Markedet for digitale radioer er brennhett. Det ferdig utbyggede DAB-nettet inneholder allerede et vell av stasjoner, og om et par år skal FM-nettet slukke.
Ikke rart hyllene bugner av nye digitalradioer. Her er det penger å tjene, og jo færre ledd det er mellom deg som kunde og de som importerer/produserer, jo mer blir det igjen i kassen.
Det har Expert-kjeden skjønt, og de bygger opp sitt eget merke, Amadeus. Vi testet en av disse tidligere i år og ble ikke spesielt begeistret. For høy pris og lite ytelse.
Nå har vi sett på et par nye modeller de kaller Amadeus Lacuna og bekreftet at dette er andre boller. Riktignok koster de mer, men de har et lydbilde og et utstyrsnivå som mer enn oppveier ekstrakostnaden.
Skal du først investere i noe som skal forsyne ørene dine med akustisk underholdning i mange år kan det være en god ide å kjøpe noe det svinger av.
Les også: Når det ikke er radiodekning, lar den deg lytte over mobilnettet
Vellyd
Det viktigste med en radio er lyden, og ingen av Lacuna-modellene skuffer.
Den største modellen, Lacuna Large, har to frontmonterte tretommers høyttalere som tar seg av mellomtone og diskant og en generøs firetommers basshøyttaler på undersiden som sørger som fylde i lyden.
I tillegg finner vi en passiv radiator på baksiden. Dette er altså en stereoradio, selv om det er så som så med stereogjengivelsen når høyttalerne sitter så tett sammen.
Tre aktive høyttalere er ingen garanti for lydkvalitet, men i dette tilfellet har designerne fått full effekt av dem. Lyden er muligens den beste vi har testet på en DAB-bordradio.
Rett ut av esken synses vi diskanten var litt svak, men når vi gikk inn i menysystemet og justerte den opp ble lydbildet perfekt.
Det kan av og til røyne på når vi drar opp volumet. Lacuna Large klarer det uten å blunke. Den kan spille av lyden svært høyt uten å forvrenge. Fylden fra den store basshøyttaleren er med hele veien og gir et godt trøkk i lydbildet.
TEST: Disse høyttalerne kan du ta med deg på stranda
Monoradio
Minstemann, Lacuna Small, er en ren monoradio og det kan være like greit. Den ser nesten ut som storebror, men mangler den høyre «utstikkeren».
I den resterende venstre finner vi et tretommers element som tar seg av bass og mellomtoner og det er supplert med en mindre 52 mm diskanthøytaler. Ingen buldrebass her altså.
Naturlig nok preger høyttalerutrustningen lydgjengivelsen. Lacuna Small har ikke den samme fylden i lyden som Large presterer.
Likevel er bassen godkjent. Til gjengjeld får denne modellen god hjelp av diskanthøyttaleren og for de som er mest interessert i å høre radio med tale er dette et svært godt valg. Talen blir skarpt og tydelig gjengitt.
Vi sammenliknet begge modellene med Pure sin nye Evoke D6, som vi har testet her. Begge to slo Pure-radioen på lydsiden med god margin, og det var litt overraskende. Når vi sammenliknet dem ble Pure-lyden litt boksete i forhold.
STOR TEST: Vi tester ni hodetelefoner
Skjerm
For noe som skal stå på en fremtredende plass i huset i årevis er design viktig. Slikt er selvsagt smak og behag, men vi synes begge de to radioene treffer godt. Du kan få dem i sort og sølv, eller hvitt og sølv.
Den 3,2 tommer store fargeskjermen, med 320 ganger 240 punkter oppløsning, har en fremtredende plass i radioene. Det er faktisk et poeng med en stor fargeskjerm på en slik radio fordi tjenestene, slik som i DAB, kan vise mye informasjon.
NRK og P4 er flinke til å følge opp med informasjon om programmene, nyheter, logoer og bilder. Slik kommer først til sin rett om man har en stor nok fargeskjerm.
En lyssensor tilpasser lysstyrken på skjermen. Selv i sollys er den godt synlig.
Det er lett å velge tjenester på skjermen og de kommer opp omtrent som apper på en smarttelefon.
