Nettbrett er mer eller mindre synonymt med iPad for de fleste. Selv om det finnes mange alternatier på markedet, er det iPad som regjerer.
Det er derfor ikke så rart at det er en stor greie når Apple slipper nye modeller.
Nylig lanserte de oppfølgeren til fjorårets iPad Air, som har fått navnet iPad Air 2.
Nyhetene sto ikke i kø.
For med unntak av forbedringer vi forventer, er det ikke mye som skiller nykommeren fra forrige utgave.
iPad Air 2 er tynnere, har sprekere prosessor, og har nå fingeravtrykkleser. Og det er stort sett det.
Så om du har en iPad Air og lurer på om du skal bytte den ut kan vi allerede nå fastslå at svaret er et klart og tydelig nei.
Men mer om det litt senere.
Les også: Her er Apples nye produktserie
Design og byggekvalitet
Du skal ha et godt trent øye for å se forskjellen på iPad Air og iPad Air 2 på avstand. Det eneste visuelle cluet er at hjemtasten ser annerledes ut. Designen er den samme. Bredden er den samme. Høyden er den samme.
I teknoverdenen handler det om å gjøre ting stadig tynnere. Apple har derfor skrellet av 18 prosent av tykkelsen på det nye brettet, som nå er 6,1 millimeter tykt.
Vektnåla stopper på 444 gram (eller 437 gram om du går for varianten uten SIM-kort). Til sammenligning veide forgjengeren 478 gram (eller 469 gram uten SIM).
Forskjellen merkes forsåvidt. Det er for all del tynt, men det var egentlig ikke før vi sammenlignet direkte med iPad Air at vi innså hvor mye tynnere det faktisk oppleves. Ikke at iPad Air oppleves som stort og tungt det heller.
Det er en hyggelig forbedring. Det er det sikkert mange som syns om det nye fargevalget gull også.
Tidligere modeller har hatt en bryter for stillemodus eller skjermrotering, alt ettersom hva du har ønsket å bruke den til. Denne er nå borte. Det er kanskje ikke stort problem ettersom disse valgene er å finne i snarveismenyen du henter opp fra bunnen av skjermen. Vi antar likevel at noen vil savne den.
Hjemtasten er endelig utstyrt med en fingeravtrykkleser. Vi sier endelig, fordi vi har opplevd passordbeskyttelse som litt tungvint på iPad, da dette er en enhet som gjerne brukes mye til og fra, akkurat som en smarttelefon.
Fingeravtrykkleseren fungerer for øvrig helt strålende, akkurat som på iPhone 6.
Den innebygde høyttaleren er svært viktig på et nettbrett. Det er stereohøyttalere her, men disse er plassert inntil hverandre. Det betyr at du i praksis får monolyd.
Her burde Apple snart se til konkurrentene sine, da flere av disse for lengene siden har forstått at høyttalerne ikke bare bør peke fremover, men også være på hver side av skjermen for skikkelig stereoseparasjon.
Når det er sagt, så er lyden god, med relativt høy lydstyrke og godt balansert lyd selv på høyeste styrke. Ganske bra, men ikke perfekt. Vi foretrekker å bruke hodesett om vi skal se film her.
Utover dette er det egentlig ikke stort å si om designen til iPad Air 2. Den er fortsatt laget i aluminium, og har glass på hele fremsiden. Akkurat som før, bare litt lettere og tynnere.
Les også: Slik er Asus' iMac-killer
Skjerm
Det samme kan vi si om skjermen. Den er like stor som før, 9,7 tommer, og har samme oppløsning, 2048 x 1536 piksler. Det gir en pikseltetthet på 264 PPI, som er plenty skarpt til det du bruker brettet til.
Det er dog et par forskjeller på toeren og eneren i denne avdelingen. LCD-panelet og glasspalten er nå laminert. Det vil si at det ikke er noe luftlag mellom skjerm og glass. Det bidrar ikke bare til å gjøre Air 2 tynnere, men også å gjøre skjermen mindre reflektiv. I tillegg har skjermen et antirefleksbelegg som skal redusere refleksjoner.
Den er noe bedre i sollys, men ikke enormt. Vi ser at Air 2 har bedre lesbarhet, men det er for all del refleksjoner i skjermen fortsatt. Ikke betydelig bedre enn forgjengeren, med andre ord. Ikke at vi har hatt anledning til å gjøre veldig grundige tester av dette i den siste tidens regnvær.
Når det er sagt, har skjermen til Air 2 synlig bedre kontrast takket være lamineringen.
Alt i alt en svært god skjerm med god lysstyrke, skarphet og innsynsvinkel.
