MOBIL

Test: null

Endelig sporing på alle Android-telefoner

Nå kan du finne ut hvor telefonen din er, og det uten å aktivere noe på forhånd. Vi har prøvekjørt Android Device Manager.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. aug. 2013 - 17:18

Avisene formidler med ujevne mellomrom historier om folk som har blitt frastjålet sin iPhone, og som lykkelig gjenforenes med denne etter å ha brukt Apples sporingstjeneste. Det er nemlig mulig å finne igjen denne telefonen så lenge den er på.

Blant folk flest er det kanskje mindre kjent at en rekke andre telefoner også har denne muligheten. Slik funksjonalitet er nemlig også bygget inn i Windows Phone

Men på Android-plattformen er det litt mer komplisert. Samsung har tjenesten Find my mobile (tidligere Samsung Dive), som gjør det samme. HTC hadde lenge en tilsvarende tjeneste, men denne ble for en stund tilbake lagt ned.  

På de fleste Android-telefoner må du dermed på egen hånd finne en tjeneste som tilbyr sporing

LES MER: Slik sikrer du telefonen din mot tyven



Du finner igjen mobilen din på kartet så lenge den er på og koblet til internett.

Android-sporing for alle

Nå har Google tatt grep for å gjøre sporing tilgjengelig for alle Android-brukere. I går åpnet de nemlig sin egen tjeneste.

Tjenesten Android Device Manager lar deg spore opp telefonen og vise den på et kart. Du kan også få den til å ringe, slik at du finner den igjen om du har lagt den fra deg et lurt sted. Dersom uhellet virkelig er ute kan du også slette innholdet på telefonen.

Det eneste som kreves er at du bruker en telefon med minst Android 2.2. Den fungerer dermed med de fleste Android-telefoner som er i bruk i dag.

Trenger ikke å aktiveres på forhånd

Den store fordelen med Android Device Manager er at du ikke trenger å aktivere den på forhånd, slik du må med de fleste alternativer. Dermed kan du finne igjen telefonen din selv om du ikke har tenkt på dette før uhellet er ute.

Om du så oppdager at mobilen din er forsvunnet over alle hauger er ikke alt håp ute. Da går du til Android Device Managers nettside og sporer opp telefonen. Der ser du den på et kart, så sant den er på og koblet til internett. Herfra kan du få telefonen til å lage en ringelyd om du vil.

Dette gjelder imidlertid ikke muligheten for å slette innholdet. Dette må aktiveres på telefonen før du kan ta det i bruk, og gjøres via Device Manager-siden.

For å være på den sikre siden er det altså smart å åpne nettsiden til tjenesten og velge å aktivere tilbakestilling. Da mottar du en pushmelding på telefonen din, som så lar deg aktivere sletting.

Når dette er gjort kan du fra nettsiden nullstille telefonen. Dette kan du også gjøre selv om tjenesten ikke har kontakt med telefonen. I så fall utføres nullstillingen så snart telefonen er koblet til internett igjen.

Det skal også sies at dette ikke vil fungere dersom du har valgt vekk muligheten til å la Googles tjenester få tilgang til posisjonen din. Denne innstillingen finner du under Innstillinger -> Kontoer -> Google -> Posisjonsinnstillinger.

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen som YouTube-fjernkontroll



Du kan enkelt spore opp telefonen din med en annen mobil dersom du ikke har en PC i nærheten.

Slik fungerer det

Tjenesten er veldig enkel å bruke. Du logger deg på android.com/devicemanager med samme Google-konto du bruker på telefonen din.

Her velger du hvilken telefon du ser etter. Den du brukte sist vil vises automatisk. Tjenesten vil spore telefonen din med en gang du er logget på, og vise den på et kart dersom den finner den. Der vil du også kunne se når den sist var i bruk.

Du kan deretter velge mellom å ringe telefonen for å få den til å spille ringetonen sin på full styrke, eller å tømme enheten. 

Vi testet å tømme enheten, en Nexus 4. Etter noen få sekunder skrudde den seg av og gjorde en nullstilling. Dette er en grei løsning, men vær klar over at en eventuell tjuvradd nå vil kunne sette opp og bruke telefonen.

Noen metode for å sabotere for uærlige sjeler er dette altså ikke.

LES OGSÅ: Slik rydder du opp på Android-mobilen din 

Enkelt og greit

Noe vi savner er muligheten til å låse telefonen med en kode. Dette finnes i andre tjenester, og hindrer tyven i å bruke telefonen, uten at innholdet på den blir slettet.

Vi liker at telefonen ikke gir noen hint om at den blir sporet. For tyven ser altså alt ut til å være i sin skjønneste orden. På Samsungs sporingstjeneste vises både posisjonsikonet og et varsel om at sporingstjenesten er i gang.

Vi setter også pris på at sporingstjenesten fungerer like bra på mobilnettleser som på PC-en. I det hele tatt er dette en minimalistisk, men god tjeneste.

Den er nyttig dersom uhellet først skulle være ute. Ikke minst er det også genialt for dem som støtt og stadig ikke finner igjen mobilen sin hjemme.

Google melder for øvrig at en tilhørende app er på vei, men vi vet ikke når denne skal lanseres.

LES OGSÅ: Så lite koster et stort minnekort

Kilde: Android.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.