Les også: 9 smarte Spotify-triks
Full kontroll
Svært mange radioer kommer med temmelig usle fjernkontroller i plast. Her finner vi et hederlig unntak. Fjernkontrollene ser i det minste ut som de er i metall og at de har hatt nærkontakt med en designer. Knappene er logisk plassert.
Det eneste vi kunne ønske oss var mer enn 5 preset-knapper. Vi finner igjen mange av de samme knappene på toppen av radioen.
På fronten finner vi et stort volumhjul og en fiffig sideknapp som gir rask tilgang til kanallisten.
Appstyring
Expert har også utstyrt radioen med en egen app, og den gir mye mer kontroll med all funksjonaliteten enn fjernkontrollen.
Det er vesentlig raskere å bla seg inn i nettradiotilbudet med appen enn å gå via skjermen på radioen. Spesielt hvis du leter etter podcaster er appen et funn.
Vi fant raskt ut at appen var å foretrekke om det ikke dreide seg om å velge mellom de mest populære radiostasjonene. Da er fjernkontrollen raskest.
Meget velutstyrt
Begge de to Lacuna-modellene har som nevnt et mye større bruksområde enn bare DAB-radio. For de som ønsker å høre på FM de siste par årene før tjenesten termineres har de analog mottaker også.
Viktigere er det at radioene har både wifi og bluetooth, og de kan spille lyd fra både USB og analoge kilder via AUX. Mange andre radioer bruker USB-inngangen bare til programvareoppdatering. Her kan du koble til en harddisk eller minnepinne og spille av innhold.
Det at de har wifi-tilkobling gjør de kan brukes med Spotify Connect. Det betyr at du kan autentisere radioen med Spotify-kontoene din på mobilen, og vips så har du en ny avspillerenhet og kan spille musikk rett fra Spotify-appen.
I stedet for å hente musikken til mobilen og sende den på bluetooth til radioen så henter den musikken selv over wifi. Det «belaster» altså ikke mobilen med jobben som rele-stasjon. Da varer batteriet lenger og musikken stopper ikke om du er utenfor bluetooth-rekkevidde.
Men du kan selvfølgelig bruke radioene som bluetooth-høyttalere også. Mange har jo mye innhold på mobilen de vil strømme.
Les også: Skal du velge Wimp eller Spotify?
Internettradio
En radio med wifi er også en internettradio. Du kan høre på radiostasjoner fra hele verden. Menysystemet i Lacuna-radioene gjør det lett å finne frem, både i direktesendt radio og i podcaster som de ulike stasjonene har lagt ut.
Går du inn på den enkelte kanal i NRKs nettradio finner du et vell av podcaster av tidligere programmer.
Likevel er det en stor fordel å bruke appen til å hente stasjoner og podcaster. Det er raskere og gir mer oversikt enn å gå via skjermen.
Tilkoblinger
Radioene er godt på baksiden. Det er også utgang for høyttalere og hodetelefoner gjennom hver sin 3,5 mm analoge port og en analog 3,5 mm inngang (AUX).
Lacuna Large har til og med optisk lydutgang for de som vil koble til et større lydanlegg.
Den har også egen LAN-kontakt. Men begge modellene kan spille av musikk fra PC-er, nettbrett og NAS-lagre i lokalnettet.
TEST: RHA T10i: Disse ørepluggene kan du endre bass og diskant på selv
God bruksanvisning
Med så mange muligheter er det en stor fordel at radioene er utstyrt med en god bruksanvisning. Og det er de.
Gjennom 36 sider forklares alle funksjonene og det kan være en god ide å sette av en halvtime til å gjøre seg kjent med alt sammen.
Amadeus Lacuna Large koster 3299 kroner, men skal etter det ryktene sies selges på en kampanje for så vidt under tre tusen. Det er den vel verd.
Den litt mindre Small koster 2499 kroner og får nok også barbert noen kroner av kampanjen. Kanskje dette er et bedre kjøp for de som ønsker å primært høre på tale på radio og som ikke er så opptatt av å få den fyldige bassen.
Les også: Så god er DAB-dekningen nå