TESTER

Test: null

Galaxy Tab har alt vi savner på iPad

Men hvem vinner krigen mellom disse to superproduktene?

2. nov. 2010 - 12:14

Apple iPad og Samsung Galaxy Tab. Disse to produktene er banebrytende på hver sin måte. 

Trolig er dette de viktigste forbrukerelektronikkproduktene siden mobiltelefonen ble allemannseie på midten av 90-tallet. Begge blir en viktig pekepinn på om digitale surfebrett eller «padder» blir noe som slår bredt an. 

Innovatørene har alt lagt sin elsk på iPad, som har et visst forsprang, men Galaxy Tab har fått mye oppmerksomhet siden den ble vist på IFA Berlin i september i år. Vi skal forsøke å peke på forskjeller, inkludert styrker og svakheter hos begge, så blir det opp til deg hvem du skal velge. 

Microsoft er ennå ikke ordentlig på banen, selv om det begynner å komme tablet-PC-er med Windows 7.

Les også: Lyntest av Samsung Galaxy Tab

Stor vs. liten 

Vi starter med fysikken. Tar du en iPad og kutter i to, har du omtrent et bilde av hvor liten Galaxy Tab er. 

Dette til tross for at den kun har to tommer mindre skjerm enn iPad. Vekten er også radikalt mindre. 

Det første som slår oss med Galaxy Tab er at vi kan holde den med en hånd i et greit grep, mens vi stort sett må holde i iPad med to hender. 

Vekten gjør det også mindre slitsomt å holde på Galaxy Tab i lengden. Størrelsen til Galaxy Tab, gjør det også mulig å putte den i jakkelommen og ta den med på tur uten å trenge en sekk eller veske. 

Vi tror også mange vil føle at de «flasher» mindre med en Galaxy Tab versus en iPad. 

Les også: Se! iPad har fått norsk tastatur

7 vs. 9,7 tommers skjerm 

Til tross for at Galaxy Tab har en beskjeden størrelse i forhold til iPad, er skjermen bare 2,7 tommer mindre. Stort sett mener vi at jo større skjerm, til bedre er det. Det gjelder for så vidt også for denne typen surfebrett. 

Til tross for dette synes vi iPad-ens to ekstra tommer kun kommer til sin rett når det gjelder nettsurfing. iPad kan brukes både i portrett- og landskapsmodus med godt resultat. Nettsurfing på Galaxy Tab synes vi fungerer best i portrettmodus.

Økosystem 

Er du «gift» med Apple og har huset fullt av dingser fra Apple, er valget enkelt. Kjøpe en iPad. Vi tør påstå at Apple fortsatt har det beste økosystemet rundt sine produkter. 

Vi ser sjelden eller aldri produkter fra Apple, der det ikke er en rekke tjenester og tilbud rundt produktene som gjør dem komplette. For eksempel iTunes for iPod, AppStore for iPhone og iLife for Mac. Ingen andre gjør dette like brukervennlig og strømlinjeformet som Apple. 

For å lykkes med dette har Apple ofte tatt en del valg for deg på forhånd. Disse valgene er ofte gode, men kan for noen oppleves som begrensende. 

For iPad gjør Apples forsprang sitt til at mange av de gode tjenesten og programmene er blitt lansert for iPad først. Noe av dette forspranget har det Google-initierte operativsystemet Android og dens støttespillere hentet inn. 

Mange av de beste programmene finnes nå for begge plattformer. Android Markets er også blitt bedre etter at betalingsløsningen Google Checkout kom på plass også i Norge nå i høst. Når det kommer til spill, synes vi fortsatt Apple har et klart forsprang. 

Les også: Styr Spotify i alle rom med iPad

Tilbehør 

Noe av det Apple virkelig har lyktes med rundt sine produkter er å få tredjepartsleverandører til å lage tilbehørsprodukter. Det er bare å ta en tur innom nærmeste Elkjøp eller Expert, så ser du hvem som dominerer på tilbehørsfronten. 

Her tenker vi på alt fra deksel for iPhone til dokkingstasjoner og høyttalere. Her har Android-gjengen mye å ta igjen. Apples suksess på dette området skyldes primært at de har klart å lage en standard tilkobling som er videreført på tvers av produkter og over flere produktgenerasjoner. På tilbehørsfronten er Apple og iPad en klar vinner. 

Samsung Galaxy Tab kommer med diverse utstyr, som tastatur og ladestasjoner med TV-tilkobling - alt produsert av Samsung selv. 

Vi forventer også at tredjepartsleverandører vil kaste seg over Android-pad-er, men mangelen på en felles tilkobling vil nok gjøre utvalget mindre og mer spesialisert.

Les også: Galaxy Tab har HDMI

Operativsystem 

I Norge venter vi fortsatt på en lansering av versjon 4.2 av operativsystemet iOS for iPad. Dette skal blant annet åpne for «multitasking» og norsk tastatur, for å nevne noe. 

Galaxy Tab er utstyrt med Android 2.2, som av mange sees på som den første «ferdige» versjonen av mobiloperativsystemet som hele mobilbransjen, minus Nokia og Apple, står bak. 

