Bose er kjent for å levere hodetelefoner med svært god aktiv støykansellering/støyreduksjon.
Motfase
Aktiv støyreduksjon innebærer at elektronikken i hodetelefonene produserer en lyd i motfase til den jevne støyen rundt deg (vifter, trafikk, flymotor, ventilasjon, etc).
Akkurat som minus én og pluss én blir null, skal da støy i fase og støy i motfase bli stillhet – i teorien, i alle fall.
Ekstra mikrofon
Vi har tidligere testet en rekke ulike hodesett med aktiv støyreduksjon, blant annet begge Boses varianter, kalt QuietComfort 2 og 3.
Nå har Bose erstattet QuietComfort 2 med QuietComfort 15, og hevder selv å ha forbedret støyreduksjonen ytterligere.
Blant annet har amerikanerne lagt til en ekstra mikrofon på utsiden av hodesettet (tidligere har de bare hatt mikrofoner på innsiden), for bedre å kunne følge med på støyen rundt.
I tillegg hevder Bose å ha forbedret putene rundt ørene, for på den måten mekanisk å kunne sperre ute mer av støyen.
Likt
På utsiden er det svært lite som skiller QC15 fra forgjengeren. Vi snakker fortsatt om hodetelefoner som fullstendig omslutter ørene og har en myk bøyle over hodet.
Størrelsen og designet er nøyaktig det samme, med unntak av at QC15 har fått noen små ekstra hull, som vi antar er til de nye mikrofonene.
Komforten er fortsatt strålende, og vi setter også pris på at ledningen er avtagbar – veldig praktisk om du på flyet eller kontoret bare ønsker å stenge omverdenen ute og ikke vil plages med ledningen.
Mindre støy
Så til grunnen til at man velger Bose foran andre merker – støyreduksjonen. Og den er blitt bedre, det er det ingen tvil om. Om enn bare litt.
Vi merker at jevn ventilasjonsstøy blir helt borte, at trafikksuset dempes ned til et minimum og at vi nærmest lar oss sjokkere over hvor stille det kan være på T-banen.
For Boses støyreduksjon er absolutt i toppsjiktet. Men elektronikken er fortsatt ikke synsk, og kan kun kansellere vekk jevn lyd, altså ikke for eksempel høylytte diskusjoner mellom kollegene, hjul som hviner eller barnegråt.
Vi legger imidlertid merke til at det også her har blitt bedre siden sist – stemmer høres for eksempel ikke like godt som før og tastaturklimpringen er nærmest borte.
Dessuten virker det som om elektronikken slår inn litt kjappere. Der den før tenkte seg om i et sekund eller to, er det nå snakk om tideler.
Vakuum
Der det med QuietComfort 2 hørtes ut som om det var en vegg mellom oss og støyen, høres det nå ut som om vi befinner oss på havets bunn og lydkilden er over vannflata.
Det kan til tider føles litt ”unaturlig” med en slik stillhet, og den er heller ikke helt uten negative sider.
Mange vil nok nemlig kunne synes elektronikken i Boses nye klokker lager et slags press i øregangen.
Det er ikke helt uvanlig med støyreduserende hodetelefoner, men kanskje ekstra presserende i dette tilfellet.
”Vakuumet” er dessuten ekstra lett å legge merke til om du spiller lavt eller bare bruker klokkene uten musikk, og det kan fort bli slitsomt i lengden.
Positivt er imidlertid at elektronikken ikke lager noen støy selv, slik at du ikke ender opp med den irriterende susingen som en del andre motlydmodeller sliter med.
Varmt
Hva så med lyden? Den er veldig typisk Bose, vil vi si. Lydbildet er svært bredt, med presisjon, tyngde og hurtighet i bassen.
Bassen har blitt litt bedre enn sist - litt raskere og noe tørrere i anslaget og mer korrekt og presis i HiFi-sammenheng.
Diskanten er fortsatt noe mer tilbakelent enn bassen, noe vi også bemerket med QuietComfort 3 i vår samletest av støyreduserende hodetelefoner tidligere i år.
Den er likevel marginalt bedre enn hva Bose har levert tidligere, selv om mange nok fortsatt vil la seg friste til å justere litt i equalizeren for å komme helt i mål.
Med noe mer punch i diskanten åpner det seg nemlig langt mer opp, og da leverer Bose QuietComfort 15 varm, engasjerende godlyd.
Marginalt
Det virker rett og slett som Bose har lagt mest arbeid i å bedre støydempingen, ikke lyden.
Klokkene oppleves som litt mer oppløste og det kan virke som om de har litt mer kontroll over lydbildet enn forgjengerne. De spiller ”roligere”. Men det kan skyldes bedre støydemping.
Når det gjelder forsterkerkraft, er de sånn omtrent midt på treet krevende.
Dette dreier seg jo om store klokker, men elektronikken hjelper nok litt til, slik at en iPhone for eksempel helt fint klarer å drive disse.
QuietComfort 15 drives av et standard AAA-batteri, og har en oppgitt batteritid på 35 timer.
Spiller lenge
Vi har ikke testet dette helt nøyaktig, men opplevde at de holdt lenge.
Vi glemte for eksempel støyreduseringen på over natta, og klokkene spilte videre med litt sporadisk bruk i mange dager etter dette.
Det er imidlertid ikke mulig å bruke klokkene uten elektronikken aktivert, så du er avhengig av å ha et batteri i nærheten.
At batteritypen er AAA gjør dog at du kan snappe opp et nytt batteri nærmest hvor som helst i tilfelle du i vanvare skulle gå tom for strøm.
Klokkene lekker for øvrig ikke særlig mye lyd, slik at du slipper å bekymre deg over å plage medsitterne på T-banen så lenge du ikke spiller svært høyt.
Smådyre
Prisen er fortsatt ganske stiv. 3000 kroner skal Bose ha for QuietComfort 15, og det er absolutt å betegne som i øvre prisklasse.
Men om du ikke har problemer med ”rundt-øre”-konstruksjonen er valutaen for pengene langt bedre enn med QuietComfort 3 (som bare sitter ”på” øret), og også mye bedre enn med de, etter vår mening, overhypede Beats By Dr. Dre-klokkene.
For de som foretrekker mer nøytral, ufarget lyd kan nok Bose-klokkene bli litt for voldsomme. Da kan for eksempel Sennheisers PXC 450-modell være aktuell – den har klarere diskant og litt mer nedtonet bass, i tillegg til brukbar støyredusering og noe lavere pris.
Reiser du mye med fly eller annen støyende farkoster, vil nok likevel ørene dine sette stor pris på Boses nye, 3000 kroner eller ei. De har nemlig den beste aktive støyreduksjonen vi har hørt – så langt.
Vi mistenker likevel Bose for å slite litt med kostnadsmarginene, og at QuietComfort 15 er en oppgradering som kommer til å gagne selskapets bunnlinje mer enn forbrukerne. Forgjengeren kostet tross alt 600 kroner mindre.