T2

Test: GARMIN FORERUNNER 610 PULSKLOKKE

En suveren pulsklokke for løpere

Vi testet Garmin Forerunner 610 under krevende forhold.

AVANSERT OG DELIKAT: Garmin Forerunner 610.
AVANSERT OG DELIKAT: Garmin Forerunner 610. Bilde: Håkon Jacobsen
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
20. des. 2012 - 13:26
Vis mer

Forerunner 610 er Garmins første løpeklokke med trykkfølsom skjerm, og den har innebygget GPS.

Klokka er relativt avansert, og Garmin retter seg med Forerunner 610 først og fremst mot løpere som systematisk jobber med sin progresjon, og som er over gjennomsnitlig opptatt av logg og analyse.

Den støtter utstyr som følger ANT+-standarden, og kan med ekstrautstyr som fotsensensor og hastighet-/kadenssensor også brukes til sykling og innendørstrening.

Men det er løping Forerunner 610 er optimalisert for, og det er kun til løping vi har testet den. Siden klokka tåler kulde ned til 20 minusgrader, vil den også egne seg godt for langrenn.

Vekt, størrelse, design og batterilevetid gjør også Forerunner 610 egnet til bruk som en hverdagsklokke.



Klokka skal være vanntett ned til én meter i 30 minutter (IPX7-standard), men pulsbeltet virker ikke under vann, så for triathlonutøvere vil toppmodellen Garmin 910XT være et bedre valg.

GUIDE: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Komme igang

Esken inneholder: Pulsklokke, pulsmåler med brystbelte, lader, USB ANT+-pinne og hurtigstartsveiledning på en rekke språk, deriblant norsk, samt komplett brukerveiledning på disk.

Etter å ha ladet klokka, fyller man ut brukerprofilen med fysiske mål og personlige data: Kjønn, vekt, høyde, alder med mer lagres for fremtidige analyser og veiledning.

Det er støtte for fem pulssoner, som man enten kan mate med egne tall, eller la klokka beregne ut fra et snitt basert på data som allerede er lagt inn i brukerprofilen.

Eksterne enheter som pulsbelte, sykkelsensor for hastighet/pedalfrekvens eller fotsensor må pares ved første gangs bruk.

Planlegging

Noe av det jeg setter mest pris på med Garmin Forerunner 610, er kombinasjonen av gode planleggings- og analyseverkøy.

Aller best blir det hvis du bruker webløsningen Garmin Connect eller Garmin Training Center, der du kan planlegge en treningsøkt ned til minste detalj, og få konstruktive analyser i etterkant.

For eksempel kan du legge opp en intervalløkt med etapper som er basert på tid og pulsnivå, for deretter å overføre programmet trådløst til klokka via ANT+-pinnen. På Garmin Connect kan du også veldig enkelt definere løyper og mål, og justere etter hvert.

Det er selvfølgelig fullt mulig å predefinere økter direkte på klokka, men det blir mer knotete og er mest egnet for enkle intervaller som standard 4x4-oppsett.

GARMIN CONNECT: Denne webløsningen gjør det enkelt å planlegge treningsøkter i detalj.
Det er selvfølgelig fullt mulig å predefinere økter direkte på klokka, men det blir mer knotete og er mest egnet for enkle intervaller som standard 4x4-oppsett.Du legger selv opp ønsket intervall på Garmin Connect, og laster opp treningsøkta til klokka. Skjermdump

Mest opptatt av kaloriene? Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Utførelse

Med klokka på armen og beltet rundt brystet er det bare å sette igang.

Vi testet Forerunner 610 under norske høst- og vinterforhold, med temperaturer som svingte fra pluss 10 til minus 15 grader. Vi har prøvd den i regn, sludd og snø. Med og uten hansker. Værforholdene har på ingen måte påvirket klokkas prestasjon. Men så lover også Garmin at den skal kunne brukes ned til minus 20 grader.

Skjermen er ganske annerledes å håndtere enn en berøringsskjerm på telefon eller nettbrett. Dette er en robust skjerm som er bygget for å tåle litt juling og tøft vær. Det går utover følsomheten, og klokka reagerer derfor ikke like spontant.