Den brede støtten til Android er en styrke og vil sikre at det kommer mange gode applikasjoner. Det sikrer også at operativsystemet vil bli oppdatert og utviklet med stadig nye funksoner og tjenester. 

Visuelt sett er iOS på iPad en lekker opplevelse. Likevel synes vi Android er et mer moderne operativsystem. Muligheten for såkalte widgets – aktive programmer på skrivebordet – ekte multitasking og bruk av mapper, mener vi gjør Android OS til et mer brukervennlig og attraktivt operativsystem. 

Har du allergi mot å ta egne valg og foreta dine egne innstillinger, er iPad et godt valg. For alle som er litt mer PC-orientert og liker å ha mange valg, er Android veien å gå.

Det iPad ikke har 

Det som virkelig gjør Galaxy Tab attraktiv er at den har alt det vi savner på iPad: Det første du vil legge merke til er at den kan brukes som telefon. Men det krever nok en investering i et tvilling-SIM-kort, slik at man kan ha en normal mobil ved siden av. Vi tror ikke vi vil se mange holde Galaxy Tab mot øret som en vanlig mobil. Det ser rett og slett for snålt ut. 

Det har nok også Samsung innsett, for som standard kommer den oppsatt som en høyttalende mobil. Og det fungerer på et vis. Høyttaleren er ikke den beste, men selve mobilappen fungerer svært bra. 

Kobler du til et hodesett blir Galaxy Tab plutselig en helt ok mobil. Selve telefonapplikasjonen fungerer også veldig bra. 

Galaxy Tab har også kamera både foran og bak. Det gjør at man kan bruke den til videotelefoni. 

Er du lei av Apples begrensning av lagringsplass, er Galaxy Tab et funn. Her få du kortplass for et microSD-minnekort og den takler kort på opp til 32 GB. 

Multitasking har vi så vidt nevnt, men er verdt å gjenta. På Galaxy Tab kan du streame musikk, lese nettaviser og søke på Google – om ikke alt samtidig – så er det enklere og raskere å bytte mellom programmer og oppgaver på Galaxy Tab enn på iPad. 

Til sist tar vi med at Galaxy Tab har støtte for Flash 10.1 og at den er relativt altetende når det kommer til filformater, som for eksempel H.264 med 1080p-oppløsning. Det kan gjøre den til en morsom partner til TV-en din.

En real utfordrer 

I perioden vi har testet Galaxy Tab har den sakte, men sikkert vokst seg større og større i våre øyne. Men den har noen svakheter. Først og fremst er surfeopplevelsen på Galaxy Tab dårligere enn på iPad, og vi tør påstå at touchopplevelsen på iPad fortsatt er litt foran Galaxy Tab. 

Det at Galaxy Tab kan kjøre mange oppgaver samtidig, vil også kunne gå ut over den opplevde ytelsen og batterilevetiden målt i forhold til iPad. Uansett synes vi at ekte multitasking er verdt denne ulempen. 

Galaxy Tab har sin store styrke i størrelsen: Den er portabel, kan få plass i en jakkelomme og har et digitalt verktøy for e-post, internett, mobil, chat, twitter og alt det andre vi driver med og som vi faktisk kan bruke ute når vi er på farten. 

I sofakroken er det derimot iPad som er vinneren. Valget er ditt.

Les også: Alt om Samsung Galaxy Tab

Priser 

Galaxy Tab: 6.300 kr (ulike tilbud med abonnement gjør den rimeligere) 

iPad: Fra 4.500 kr.

 

 

Galaxy Tab

iPad 

Skjermstørrelse

7 tommer

9,7 tommer

Oppløsning

1024 x 600

1024 x 768 piksler

Størrelse

19 x 12 x 1,2 cm

24,3 x 18,97 x 1,34 cm

Vekt

380 gram

680/730 gram (wifi/3G)

Operativsystem

Android 2.2

iOS 4.0

Nettverk

HSUPA 5.76/HSDPA 7.2

HSDPA

Trådløst nettverk

WiFi a/b/g/n

WiFi a/b/g/n

Bluetooth

Ja, 3.0

Ja, 2,1

Prosessor

1.0 GHz

1.0 GHz Apple A4

Batteri

4.000 mAh

6600 mAh (25 watt-timer)

Batterilevetid

7 timers videoavspilling

10 timers videoavspilling

Kamera

3.0 MP med autofokus

Nei

Blits

Ja, LED

Nei

Kamera for videokonf.

Ja, 1.3 MP

Nei

GPS

A-GPS

A-GPS

Video

Opptak: 720 x 480

Nei

Filformater musikk

MP3, AAC, OGG, VMA, FLACK med flere

HE-ACC, ACC, MP3, Apple Lossless, VMA med flere

Filformater film

MP4/DivX/WMV/H.264/H.263 player. Kvalitet opp til 1080p

 

H.264 opp til 720p, MPEG-4 (640*480 punkter), M-JPEG

Exchangestøtte

Ja

Ja

Lagringskapasitet

16/32

16/32/64

Minnekort

Ja, mikroSD inntil 32 GB

Nei

Saken er levert av HjemmePC.no.


Les også disse sakene på Klikk.no:

Et gullegg av en PC

Spotify i alle rom

Dette minnekortet gjør kameraet ditt trådløst 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.