kan være nyttig for å se om du er tilstrekkelig restituert til å dra nytte av harde treningsøkter. Samtidig tar funksjonen tilsynelatende høyde for periodisering av trening, der du for eksempel har en veldig hard uke, etterfulgt av en lettere uke.
Klokken har synkronisert data smertefritt med datamaskinen. Synkroniseringen har skjedd med WebSync 2.8.1.
Treningsdataene kan eksporteres i XML-format fra PPT. Polar har også gjort det mulig å eksportere sporloggen i GPSX-format, dette er bra.
Finesser
I motsetning til mange pulsklokker som bare tilfredsstiller IPX7-standard, der klokken kun er beskyttet mot regn og sprut, er RCX5 vanntett ned til 30 meter. Det betyr at man kan svømme med klokken.
En artig funksjon er Race Pace, der du kan mate inn en distanse og tiden du ønsker å løpe den på i klokken. Klokken passer deretter på at du har tilstrekkelig tempo til å nå målet.
Konklusjon
Polar RCX5 er en avansert pulsklokke som samtidig er slank, lett og lite prangende. Designet, størrelsen og batterilevetiden gjør den også egnet som hverdagsklokke.
Klokken har en rekke funksjoner vi savnet da vi testet Polars RC3 GPS. Best er muligheten til å selv sette opp visningene på displayet.
Meny-systemet på klokken er svært oversiktlig og intuitivt. Dessverre kan vi ikke si det samme om Polarpersonaltrainer.com.
Det største motargumentet mot RCX er trolig den eksterne GPS-sensoren. Dingsen er lett å glemme og lett å miste. Samtidig bidrar denne løsningen til klokkens store fordeler, at den er svært slank og har lang batterilevetid.
Drømmen hadde vært en klokke like liten som RCX5, som samtidig har innebygget GPS, vibrasjonsmotor og høydedata basert på barometer.
Les også: Større hjul gir mer fart