Til gjengjeld fungerer den godt både med løpe- og skihansker. Og det gjør ingenting om skjermen blir våt.

Garmin Forerunner 610 finner kjapt GPS-signalene, som regel på mindre enn et halvt minutt. Klokka benytter Garmins Hotfix-teknologi for å huske hvor du har oppholdt deg tidligere, og hvilke satelitter den skal kommunisere med. Dermed starter den kjappere på kjente punkter.

Med tre knapper på klokka starter, stopper og lagrer du øktene. Med den ene kan du også slå på lys.

Hvis du har forhåndsprogrammert en treningsøkt, vil du få vibrasjons- eller lydvarsler når du avviker fra planen, for eksempel når pulsen er for høy eller for lav. Nyttig om du vil holde deg til planen, ekstremt irriterende om du endrer løpetaktikk underveis (men varselet kan slås av).

Også rundetider varsles underveis, for eksempel hver kilometer på en langøkt.

På skjermen sveiper du enkelt mellom fire treningssider - med inntil fire datasoner i hver - der du på få forhånd har stilt inn hvilke data som skal vises. For eksempel kan du legge inn puls, hastighet, pace og sekundering i forhold til et predefinert mål.

I tillegg til sanntidsvisning, blir alle dataene lagret for senere analyser.

TEST: TEST: Nike+ FuelBand

Presisjon

Pulsmåleren er blant de bedre på markedet, og leverer presise data såfremt elektrodene har god kontakt med huden. Stroppen er myk og behagelig.

Når det gjelder GPS-en, lover Garmin en nøyaktighet på 99 prosent med fri sikt mot himmelen. De har gjort flere firmware-oppdateringer etter at Forerunner 610 ble lansert, og avstandsmålinger og kartreferanser i vår test viser at avviket i tilbakelagt distanse nå er helt ubetydelig:

En runde på én mil ble tilbakelagt fire dager på rad. Rapportene viser et avvik på 20 meter, altså er målingene 99,8 prosent like.

På løypene Garmin Connect tegner i rapporten etter en endt landeveisøkt, kan man stort sett se hvilken side av veien man har løpt på. Enkelte steder ser det ut som man løper midt i veien, men da snakker vi altså om et avvik på en drøy meter.

Vi har også prøvd klokka på skogsstier med trær på alle kanter, med godt resultat: Vi har aldri mistet forbindelsen eller opplevd store avvik i rapportene. Men en GPS-klokke vil jo alltid være avhengig av tilgang til sine signaler.

Du kan til enhver tid lese av på klokka hvor gode GPS-signalene er.

De største avvikene vi har opplevd er på høyderapporteringen. Tilbakelagte høydemetre har variert fra 77 til 91 meter på samme rute. Klokka har ikke barometrisk høydemåling.

Som regel er GPS-tegningen i kartet så nøyaktig at du kan se hvilken side av veien du har løpt på.
De største avvikene vi har opplevd er på høyderapporteringen. Tilbakelagte høydemetre har variert fra 77 til 91 meter på samme rute. Klokka har ikke barometrisk høydemåling.Som regel er GPS-tegningen i kartet så nøyaktig at du kan se hvilken side av veien du har løpt på. Skjermdump

Les også: Verdens raskeste sykkel

Analyser

Dataene fra treningsøktene overføres trådløst til Garmin Connect via ANT+-pinnen, og analysene i Garmin Connect er svært gode.

Du får alle forventede data fra en treningslogg, som arkiv over tilbakelagte ruter, høydekurver, avstand per økt og totalt, pulsutvikling, hastighet, kaloriforbruk og så videre.

Men noe av det som gjør Garmin Forerunner 610 og Garmin Connect ekstra spennende, er integrasjonen av verktøyet Firstbeat Training Effect, som basert på pulsnivå og fysiske mål rapporterer om treningen din har liten effekt, bidrar til progresjon, eller - som tilfellet var med min siste økt - sier ifra at du trener for hardt i forhold til alder og fysisk form, slik at treningen i verste fall kan være skadelig.

Training Effect skal hjelpe deg å trene smartere, og dermed komme kjappere fram til målene.

Det er også mulig å følge utviklingen av vekt, VO2 Max, fettprosent, vann i kroppen, muskelmasse med mer og hente ut helserapporter i Garmin Connect. Dette forutsetter imidlertid at du enten taster inn data manuelt, eller at du kobler på en avansert Tanita BC-1000-vekt som kommuniserer trådløst med pulsklokka via ANT+.

Det er enkelt å dele data i sosiale nettverk. Og Garmin Connect er jo et betydelig sosialt nettverk i seg selv, der du kan måle deg mot venners prestasjoner. Du kan også laste ned andre brukeres favorittløyper.

Webløsningen Garmin Connect er ikke like visuelt sterk som for eksempel nikeplus.com, men detaljnivået på data, kombinert med gode analyser og veiledning, gir en overbevisende pakke.

Puls, tempo og høydemeter fremstilles med svært enkle grafer i Garmin Connect. Men avanserte analyseprogrammer bruker dataene til å veilede deg til smartere trening.
Webløsningen Garmin Connect er ikke like visuelt sterk som for eksempel nikeplus.com, men detaljnivået på data, kombinert med gode analyser og veiledning, gir en overbevisende pakke.Den grafiske fremstillingen er simpel, men analysene er avanserte. Skjermdump

TEST: En svært brukervennlig pulsklokke

Finesser

Garmin Forerunner 610 har endel kul funksjonalitet.

For eksempel en "ta meg tilbake til start"-innstilling, som gjør det tryggere å utforske nytt terreng. Den kan også brukes for å finne igjen en parkert bil.

Med de nye verktøyene Virtual Partner og Virtual Racer kan du løpe mot predefinerte tidsmål, personlige rekorder eller andre aktiviteter som er lastet opp på Garmin Connect. Du kan også konkurrere mot venners eller forbilders bestenoteringer, med sekundering underveis.

Aktiverer du Auto Pause, vil klokka automatisk stoppe opp når puls eller hastighet kommer under et gitt minimumsnivå. Kjekt for eksempel når du må stoppe for å knyte skolissa eller vente på grønt lys.

En liten designdetalj vi setter pris på, er at skjermen på klokka ligger et par millimeter under ramma, for å gjøre den mindre utsatt for støtskader.

Konklusjon

Garmin Forerunner er en innholdsrik pulsklokke som er enkel å bruke når du først har satt deg inn i hvordan den virker. Men den er laget for løpere som er godt over gjennomsnitlig opptatt av treningsdata. Mosjonister klarer seg fint med enklere og billigere modell.

Berøringsskjermen fungerer utmerket med hansker på. Klokka ser bra ut og egner seg godt til daglig bruk.

Analyseverktøyene gjør det enkelt å spore fremgang, og fungerer som en ekstra motivasjonsfaktor.

Det oppladbare lithiumion-batteriet takler kulde bra, men har begrenset batterilevetid. Fabrikkdataene sier åtte timer med aktiv trening eller fire uker i strømsparingsmodus. Med en daglig økt på 60 til 90 minutter, og bruk som hverdagsklokke med avslått GPS resten av tiden, har jeg ladet den to ganger i uka.

Vi har opplevd enkelte synkroniseringsproblemer mot Garmin Connect, både en "får ikke kontakt med server"-feilmelding og registrering av feil tidspunkt på en treningsøkt.

Men alt i alt er dette en pulsklokke det er lett å bli glad i. Den har det meste en løper trenger av funksjonalitet, og leverer det du forventer med høy presisjon og godt detaljnivå.

Merk: Vi har kun vurdert Garmin Forerunner 610 ut fra dens egenskaper som løpeklokke, fordi det er det den er optimalisert for. Displayet vil kunne oppleves som lite for dem som er ute etter en god sykkelklokke, selv om Forerunner 610 kan kobles til sensorer som gjør den funksjonell også til slik bruk.

Les også:

Sykkel uten kjede

Derfor bør du vurdere 29-tommers hjul  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.