Les også: Dette mobil-flaggskipet koster halvparten av konkurrentene
Maskinvare
Den kanskje største endringen finner vi på innsiden. Apple har byttet ut sin A7-systembrikke med den nye A8X. Denne er hakket sprekere enn A8, som står i iPhone 6.
A8X er basert på 64 biters arkitektur slik A8 og A7 er, men mens disse har tokjerneprosessor har A8X tre prosessorkjerner på 1,5 GHz. Det er fortsatt snakk om Cyclone-prosessorer. Kort sagt flere og raskere prosessorkjerner enn før.
Grafikkprosessoren er en PowerVR GX6650. Denne er hakket sprekere enn den som står i iPhone 6. I tillegg har brettet 2 GB arbeidsminne, som er dobbelt så mye som i forgjengeren.
Lagringsminnet er 16, 64 eller 128 GB, men tradisjonen tro er det ikke mulighet for å utvide med minnekort.
Det viktigste du trenger å vite er at iPad Air 2 er en sprek sak. Det er merkbart. Apper starter litt raskere, nettsider laster litt raskere, og vi kommer litt raskere tilbake til startskjermen når vi trykker på hjemtasten.
Det kommer åpenbart ikke til å endre hverdagen vår, men det er selvsagt kjekt at alt er litt raskere. Dette er et av de aller sprekeste nettbrettene på markedet akkurat nå.
Det er for øvrig ikke NFC i iPad Air 2. Ikke at det er en overraskelse. Vi ser ikke helt for oss å kunne betale i butikken med et nettbrett.
Les også: LG lanserer egen prosessor for mobil
Batteritid
Interessant nok er batterikapasiteten redusert til 7340 mAh, mot 8830 mAh på forgjengeren. I praksis er batteritiden den samme. Det skylden antakelig først og fremst at A8X er mer energieffektiv enn A7-brikken i forgjengeren.
Apple oppgir samme batteritid på Air 2 som forgjengeren, altså 10 timer surfingvia Wi-Fi, og 9 timer via mobilnett.
Vi gjorde en praktisk sammenligning av iPad Air og iPad Air 2, ved å sette begge til å spille av en lang Youtube-spilleliste. Målet var å se om det var noen praktisk forskjell i batteriforbruk.
Vi hadde samme lydstyrke på begge brettene, og satte skjermen til full lysstyrke. Vi undersøkte innimellom om det var forskjell på gjenværende batterikapasitet, og opplevde at batteriet ble tappet i samme tempo.
Etter 3 timer og 17 minutter stoppet vi spillelisten, og begge brettene oppga da 43 prosent gjenværende batterikapasitet. Alt tyder dermed på at Apples påstand om lik batteribrukstid stemmer på en prikk.
Det må vi si er bra, ettersom batteriet på iPad Air 2 har lavere kapasitet.
For ordens skyld skal det nevnes at iPad Air har vært i bruk i et år, og at batteriet antakelig har en tanke redusert kapasitet i forhold til da det var nytt.
En sak vi alltid har likt med iPad er at den alltid er klar. Det vil si, at dersom du bare legger brettet fra deg noen dager, har det ikke gått tom for strøm i mellomtiden. Forutsatt at batteriet ikke nesten er tomt, selvsagt. Brettet sparer ganske effektivt på strømmen når det ikke er i bruk.
Alt i alt er vi godt fornøyde med praktisk batteritid her.
Les også: Hjulet gjør sykkelen elektrisk og snakker med telefonen
Kamera
Vi har aldri helt forstått hvorfor vi skal ta bilder med nettbrettet. Når det dukker opp noe vi vil ta et bilde eller video av, griper vi alltid etter mobilen, og aldri etter brettet.
På den annen side vet vi at det finnes en del folk der ute som gjerne tar bilder med brettet. Om du er tungt inne i Apples økosystem har du fordelen av at alle bildene du tar, enten det er med iPad eller iPhone, synkroniserer mellom enhetene. Så du slipper i det minste å forholde deg til at du må huske å synkronisere de bildene du tar med brettet.
Uansett: Her er det en del nyheter. Du kan nå ta høyhastighetsvideo med 120 bilder pr sekund i 720p, eller slow motion som noen også ynder å kalle det. Du kan ta panoramabilder på inntil 43 megapiksler. Kameraoppløsningen er nå 8 megapiksler mot 5 megapiksler på forgjengeren.
Bildene blir fine de. Ikke iPhone 6-fine, men det går helt fint an å ta bilder og video med dette brettet. Under ser du noen eksempler.
Programvare og økosystem
Det er ingen overraskelser på programvaresiden her. iPad Air 2 kjører iOS 8.1. Det samme gjør iPad Air. Med unntak av at nykommeren er sprekere, er det ikke noen praktiske forskjeller her.
