T2

Test: ASUS N56D

En sjelden AMD-opplevelse

TEST: Asus N56D gir full HD-oppløsning til under 6000 kroner.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. mars 2013 - 18:27
Vis mer

AMD var en reell konkurrent til "chipzilla" Intel på ytelse tidlig på 2000-tallet, men har de siste 10 årene sakte, men sikkert tapt både på ytelse og energieffektivitet.

Nå er AMD mer å regne for brukbar valuta for pengene på lavere prispunkter, og har hatt mer suksess med Radeon-merket for grafikkort enn de har hatt på prosessorfronten i det siste.

Derfor er det nærmest for en raritet å regne når vi nå har inne en mainstream-maskin med AMD-innmat, nærmere bestemt Asus N56D.

Dobbel grafikk

I vår testutgave finner vi en firekjernet A8-brikke på 1,9 GHz (hvor A9 og A10 er bedre) fra AMD, 4 GB RAM, 500 GB harddisk og to grafikkbrikker - en innebygd Radeon 7640G for enkle oppgaver og den noe kraftigere 7730M for spill og annet.

For noen hundrelapper ekstra får du noe kraftigere prosessor og mer RAM, og enda noen hundrelapper gir deg bluray-drev.

N56D har også et par egenskaper som ikke er så vanlig i dette prissegmentet, og det er en matt, lekker full HD-skjerm og bakbelyst tastatur.

Designet er ganske velkjent om du har sett en Asus-maskin de siste årene, med børstet mørk aluminium på skjermlokket og en lysere tone rundt tastaturet.

Hjørnene under skjerm huser høyttalerne (fra Bang&Olufsen, for øvrig), og har en slags "perforert" design. Det ser relativt mainstream-aktig ut, men aluminium foran plast gir unektelig større kvalitetsfølelse.

Ettersom dette er en mainstream-modell med optisk drev, er verken tykkelse eller vekt noe å hoppe i været av. N56D er nemlig 2,55 centimeter tykk og veier 2,7 kilo.

TEST: Mac mini: En fenomenal skrivebords-maskin

N56D kommer godt ut av det, men skiller seg ikke nevneverdig ut på noen områder.
N56D kommer godt ut av det, men skiller seg ikke nevneverdig ut på noen områder.

Matt skjerm

Den 15,6 tommer store skjermen har som nevnt full HD-oppløsning, sjelden vare i såpass billige maskiner. Det er et stort pluss, og gir god pikseltetthet og følgelig skarpe bilder. Skjermen har for øvrig god lysstyrke, og det faktum at den er matt gjør at refleksjoner er et ikke-tema.

Innsynsvinklene er også gode, selv om lysstyrken synker noe ut mot kantene, og skjermen kan bøyes til en vinkel på rundt 140 grader.

Fargene fremstår kanskje som litt overmettede, men sortnivået er godt og panelet har ingen problemer med lyslekkasjer. Kontrasten er likevel litt mager, og særlig hvitt har en tendens til å brenne litt ut på maksimal lysstyrke. Skjermen har heller ikke touch.

Middels ytelse

Ytelsen er helt grei, etter vår mening. 4060 i Geekbench vitner imidlertid om at prosessoren ikke er all verden å skrive hjem om, og vi forstår lite av hva som skjer i PCMark 7, da denne maskinen produserer omtrent 1/13 av scoren til alle sammenliknbare maskiner vi har testet i det siste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

3DMark-resultatet på 5059 forteller på sin side at du kan forvente noe bedre grafikkytelse enn med Intels integrerte HD4000-brikke, men likevel langt unna “ordentlige” spillmaskiner.

Civilization 5 gir oss for eksempel drøyt 60 bilder i sekundet på 1920x1080 og Medium-kvalitet, mens vi havner på snaut 30 på High og med 8x kantutjevning. Begge deler er fullt spillbart, så her kan du velge mellom litt jevnere bildeflyt eller høyere visuell kvalitet.

I det mer krevende Borderlands II er situasjonen en ganske annen. Her må vi ned på minimum-innstillinger for å kunne spille på 1920x1080, og selv da kun med snaue 30 bilder i sekundet (som er litt for lite i denne type spill til å kunne nyte det ordentlig).

På 1280x720 får vi til sammenlikning rundt 50 bilder i sekundet, så dette er åpenbart ikke maskinen for de tyngste og heftigste spillene.

For øvrig må det bemerkes at den automatiske grafikksvitsjingen ikke er spesielt smart, så du må passe godt på at det er den kraftigste brikken som brukes når du har behov for kraften. Borderlands kjørte for eksempel på den veikeste brikken først, med ekstremt magre bilderater som resultat.

TEST: Microsoft Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

Detalj: Perforerte hjørner.
Detalj: Perforerte hjørner.

God til skriving

Tastaturet er av den samme typen som vi har sett på de aller fleste bærbare PC-er de siste årene, med en egen åpning for hver tast.

Tastene har fint mellomrom mellom seg, strålende respons og gir generelt en veldig god skriveopplevelse.

Asus har også fått plass til en numerisk del, men med noe mindre taster enn på tastaturet for øvrig.

Pekeplata er også responsiv og har god størrelse. Den har imidlertid hakket for høy friksjon etter undertegnedes smak, noe som gjør den litt slitsom å bruke over lengre perioder.

Ikke veldig utholdende

Batteritiden kan også være et ankepunkt. Vi målte ganske nøyaktig tre og en halv time med produktivitet i Powermark, som simulerer tekstbehandling og nettsurfing på halv av maksimal lysstyrke.

Det er ikke spesielt imponerende, men likevel omtrent på det jevne for en maskin i dette segmentet. Det demonstrerer med all tydelighet likevel at AMD fortsatt har et stykke å gå når det kommer til energieffektivitet i sine produkter.

Støymessig er det derimot mer enn godkjent. Under lett bruk lager den ikke en lyd, mens vifta selvfølgelig spinner noe opp når det drar seg til.

Støysignaturen er likevel lavfrekvent og dermed ikke spesielt påtrengende, selv om støyen godt kan høres i stille omgivelser.

Tilkoblingsmessig står det også bra til. Fire USB-porter, HDMI, VGA, ethernet, separate hodetelefon- (SPDIF) og mikrofonporter og Kensington-lås er beholdningen. Optisk drev er som nevnt også på plass, og det sitter også en minnekortleser for SD-kort gjemt litt under fronten på maskinen.

Førsteinntrykk: Microsoft Surface Pro  

Tastaturet er utmerket, etter vår mening.
Tastaturet er utmerket, etter vår mening.

Konklusjon

Alt i alt er Asus N56D en solid allroundmaskin som håndterer det meste godt.

Samtidig er det bare 2000 kroner opp til verstingversjonen N56VZ, med firekjernet Intel Core i7-prosessor og Geforce GT650-grafikk. Om du er interessert i spill, er nok det et langt bedre valg.

Likevel: Om du vil ha en stillegående maskin med stor skjerm og full HD-oppløsning, er N56D kanskje maskinen for deg.

Les også:

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent

Ny brikke gir 4G overalt

Her er brillene som skal fjerne jetlag

Snart kan du trene fra lenestolen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.