T2

Test: LENOVO IDEAPAD YOGA 3 PRO

Den beste Windows-ultrabooken har blitt ny

TEST: Lenovo Ideapad Yoga 3 Pro.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
20. jan. 2015 - 21:11
Vis mer

«Endelig en hybrid som fungerer godt både som nettbrett og PC» erklærte vi da vi testet Lenovos forrige utgave i Yoga Pro-serien.

Nå har den tredje versjonen kommet, og spesielt spennende med den nye modellen er at den er den aller første med Intels nye Core M-prosessor.

4,5 watt

Core M-serien plasserer seg mellom Atom og de «vanlige» Core-modellene, og skal by på tilnærmet like god ytelse som de tidligere ultrabook-prosessorene i U-serien til Intel. Forskjellen i strømforbruk skal imidlertid være markant - ned fra maksimalt 15 watt til minimale 4,5 watt.

Det skal åpne for lettere, tynnere og i en del tilfeller vifteløse maskiner. Yoga 3 Pro er ikke vifteløs, men til gjengjeld både lett og tynn så det rekker.

Siden sist er vekten redusert med 200 gram, til minimale 1,19 kilo. Den er dessuten blitt en god del tynnere, og måler nå 12,8 millimeter - ikke stort mer enn 6-7 tjuekroninger oppå hverandre.

Og la oss få det sagt: Dette er en ekstremt lett maskin. Den kan helt uten problemer løftes med én hånd, og du merker heller ikke mye til den om du har den i sekken eller veska. Selv strømforsyningen er minimal - cirka 8 x 8 x 3 cm og veier nesten ingenting.

Yoga har også beholdt det som vel er grunnen til at den har fått navnet sitt - muligheten til å snu skjermen helt rundt sin egen akse.

Ny hengsel

Hengselen er på sin side redesignet, og har nå seks kontaktpunkter i stedet for to, i tillegg til at den minner mer om en klokkereim i utformingen.

Det skal gjøre at skjermen sitter fastere når du bruker touchskjermen, men vi synes uheldigvis hengselen ikke oppnår akkurat dét - skjermen vingler litt for enkelt, og det gjør det vanskelig å bruke touch med maskinen i "vanlig" modus.

Heldigvis har du jo mange andre muligheter ettersom skjermen er så fleksibel, og det gjør problemet minimalt.

TEST: Asus Zenbook UX303LN: Endelig - ultrabooken som også er en brukbar spillmaskin

Ideapad Yoga 3 Pro er både ekstremt tynn og lett.
Ideapad Yoga 3 Pro er både ekstremt tynn og lett.

Steg ned

La oss så gå til det mest spennende nye, nemlig Core M-prosessoren. Her må vi innrømme at vi kanskje er bittelitt skuffet, selv om det absolutt ikke er ille, strømforbruket tatt i betraktning.

Den rene prosessorytelsen er noe ned fra forrige utgave, og spesielt ser det ut som om Core M-prosessorene ikke klarer å skalere optimalt på flere kjerner.

Grafikkytelsen er også noe ned fra tidligere, selv om den er kraftig forbedret om du sammenlikner med Atom-prosessorene som tidligere har ligget på tilnærmet samme strømforbruk.

Du kan uansett ikke regne med å spille noe som minner om tyngre spill på denne. Yoga 3 Pro var, uvisst av hvilken grunn, ikke interessert i å kjøre Bioshock Infinite-benchmarken vår, men Blizzards populære og rimelig lettkjørte samlekortspill Hearthstone kjører greit på 1920x1080 og Low.

Batteritiden er også, som seg hør og bør, opp fra forrige modell - tross at batteriet sannsynligvis er mindre enn tidligere.

Nærmere to timer ekstra med nettsurfing og tekstbehandling i Powermark gjør at Yoga 3 Pro nå holder en hel arbeidsdag på batteri, noe som bringer den opp i eliteklassen blant Windows-maskiner hva gjelder batterilevetid. Imponerende fra en så lett sak.