Har du brukt en iPad eller en annen iOS-enhet i det siste, trenger du ingen introduksjon.
Det er for det meste positivt, men det er et par ting vi savner.
Det første handler om fingeravtrykkleseren. Mens nettbrett på andre plattformer har mulighet for flere brukere, er det ikke noen mulighet for dette på iPad.
Vår erfaring er at en iPad deles av familien. Far bruker den, mor bruker den, og barna bruker den. Når du overlater den til noen av de andre i familien, overlater du også e-posten din og andre apper og tjenester du bruker.
Det er antakelig flere enn undertegnede som har stusset over at det er fremmede mennesker i Facebook-feeden sin, for å si det sånn.
Hva hadde ikke vært mer perfekt enn om hvert familiemedlem kunne hatt hver sin brukerkonto knyttet til sitt fingeravtrykk? Da kunne poden bare hatt sine apper, og ikke e-posten din tilgjengelig. Du og din bedre halvdel hadde sluppet å logge hverandre ut av Facebook.
Det andre er funksjoner vi savner fra iPhone 6 Plus. Vi tenker på tastaturet, som utnytter større skjermplass til å tilby snarveier til å klippe og lime, flytte tekstmarkøren og slikt.
Det er plenty med plass på iPad-skjermen, og vi skulle ønske det var på plass her også. Selv ikke når du flytter tastene ut til sidene slik at de kan nås med begge tomlene. Da får du bare et stort tomrom i midten.
Apple har altså ikke gjort stort i programvareavdelingen. Nå kan vi selvsagt ikke kjefte på Apple for at de ikke har lagt til funksjoner vi ønsker oss, men vi sitter med en følelse av at de kunne gjort mer for å videreutvikle brukeropplevelsen.
Utover dette får du tilgang til Apples svært gode økosystem. Alle Apple-enheter snakker sammen, og du kan fortsette der du slapp på iPhone takket være handoff-funksjonen. Om du for eksempel ser på en nettside kan du enkelt og greit fortsette samme sted på iPad.
iOS er for øvrig fortsatt en inngjerdet verden. Den snakker for eksempel ikke sammen med Android-telefonen din, og støtter ikke en rekke av standardene som både Android og Windows bruker, for eksempel trådløs videostrømming via Miracast.
Men har du iPad, iPhone eller Mac fra før, og er fornøyd med det, vil du åpenbart ikke oppleve dette som et problem med iPad Air 2.
Les også: Det blir vanskeligere å snoke i telefonen din
Konklusjon
iPad Air 2 er en litt tynnere og lettere iPad med fingeravtrykkleser og litt bedre kamera. Det er i bunn og grunn alt.
Joda, den har blitt en hel del sprekere enn forgjengeren, men om du først og fremst bruker nettbrettet ditt til surfing, video og en og annen underholdningsapp spiller det ingen trille.
Her har Apple holdt seg til oppskriften, og Air 2 er for en mindre oppdatering å regne. Vi føler også at Apple har oversett en gyllen mulighet til å gjøre det mulig å ha flere brukerprofiler.
Som nevnt innledningsvis gir den ingen grunner til å bytte ut iPad Air, med mindre du absolutt vil ha fingeravtrykkleser, eller syns iPad-en din er for tjukk. Da må du imidlertid regne med å punge ut 5-6000 kroner, avhengig av om du vil ha uten eller med 4G. Vil du ha 128 GB minne må du legge på en tusenlapp. Du kan trekke fra en tusenlapp om du klarer deg med 16 GB minne, men det er gjerne i knappeste laget for de fleste.
Om du sto over iPad Air, kan dette imidlertid riktig tid å handle på. Fingeravtrykkleser var tross alt noe vi savnet allerede da vi testet iPad Air i fjor.
At det er en mindre oppdatering av forgjengeren spiller for øvrig ikke så stor rolle. Dette er det beste nettbrettet Apple har laget. Det er muligens det beste nettbrettet som er å få kjøpt.
Når det er sagt: Brukerprofiler får du på Android. Går du for et Android-brett slipper du også å kjøpe alle appene dine på nytt om du bytter fra for eksempel Samsung til Sony.
Har du allerede iPad, eller bruker iPhone, er det tilsvarende gode grunner til å gå for iPad Air 2.
Til syvende og sist blir det et spørsmål om hvilken plattform du foretrekker.
Det er også et spørsmål om hvor mye penger du ønsker å bruke. For går du for forrige modell, som fortsatt er et meget godt nettbrett, sparer du omtrent en tusenlapp. 32 GB-utgaven av iPad Air koster omtrent 400 kroner mindre enn 16 GB-utgaven av iPad Air 2.
Les også: