T2

Test: BOSE QUIETCOMFORT 25

Den beste støykanselleringen har blitt enda bedre

TEST: Bose QuietComfort 25.

Kompakt: Kompakte QuietComfort 25 i en like kompakt reiseveske er et stort pluss for de som flyr mye og bare vil ha håndbaggasje.
Kompakt: Kompakte QuietComfort 25 i en like kompakt reiseveske er et stort pluss for de som flyr mye og bare vil ha håndbaggasje. Bilde: ORV
20. sep. 2014 - 10:54
Vis mer

Bose er nesten blitt synonymt med støykansellerende hodetelefoner. Det er ikke rart, for de har holdt på lenge.

Gjennom mange modeller over mange år har de pushet teknologien. Og kundene har frydet seg.

Lang erfaring

Ifølge Boses egen legende så starter selveste dr. Amar Bose utviklingen av støykansellering etter en flytur til Europa i 1978.

Han brukte vanlige hodetelefoner og hørte ikke mye på grunn av motorstøyen. Åtte år etterpå var han klar med sitt alternativ og den første som prøvde det var de som for første gang fløy jorda rundt uten å etterfylle brennstoff i Rutan Voyager.

Støykansellering begynte med profesjonelle headset til piloter, men i 2001 kom QuietComfort. I 2003 dukket QuietComfort 2 opp og to år etter fikk vi QuietComfort 3.

Det var et meget påkostet sett, med ladbare batterier, men de hadde ikke klokker som kapslet inn øret. Så lenge de lå utenpå falt det meste av jobben med å fjerne støyen på elektronikken.

Derfor var QuietComfort 15, som kom for fire år siden, et skritt tilbake til røttene med omsluttende klokker. Den hadde også mikrofoner både på innsiden og utsiden av klokkene og det gir et bedre grunnlag for å beregne motstøyen enn om da bare satt på utsiden som før.

Det har kundene satt pris på. Nå er det siste utgave i familien, QuietComfort 25, som skal holde på dem i årene fremover til kanskje QuietComfort 35 overtar om noen år.

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

QuietComfort 25

Det første man ser på det nye headsettet er en helt ny design. Fra innerst til ytterst.

Vi har alltid likt QuietComfort 15 fordi esken tok så liten plass. Mange av konkurrentene utstyrer headsettene med en alt for stor reiseeske i forhold til behovet. For mye luft er veldig dumt når plassen i sekken er begrenset.

QuietComfort 25 går enda et hakk videre. Headsettet kan vri klokkene hver vei og bøyes innover slik at de opptar minimalt volum og esken er designet deretter.

Resultatet er den minste og mest praktiske esken vi har sett til nå. I det ene hjørnet inne i esken finner vi også feste for en flyplugg, for de flyene som bruker to pinner i stedet for den vanlige jackpluggen, og et hull til et AAA-batteri i reserve. Veldig bra!

Den nye Bose-toppen: QuietComfort 25 imponerer stort. Forgjengeren var veldig god. Disse er bedre.
Den nye Bose-toppen: QuietComfort 25 imponerer stort. Forgjengeren var veldig god. Disse er bedre.

Ny design

Hodetelefonene har også fått en ny og kanskje litt mer moderne design. Bøylen virker mer solid og selve klokkene er annerledes.

Om de er penere er et spørsmål om smak og behag, men vi mener det. Kanskje fordi vi er litt lei av sølv og svart. Blågrå og svart ser bedre ut. Alternativt finnes de i hvitt.

En smart finesse er at duken inne i klokkene er merket med en stor R og L for høyre og venstre. Før var det nesten usynlige merker på bøylene.

Klokkene slutter tett og veldig behagelig om ørene, men det gjorde de tidligere også. Det som ser ut som skinn er et syntetisk material som Bose kaller proteinlær, hva enn det skal bety.

TEST: Bose Soundlink: Trådløs høyttaler som pakker rikelig med bass

Trenger ikke batteri

I motsetning til headset uten aktiv støykansellering er de med ofte avhengig av strøm for å virke. Det har skjedd mer enn én gang at batteriet har vandret heden og vi ikke har hatt noe nytt. Da er det blitt slutt på lyden.

Slik er det ikke med QuietComfort 25. Her slutter riktignok støykanselleringen å virke, men du kan fortsatt høre på lyden. I tillegg gjør også ekstrabatteriholderen at slike situasjoner oppstår sjeldnere.

Batterilevetiden er oppgitt til 35 timer. Det er svært bra, men vår erfaring er at vi glemmer å skru dem av, og da ryker elektronene ut ganske raskt.

Støydemping

Støydempingen var kanskje den viktigste grunnen til at folk elsket Bose QuietComfort 15. På samme måte har nykommeren mikrofoner både på innsiden og utsiden av klokkene. Vi testet Bose QuietComfort 25 på fly og følte at vi aldri hadde fått bedre demping. Men da hadde vi ikke med forgjengeren, så hvor mye bedre var ikke godt å si.

