T2

TEST: iPad

iPad er en perfekt sofasurfer, men vi vil likevel ha en versjon to.

Stein Jarle Olsen
1. nov. 2010 - 14:21
Vis mer

Apple har en egen evne til å skape hype rundt sine produkter, og tross at iPad fortsatt ikke er lansert i Norge, registrerte Finn.no 40.000 unike iPads på leserstatistikken sin for juli, august og september.

Tallet er trolig enda høyere i dag, og det er derfor nærliggende å si at iPad har gjort tablet-PC-ene gloheite igjen, tross laber respons fra markedet før iPadens inntreden.

Men hva er det egentlig som er så fantastisk med Apples nettbrett/tavle-PC?

Utfordreren: TEST: Samsung Galaxy Tab

Hvilken bør du velge?

Eminent surfing

Først og fremst er surfing en strålende opplevelse, særlig i portrettmodus. De fleste nettsteder i dag er vertikalt orientert, og iPadens 1024 vertikale piksler gir en oversikt du sjelden får på vanlige skjermer. Fingerresponsen er i tillegg upåklagelig, både på scrolling og Apples patenterte tofingerzoom.

Det er også ytelsen i det meste annet av hva vi kaster etter brettet. Google Earth og Maps reagerer umiddelbart på instrukser, og vi zoomer fra verdensrommet til taket på kontorbygget vårt på sekunder.

Det er tydelig at Apples A4-prosessor er godt dimensjonert for iPads operativsystem og bruksområder, i alle fall så lenge brettet er begrenset til en applikasjon av gangen.

Apple iPad17 1011011208.jpg

Blank

IPS-skjermen er også strålende – stor, skarp (om enn ikke like skarp som for eksempel iPhone 4s Retina-skjerm) og lyssterk. Den er imidlertid så blank at det rett og slett blir et problem i mange sammenhenger.

Nettavissurfing med iPaden liggende på frokostbordet blir gjerne forstyrret av gjenskinn fra taklampa, og har du et vindu bak deg, fungerer Apple-brettet nærmest som et speil.

Fingermerker er også et stort problem. Fettete fingre på en blank skjerm legger igjen svært tydelige merker, og det er særlig problematisk i lyse omgivelser. Er iPad-skjermen skitten og det er lyst rundt deg, blir den nærmest ubrukelig uten lysstyrken fullstendig skrudd opp.

Unødvendig stor

Skjermtastaturet fungerer godt, tross at det ikke finnes noen innebygget norsk versjon foreløpig. Vi skriver i brukbar hastighet, og iPad er derfor et greit alternativ til en bærbar PC for eksempel for notater på forelesning.

Designen for øvrig er relativt god, men vi synes volumtastene er litt for flate og mangler litt på responsen. Dette gjelder særlig hvis du har iPaden i en “sleeve”. Brettet virker også uforholdsmessig stort sammenliknet med størrelsen på skjermen.

Der Apple på iPhone har skåret vekk så mye som mulig av ramma rundt skjermen, er den på iPad gigantisk både horisontalt og vertikalt.

Tung

Det gjør også sitt til at iPad rett og slett er litt i tyngste laget for bruken den er tiltenkt, selv om den ikke veier mer enn 720 gram (varianten uten 3G veier litt mindre, men uansett er det nesten dobbelt så mye som Samsungs Galaxy Tab).

Man ender gjerne opp med å holde den i én hånd mens man styrer med den andre, og dette blir rett og slett slitsomt i lengden. Å ligge på rygg i sengen med iPad holdt oppe som en bok er også slitsomt over lengre tid.

Apple iPad1 1011011208.jpg

God på bøker

Og det er synd, for iPad er definitivt en god e-bok-leser. Den skarpe og fargerike skjermen kombinert med justerbar lysstyrke og fantastisk touch-responsivitet gjør lesing på iPad til en fornøyelse.

Du kan også gjøre noe med iPad du ikke kan gjøre med en vanlig bok, nemlig ligge i mørket og lese, siden baklyset kan skrus nesten helt av. I portrettmodus får du én side i slengen, mens landskapsmodus gir deg to sider.

Du kan sågar velge sepia-modus om du synes det er ekstra behagelig for øynene.

Applikasjoner for enhver

App Store gjør også bruksområdet til iPad nærmest ubegrenset, da det finnes en applikasjon nærmest for alt. Bøygen for iPad sammenlignet med iPhone er gjerne at applikasjonene foreløpig koster en del mer – de har fått slengt på en “HD-“merkelapp, som samtidig har tre-firedoblet prisen.

