T2

TEST: Creative Zen X-Fi

Stein Jarle Olsen
5. nov. 2008 - 07:31
Vis mer

Creative Zen X-Fi kommer i tre utgaver – med henholdsvis 8, 16 og 32 GB lagringsplass.

Det er kun de to sistnevnte som har støtte for trådløst nettverk, og det er 16 GB-versjonen vi har testet.

Alle utgavene har støtte for ekstra minnekort, av formatene SD eller SDHC, slik at du lett kan utvide kapasiteten om du ønsker det.

Kredittkort

Zen X-Fi er en spiller i mellomstørrelsen – den er omtrent like stor som et kredittkort, og like tykk som en gjennomsnittlig mobiltelefon.

Helhetsinntrykket er at den er relativt slank, men kan likevel oppfattes som en tanke klumpete.

Det er imidlertid gjemt mye teknologi under plastpanseret.

Creative Zen X-Fi og iPod Touch.

Funksjonsrik

Creative har alltid forsøkt å tukte Apple ved å presse inn flere funksjoner i sine spillere, og gjerne selge dem til en lavere pris.

X-Fi kommer med en skjerm på 2,5 tommer, med oppløsning på 320x240 piksler. Ingenting revolusjonerende, altså.

Skjermen er likevel både skarp og lyssterk, men blir fort dekket av fingermerker.

På innsiden har den støtte for både lyd, video og stillbilder i flere formater. X-Fi kommer også med innebygd mikrofon og FM-radio, og begge disse funksjonene fungerer bra.

Mikrofonen er så god som man kan forvente fra en ikke-dedikert lydopptaker, mens FM-radioen søker opp kanaler både kjapt og enkelt.

Signalkvaliteten er vi dog noe skeptiske til – lyden er til tider både ullen og sprakete, til tross for at vi har lokaler sentralt i Oslo.

TEST: De beste støydemperne

Enkel tilkobling, treg overføring

Tilkobling til PC skjer enkelt via en standard USB til mini-USB-kabel, noe vi alltid setter pris på.

Spilleren dukket raskt opp i Windows Utforsker, og derfra var det bare å sette i gang med overføringen. Det tok imidlertid en liten evighet.

Vi overførte rundt 700 musikkspor til spilleren, totalt cirka 3 GB. Tidligere testede iPod Touch fikk dette unna på rundt 6-7 minutter, mens X-Fi brukte omtrent tre ganger så lang tid.

Vi stusset litt på dette, og testet på en annen PC, denne gang gjennom Creatives eget program ”Centrale”. Da klarte den bare å overføre rundt 200 låter på 20 minutter. Ikke bra, og en prøvelse for tålmodigheten.

Knappeorgie

Spillermenyene er logiske, om enn noe knotete. Du må gjennom mange valg for å komme dit du vil, og det hjelper ikke at X-Fi har forferdelig mange knapper.

Vi skjønner ikke helt hva man skal med 13 knapper foran, når det sannsynligvis hadde holdt med fem, toppen sju.

I tillegg er de både små og altfor flate, slik at de med store fingre nok vil ha litt problemer.

Dette er dermed ikke en spiller for deg som ikke liker brukermanualer, og man risikerer fort å ende i en liten orgie av knappetrykking for å finne riktig funksjon. Det gjorde i alle fall vi.

Zen X-Fi har altfor mange knapper, etter vår mening. Men vi liker at den benytter standard mini-USB-tilkobling. Stein Jarle Olsen

God lyd

På lydsiden har vi lite å klage over. Det eneste må være at bassen er noe mer fremtredende i lydbildet enn vi kanskje skulle ønsket, uten at det spiller noen stor rolle fra eller til. Pluss for manuell equalizer.

De medfølgende ørepluggene er av typen EP-830, og koster fra like under 300 kroner i nettbutikkene.

Her har Creative skjønt noe – pluggene er lysår foran hva for eksempel Apple leverer med sine spillere, selv om de selvfølgelig ikke når helt opp om de blir sammenliknet med hodesett i enda høyere prisklasser.

Engasjerende

Vi tror likevel det er lett å bli fornøyd med EP-830: De spiller svært engasjerende, og sitter greit i øret. Audiofile vil kanskje reagere på at både bass og diskant er noe overdrevet, men for folk flest er dette et godt sett.

X-Fi har også en integrert høyttaler, men som vanlig spiller denne verken høyt eller særlig bra.

Creative oppgir 25 timer batteritid om du kun bruker spilleren til å spille musikk.

Vi klokket vel inn på 22-23 timer, altså ikke veldig langt unna.

TEST: Sure Shure-plugger

Ubrukelig lydteknologi

X-Fi er egentlig en betegnelse på lydforbedringsteknologien til Creative, representert ved funksjonene ”Crystallizer” og ”Expand”, som henholdsvis tar sikte på å forbedre komprimert musikk og å lage surroundeffekt av vanlig stereolyd. Ingen av dem fungerer særlig bra.

Krystallisereren har ingen nevneverdig effekt, selv om den kanskje kan gjøre enkelte aspekter ved musikken skarpere. Lyden blir likevel verken mer eller mindre engasjerende, og funksjonen er dermed lite å rope hurra for.

Expand-funksjonen gir aldeles ingen ekstra romfølelse, men i stedet lavere volum og mer ullen bass – ikke noe å anbefale for musikklytting.

X-Fi er heller ikke noen spiller å se en langfilm på. Til det er skjermen for liten – det er som å se film på mobiltelefonen, og vi vet jo alle at det ikke er optimalt.

Bildekvaliteten har vi dog ikke så mye å utsette på.

Baksiden på X-Fi er laget i god, gammeldags plast. Til venstre plass for SD(HC)-kort. Stein Jarle Olsen

Trådløst tull

Det spesielle med X-Fi er at den har støtte for trådløst nett. Tilkoblingen fungerer vel og bra, men vi ender likevel opp med å lure på hva som egentlig er poenget med tilkoblingen.

Spilleren har ingen nettleser, ingen Youtube-støtte, og heller ingen støtte for Windows Live Messenger, selv om Creative skryter av det på sine nettsider. Merkelig.

Det du dog kan gjøre, er å overføre eller streame filer trådløst fra maskiner på nettet, og å streame podcasts og liknende fra Creatives noe begrensede utvalg. Vi skulle gjerne sett at trådløs-støtten ble utnyttet langt bedre.

Konklusjon

Hva er så X-Fi? Jo, det er Creatives noe mislykkede forsøk på å ta igjen markedsleders Apple unektelig store forsprang.

Den er sånn passe på de fleste områder, og når rett og slett ikke helt opp, uansett hvordan du snur og vender på det. Det beste er de medfølgende ørepluggene – de banker konkurrentene uten problemer.

X-Fi har likevel en langt lavere utsalgspris enn flere andre, sammenliknbare spillere, og kommer dermed ikke så aller verst ut av det likevel.

Om du er på jakt etter en MP3-spiller som lett arbeider sammen med Windows, har pen skjerm og god lydkvalitet, er kanskje Creative Zen X-Fi verdt å vurdere.

16 GB-versjonen får du fra rundt 1 300 kroner i nettbutikkene – det er rundt 500 kroner mindre enn hva iPod Touch 8 GB koster. Velg selv.

TEST: iPod Touch 2G

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.