For å avsløre forskjellen sto vi i nærheten av en gravemaskin. Begge headsettene dempet motorlyden betydelig, men den forsvant ikke. Når vi gikk inn og hørte på gravemaskinen gjennom kunne vi tydelig høre den med støykanselleringen av på begge settene.

Når vi skrudde den på kunne vi så vidt høre den med Bose QuietComfort 15, men med de nye forsvant motorduren helt. Bose QuietComfort 25 er altså bedre enn 15 på dette området.

Ingen støykansellerende headset er 100 prosent effektive mot tale. De fungerer best på monoton støy som motorer, susing fra ventilasjon osv. Tale er lyd som varierer kontinuerlig og nesten umulig å beregne for algoritmen som kjører på signalprosessoren.

Likevel er Bose QuietComfort 25 hakket bedre her også enn forgjengeren.

TEST: Audio Street by 50 ANC: Disse fjerner støy i 70 timer

Detronisert: QuietComfort 25 og forgjengeren QuietComfort 15. Nykommeren er penere, bedre og kan pakkes sammen mye mer.
Detronisert: QuietComfort 25 og forgjengeren QuietComfort 15. Nykommeren er penere, bedre og kan pakkes sammen mye mer.

Lyd

Støydemping er viktig, men hovedfunksjonene til headsettet er selvfølgelig å gjengi lyd best mulig. Det er vanskeligere på enheter med støydemping enn uten.

Her er lydbildet som treffer øret ikke bare forsterket lyd, men et sluttresultat av digital lydbehandling hvor selve grunnlyden er blandet med motlyd.

Til sammen gir det en akkurat passe forvrengt lyd som sammen med støyen som trenger gjennom klokkene skal gjengi lyden slik den skal være.

For riktig å teste lyden spilte vi ulik musikk, men også «natural sound of downpour and piano", som er lyden av regn og piano. Det er som å sitte i et drivhus i regnevær med et piano ved siden av. Den skarpe lyden av regnet og alle oktavene til pianoet er en tøff test som det nye headsettet klarte med glans.

Det lydbildet som Bose QuietComfort 15 produserte var i toppklassen. Det vi hører i Bose QuietComfort 25 er bedre. Bassen forvrenges ikke like mye og diskanten kommer bedre gjennom. Dette var rett og slett ypperlig.

Som nevnt er det mulig å bruke Bose QuietComfort 25 som et vanlig headset uten å benytte elektronikken. Det kan vi fastslå er en nødløsning.

Det er flott at det går an, men gleden av musikken blir borte. Bassen og diskanten faller sammen som et korthus og lydbildet blir flatt.

Det er også verdt å nevne at QC25 lekker til dels mye mer lyd enn forgjengerne gjorde.

Allerede på middels volum opplevde vi klager fra kollegene i kontorlandskapet, kolleger som til vanlig bruker QC15. Det er skuffende, og garantert et poeng som er verdt å ta med i vurderingen. 

Hodetelefoner

Moderne headset må selvfølgelig ha mikrofon også. Ikke bare til støykansellering, men til å snakke med folk.

Få vil jo stenges ute fra mobilen når de hører på musikk. Vi kan fastslå at talelyden blir aldeles ypperlig med Bose QuietComfort 25. Spesielt når samtalen settes opp med HD voice.

Snakker du med flatt batteri blir lydbildet adskillig dårligere, men den du snakker med merker ingen ting.

Mikrofonen i headsettet er bedre enn den som sitter i de fleste mobiler og samtalepartneren vil oppleve lyden klarere når man snakker via den nye Bose-en.

Ledning

Som sine forgjengere har QuietComfort 25 ledning. Ikke noe stygt sagt om det, men stadig flere foretrekker bluetooth som det ledningsfrie alternativet.

Samsungs nye headset går rett i strupen på Bose, med nydelig design, støykansellering og trådløs tilkobling.

Den nye aptX-kodeken til bluetooth er blitt så bra at det skal godt gjøres å høre forskjell på om headet er koblet til trådløst eller ikke.

På ledningen er det foruten mikrofon også kontroller for ringefunksjoner og volum. Dessverre er det iPhone only.

Android-brukere må bruke mobilen til kontroll.

Alt i alt gjør små forbedringer på mange områder QC25 til et bedre headset enn forgjengeren, som allerede var helt i toppen på støykanselleringsfronten.

Les også:

TEST: RHA MA750i: Fenomenalt god valuta for pengene

TEST: Bose AE2W: Endelig noen gode bluetooth-hodetelefoner

TEST: Focal Spirit Classic: Fantastiske hodetelefoner til akustisk musikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.