T2

Test: NAD D3020

En billig måte å skape hifi-moro

TEST: NAD D3020.

NAD D3020 er den nye utgaven av en gammel legende.
NAD D3020 er den nye utgaven av en gammel legende. Bilde: NAD
Håvard Holmedal
1. mars 2014 - 11:40
Vis mer

Jeg husker jeg stod utenfor butikken til Boahs på begynnelsen av åttitallet og lurte på om jeg skulle ta sjansen på å gå inn.

Før det hadde jeg hatt ymse hifi-utstyr fra Tandberg og Kenwood, selvbygget forsterker fra JostiKit og selvsagt noen Seas-høyttalere som låt helt brukbart.

Nå var det på tide å kjøpe seg noe som var smalere, mer for entusiasten og åpenbart mindre for dem som allerede den gangen var opptatt av design.

Det ble en pakke med NAD 3020, et par halvstore høyttalere fra Mission og ”Monsterkabler”. Alt på den tiden het Monsterkabler bare de var tykke nok. Lyden var fantastisk og utstyret en milepæl for hifi-interessen. 

Hva har de gjort denne gangen?

Alle hifi-produsentene må finne på nye måter å henvende seg til markedet. Nå er det plutselig digitalt, strømmet og delt som er det store. Denne overgangen har ikke skjedd altfor fort, men tydeligvis i overkant fort for enkelte.

Da er det gøy å se at NAD tar utfordringen, og tenker helt nytt og veldig modig. Slik de gjorde det for 30 år siden med sin 3020. Nå heter den D3020 hvor D-en sterkt mistenkes for å stå for «digital». 

Designet er spesielt og helt nytt, og enheten kan både plasseres vertikalt og horisontalt.

Vekten er nær ingenting, kun 1,4 kg og selv om du setter den på høykant blir den ikke høyere enn 18,6cm. Den leveres selvsagt med fjernkontroll. 

TEST: Yamaha MT-220: En ekte monitor-hodetelefon

Nå er den digital, eller?

En forsterker som denne må selvsagt ha innebygget DAC. Den tar signaler opp til 24bit/96kHz via USB, og på de digitale inngangene.

Det finnes også to analoge innganger som er satt opp litt spesielt.

Den ene er en vanlig 3,5mm jack – en slik du finner på hodetelefonene dine, men i dette tilfelle kan du også koble til en optisk kabel på den samme inngangen.

I tillegg finnes det en standard phono RCA. Altså en slik kabel som vanligvis hektes på en CD-spiller. For alle med mindre høyttalere, og som enten har en fra før, eller har lyst til å kjøpe seg en subwoofer, finnes det en egen utgang til dette.

NAD har til og med utstyrt den med et eget elektronisk delefilter.

Bluetooth

I tillegg til de kablede inngangene har den tilkobling via Bluetooth aptX, og er godt tilpasset dagens mobile verden og tilhørende dingser.

Du kan fortsatt lytte til disse i ro og fred da D3020 også har en god hodetelefon-utgang.

NAD oppgir at dette er en hybrid digital forsterker. Det behøver kanskje litt mer forklaring. I denne forsterkeren er det altså kun inngangene som er digitale slik de er på flere forsterkere i dagens marked.

Alt blir konvertert i en 24bit/192kHz D/A-konverter og kjørt videre til en analog klasse D-forsterker på 2 x 30Watt, som etter sigende skal være levert at Hypex.

Konstruktøren Bjørn Erik Edvardsen har gjort finpussen på disse og nå skal de vissnok kunne brukes til ekte hifi med godt resultat.

I motsetning til tidligere da disse modulene har vært bannlyst i enkelte hifi-sirkler, og blir det sikkert fortsatt -  uansett hvor stor suksess NAD måtte ha med D3020. Det er vanskelig å forandre et dårlig rykte.

De som synes platespillere er tøft må dessverre gå via en ekstern Riaa-modul, eller kjøpe seg noe helt annet.

TEST: Philips Fidelio HTL9100/12: Supersmart lydplanke med ekte surround

Dette låter fint

En forsterker som har fått så mye forhåndsomtale, og så mye omtale i lanseringen skaper selvsagt en del forventninger. Det merker jo vi også, og synes det er litt ekstra stas å koble den til høyttalerne i demorommet.

For å sette forsterkeren på prøve koblet vi den først til KEF R700, men også JBL Studio 530, B&W 805 og faktisk også Aerial Acoustics T7 som er langt, langt utenfor NAD D3020 sin liga.

Det spiller ingen stor rolle om du spiller analogt fra en CD-spiller, eller via USB-inngangen fra en Mac. Forsterkeren har mer krefter enn man skulle tro, og det høres faktisk ut som om den er større og kraftigere enn de 2 x 30 wattene skulle tilsi.

Det er ingen direkte overraskelse, og litt i NAD-tradisjonen, men vi har hørt klasse-D-forsterkere som har vært tynne og litt harde. Her er det ikke noen antydninger til noe av dette.

Det er vel heller slik at NAD har klart å jobbe seg frem til en lyd som er behagelig, ganske glatt og som ikke utfordrer hørselen mer enn absolutt nødvendig.

Jeg har litt problemer med å mene at Bluetooth aptX er helt CD-kvalitet slik mange snakker om, men det får stå seg. For meg blir det litt «grått» og fargeløst fra mobiltelefonen, men det kan jo også være mobilens skyld.

TEST: TEST: Fem store Bluetooth-høyttalere

Mye detaljer

Jeg er veldig overrasket over hvor mye detaljer forsterkeren leverer, og hvor stort og romslig stereobildet er.

Det høres også at det er god kontroll på støyen i forsterkeren. Bakgrunnen er sort som kull, og lydbildet er dypt og utstrakt bakover helt til tonene klinger ut av seg selv.

Jeg synes horn er gøy, og kobler til JBL Studio 530. Det resulterer umiddelbart i en av denne månedens store overraskelser. Uansett forventninger.

Horn kan jo lett låte litt småhardt og knudrete hvis det ikke er helt orden på lyden, men dette låter rett og slett fantastisk. Stemmer, blåseinstrumenter og trommer får den rett gnisten, og tunge gitarer høres ut som de er tappet rett fra en svær Marshall.

Dette er underholdende, og en veldig billig måte å skape noen timer med hifi-moro.  

At den er såpass snill gjør at jeg ikke helt kan se hvor det kan gå galt med tilkobling av høyttalere. Dette er veldig typisk allround-lyd som passer nærmest til alt.

Litt lyse høyttalere får en liten finpuss i toppen, og kjedelige høyttalere får sparket livgnisten tilbake i elementene. Bassen får trykk og rytme uansett hvilke konstruksjoner den brukes til.

Konklusjon

Hifi skal være moro, og med det som mål er NAD D3020 helt riktig medisin.

Jeg synes ikke den er riktig så revolusjonerende som enkelte skal ha det til, men i forhold til prisen låter den overraskende flott, og viser at den har krefter som ingen andre tilsvarende produkter i prisklassen.

Tenker jeg setter en klar anbefaling på denne, jeg!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Sonus Faber Venere 3.0: En ekstraordinær lydopplevelse for pengene

TEST: Harman/Kardon BDS477: Kan brukes til det aller meste som har med lyd å gjøre

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.