T2

Test: YAMAHA R-N500

Fin forsterker med nettverk og masse utstyr

TEST: Yamaha R-N500.

 Yamaha R-N500.
Yamaha R-N500. Bilde: Watt
Håvard Holmedal
9. juni 2014 - 04:28

Med alt utstyret som finnes på dagens hjemmekino-receivere er det ikke rart mange kjøper seg en slik når de ønsker seg nettverk, muligheter for å koble til et par digitale produkter, og selvsagt å streame musikk fra harddisk.

Mye utstyr

Det er ikke lite utstyr som skal ha plass i dagens produkter for den digitale tidsalderen. Dette er åpenbart presset frem av hjemmekino-receiverne, men også av kundenes behov for å ha en enkelt enhet i stua som gjør det hele.

Alternativet er jo en nettverkspiller, en DAC og en integrert forsterker, og da bør du kanskje i tillegg ha en mulighet til å koble til TV-en i tillegg. Da er racket til de aller fleste allerede fullt.

Yamaha R-N500 er en enhet som du kan benytte for å krympe antall produkter i racket vesentlig.

Den har innebygget vTuner slik at du kan lytte til radio over internett, den er AirPlay-kompatibel slik at du kan lytte til musikk trådløst fra en Mac, iPod/ iPod eller iPhone, men også fra en PC.

Du kan overføre signalene fra TV-en eller en bluray-spiller digitalt for beste mulig lydkvalitet, og du kan spille av musikkfiler med så høy oppløsning som 192kHz/24-bit.

Den er også DLNA-kompatibel slik at du lett kan sette opp en harddisk i nettverket og spille musikkfilene dine fra denne.

Du kan også spille av musikken direkte fra en iDings via den innebygde USB-porten hvis du ikke vil fikle med trådløse overføringer.

TEST: Denon AVR-X2000: Receiver som gir mye underholdning for pengene

Ingen DAB

I tillegg har du utgang for en subwoofer, slik du finner på vanlige surround-receivere, du kan koble til din gamle platespiller via phono-inngangen på baksiden (kun Moving Magnet ) og du kan lytte til radio via FM.

Er ikke det en ganske så imponerende liste, vet ikke vi. Alt dette kan selvsagt kontrolleres fra en NP-kontroller-app fra din smartmobil eller nettbrett. Appen er lett å manøvrere og du får rask og brukervennlig tilgang til alle receiverens muligheter.

Det den ikke har er DAB. Noe som gjør at vi setter et par spørsmålstegn i margen. Nå har den riktignok vTuner som gjør at alt som er av radio-kanaler kan lyttes til over nettet, men jeg er usikker på om kundene synes at det er like enkelt.

Jeg setter DAB på listen over utstyr jeg gjerne skulle sett denne receiveren hadde.

Låter det bra nok?

Med så mye utstyr som det er om bord i N-P500 skulle man kanskje tro at lyd og krefter til å drive gode høyttalere er nedprioritert. Det trodde vi også, men vi kan ikke finne noen åpenbare tegn på at Yamaha har glemt lyden.

Den er selvsagt ikke noen highend-forsterker, men så lenge du ikke kobler på et par store og tunge høyttalere kan den gjøre en god jobb med musikken din.

Hvis man likevel ikke har tenkt å bruke alle de ekstra kanalene man får når man kjøper en hjemmekino-receiver, er den likevel et klart bedre kjøp. Du slipper å betale penger for kanaler du absolutt ikke behøver. Ekstra forsterkere koster penger.

Jeg har benyttet receiveren for å sjekke om de testede høyttalerne i ti tusenkroners-klassen kan trives sånn noenlunde med denne forsterkeren.

Det kan de, selv om jeg gjerne ser at det kjøpes litt større og skikkelige forsterkere hvis man ønsker å utnytte høyttalernes fulle potensial.

TEST: Marantz SR7008: Strålende receiver både til film og musikk

Typisk Yamaha-lyd

Likevel, det er faktisk ganske så bra lyd i denne forsterkeren. I typisk Yamaha-tradisjon leverer den et lydbilde som er godt oppløst, ganske så detaljert og ikke minst rett så engasjerende og underholdende.

Engasjementet kommer ikke av masse energi og kraft, men av evnen til å tegne opp et lydbilde som er lett å høre på, som er brukbart realistisk og som virker ekte og rett frem. Tror vi på det vi hører, kommer engasjementet umiddelbart.

De 2 x 80 wattene den har innebygget er nok til å spille høyt nok i de aller fleste situasjoner, men den må selvsagt melde pass med store høyttalere og større rom enn 40-50 kvadratmeter.

Klangmessig er den ganske nøytral, akkurat passe balansert mellom det tilbakelente og det fremoverbøyde slik at du kan slappe av og nyte musikken.

Litt slank bass

Bassen er litt slank, mellomtonen mangler litt bredde og tyngde, og diskanten er litt mattere enn referansene våre. Yamaha kan selvsagt ikke trylle, og har laget et antall produkter som er langt mer avkledd når det gjelder utstyr, men som likevel koster betydelig mer enn R-N500.

Yamaha vet hva som må gjøres for å lage en optimal forsterker, men som hos alle andre koster det veldig mye mer penger. Likevel er vi rimelig fornøyde med hvordan det spiller sett opp mot prisen.

Det er litt vanskelig å bedømme kvaliteten på lyden i forhold til pris og utstyr, for den gjør jo veldig mye annet enn å bare kjæle med lyden. For meg er et enda bedre kjøp for lydens skyld, en ren integrert forsterker uten noe utstyr.

Det gir enda bedre lyd for pengene, men da må du altså klare deg uten den imponerende utstyrspakken. Det virker på et vis litt umoderne å ikke gå for utstyrspakken, men noen hifi-entusiaster er urokkelige. Lyd er alt!

Musikken den er aller best på er akustisk musikk med mye stemmer, og et forsiktig antall elektriske instrumenter. Typisk vanlig pop/rock som lyttes til av de aller fleste.

Har du tyngre musikk som skal avspilles, og gjerne har lyst til å spille litt høyt, kommer forsterkere i denne klassen til kort.

Den fyller et behov

Det er liten tvil om at markedet behøver et slik produkt. Yamaha R-N500 har veldig mye utstyr, og gjør seg absolutt ikke bort lydmessig.

Faktisk fungerer den brillefint så lenge den ikke blir presset for hardt.

I sum er det faktisk en ganske så imponerende enhet til prisen!

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: LG NB5530A: Superslank lydplanke til flat-TV-en

TEST: Yamaha RX-S600D: Skreddersydd for den kompakte hjemmekinoen

TEST: Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.