 

CPU

System

Grafikk

Disk

Batteri

 

Geekbench 3

PCMark 8 Home

3DMark Fire Strike

ATTO Read/Write

Powermark

productivity

Lenovo Yoga 3 Pro (Core M-5Y70, 8 GB RAM)2139/36281782386555/242 MB/sek8:25
Lenovo Yoga 2 Pro (Core i5-4200U, 8 GB RAM)2583/48292660592544/498 MB/sek6:34
Asus Zenbook UX303LN (Core i7-4510U, 8 GB RAM, Geforce GT840M)2589/485431391305500/473 MB/sek5:46

TEST: Mac mini (2014): Apples minste er fortsatt imponerende

Superskjerm

I eliteklassen er Yoga også når det kommer til skjermen. Ikke bare er oppløsningen massiv, men du får servert omtrent akkurat det samme bildet uansett hvilken vinkel du ser fra. Det er imponerende.

I tillegg er fargene intense, sortnivået dypt og lysstyrken god. Kort fortalt: En veldig bra skjerm.

Det eneste vi har å utsette på den er strengt tatt at den blanke overflaten gjør den utsatt for refleksjoner, og at mange Windows-programmer fortsatt skalerer elendig på så høyoppløste skjermer.

Dessuten er skjermlokket veldig mykt, og det gjør skjermen utsatt for rystelser.

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch: Den har 14-tommers skjerm, er lettere enn en Macbook Air og har åtte timers batterilevetid

Tastaturet er litt for grunt for vår smak, men kanskje ikke overraskende, maskinens totale tykkelse tatt i betraktning.
Tastaturet er litt for grunt for vår smak, men kanskje ikke overraskende, maskinens totale tykkelse tatt i betraktning.

Grunt tastatur

De siste årene har vi stort sett vært veldig fornøyde med tastaturene til Lenovo, men denne gang må vi dessverre si at det ikke er tilfelle.

Tastene er først og fremst veldig grunne og har litt for myk respons på trykkene, noe som gjør at du må passe ekstra godt på at du plasserer fingrene på riktig tast.

I tillegg krever spesielt backspace-tasten tilvenning, ettersom den er mindre enn vanlig og i tillegg ikke er plassert ytterst på tastaturet. Her trykket undertegnede feil mange ganger. Det skal også sies at testutgaven vår kom med amerikansk tastatur.

Pekeplata har vi imidlertid lite å si på. Den er ikke spesielt stor, men den fungerer stort sett akkurat som den skal.

Støymessig hadde vi kanskje også større forventninger enn hva realiteten er. Den lille vifta går nemlig stort sett til enhver tid, og har en såpass høy frekvens at du kan høre den selv om det ikke er musestille rundt deg.

Trøsten er at vifta stort sett har én frekvens og sjelden gjør mer ut av seg, og at varmeutviklingen er lav. Yoga blir sjelden mer enn lunken.

Tilkoblingsmessig tilbyr den omtrent det samme som en hvilken som helst annen ultrabook i dag. Den tynne utformingen gjør rett og slett at det er vanskelig å få plass til alle porter i full størrelse, men du får altså to USB-porter, mini-HDMI og minnekortleser.

Ingenting å rope hurra for, men heller ikke overraskende.

Konklusjon Telt-modus. Legg merke til de nye skjermhengslene.
Konklusjon Telt-modus. Legg merke til de nye skjermhengslene.

Konklusjon

Lenovo har nok en gang økt faktoren mellom ytelse og pris. Yoga 3 Pro koster i skrivende stund rundt 12.000 kroner, og for den prisen får du altså det som er en slags "ultrabook light"-ytelse.

Til gjengjeld får du god batterilevetid, en særdeles god skjerm, rimelig lavt støynivå og altså muligheten til å bruke den som et slags nettbrett. Det er en brukbart attraktiv pakke - såfremt du ikke bedriver noe som stiller krav til ytelsen.

Da vil du nok ha større nytte av å gå opp noen hundre gram. Og den forrige utgaven er definitivt fortsatt et godt kjøp.

En svak åtter.

Les også:

Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

TEST: Alienware 17: Sannsynligvis en av de heftigste PC-ene du får tak i

TEST: iMac 27" 5K retina: Den nye alt-i-ett-kongen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.