Terskelen for å kjøpe for eksempel vilt avhengighetsskapende Angry Birds er nok ganske mye høyere når det koster 29 kroner enn 6 kroner.

Nå skal det selvfølgelig sies at iPad kan kjøre de aller fleste av de over 300.000 applikasjonene som er tilgjengelig til iPhone, enten som et lite vindu midt på skjermen eller i oppskalert utgave.

Det fungerer helt greit for det meste, selv om vi synes NRKs nett-TV-applikasjon er et deilig unntak – videostrømmen fungerer nesten bedre på iPads store skjerm enn på iPhone-skjermen, tross samme bitrate.

Videoavspilling fra andre kilder er også en suksessfaktor for iPad, såfremt du har formatene dine i orden. Skjermen gir en svært god opplevelse av video, og den innebygde høyttaleren duger helt greit til video i rolige omgivelser.

Apple iPad10 1011011208.jpg

Mangler Flash

Men så kommer vi til en av de tingene som nok er blant de største grunnene til å holde seg unna iPad – den manglende støtten for andres innholdsplattformer.

Flash er selvfølgelig den største bestanddelen her. Per i dag er det så mange nettsider som benytter Flash i en eller annen form for å vise materiale at det rett og slett er uholdbart å nekte brukerne tilgang.

Apple forsvarer seg selvfølgelig med at de venter på HTML5 og at Flash representerer en såpass stor risiko at de velger å la være, men foreløpig er det rett og slett ingen vei utenom Adobes plattform for mye av innholdet på nett.

Det gjelder også Microsofts Silverlight, som for eksempel benyttes til en stor andel av streaminginnholdet rundt omkring, blant annet Tippeligaen. Det er ingen tekniske faktorer som tilsier at iPad ikke kan støtte Silverlight, men heller Apples beinharde policy som står i veien.

TEST: Samsung Galaxy Tab

Foreløpig ingen multitasker

Foreløpig støtter heller ikke iPad multitasking, men Apple har lovet iOS 4.2 i løpet av november. Det skal gi mange av de samme funksjonene som på iPhone, blant annet multitasking (Apples svar på multitasking, i alle fall) og mapper.

I tillegg får iPad støtte for utskrifter via trådløse skrivere, Game Center og en rekke andre forbedringer. Vi velger derfor å ikke trekke for multitasking-mangelen i denne omgang, legger godviljen til og antar det vil fungere like godt som på iPhone.

Særdeles utholdende

Innmaten til iPad består nærmest av et eneste stort batteri, og det gjør at iPad er særdeles utholdende.

Apple har lovet rundt ti timers brukstid, og med helt vanlig bruk, som i vårt tilfelle er noen spill, litt surfing og litt nett-TV, klokker vi inn omtrent der. Ikke verst.

Verdt å merke seg er imidlertid at iPad ikke vil lade om du kobler den til en PC. Har du ikke en Mac, er du derfor avhengig av den medfølgende støpsel-adapteren om du vil ha liv i brettet.

Apple iPad25 1011011208.jpg

Konklusjon

Det er vanskelig å anbefale iPad, så lenge Apple er så restriktiv blant annet på Flash-støtten. Og om man ser på hvor mye Apple fronter FaceTime-konseptet for videosamtaler, er det nesten utrolig at de har valgt å ikke utstyre iPad med et kamera.

Den har heller ikke USB-port, minnekortleser eller noen andre muligheter for enkel tilgang til materiale. Her er du fullstendig låst til iTunes, og nettopp derfor er ikke iPad noen datamaskin i tradisjonell forstand.

iPad kan neppe erstatte den bærbare datamaskinen din, men er definitivt en god multimediemaskin, en strålende spillkonsoll og perfekt til sofasurfing. Det er befriende at den ikke har noen vifte, den blir aldri varm og har strålende batterilevetid.

Men skjermen er en blank fingermerkemagnet, den manglende Flash-støtten et stort skår i gleden og størrelsen litt i overkant for bruk på steder du ikke kan ha den liggende på et fang eller bord.

Den forespeilede prisen er likevel ikke avskrekkende. Hvis vi bruker den mye brukte 10-gangen fra britiske priser, lander vi sannsynligvis et godt stykke under 5000 kroner for den billigste utgaven.

Og det er faktisk ikke så verst, men vi ser likevel frem til en lettere iPad 2, med FaceTime-kamera og Flash-støtte. Potensialet for noe stort er definitivt der.

Tabell_iPad 1011011320.jpg

* Prisen er vurdert fra en antatt pris i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.