MOBIL

Test: null

iPhone 5S: Slik måler den seg

Vi har sammenlignet den nye iPhone-modellen med forrige, og fem viktige konkurrenter.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. sep. 2013 - 00:16

Nå har Apple presentert sine nye iPhone-modeller. Apple lanserte ikke bare én, men to nye iPhone-varianter. Foruten en oppusset iPhone 5, har de også lansert en billigere iPhone 5C. Denne er kort sagt en iPhone 5 i plastdeksel.

De største nyhetene var det iPhone 5S som sto for.

En oppgradering

Eller - store og store. Som sagt er dette en oppussing av forrige toppmodell i kjent Apple-stil. Når de slipper en S-modell er det snakk om det vi kaller en "midlife kicker" - altså en oppgradering for å holde liv i forrige modell et år til.

I samme slengen kaster de iPhone 5 ut av porteføljen. Denne erstattes med iPhone 5C, som i praksis er samme telefon i ny innpakning.

Det er kanskje mer overraskende at Apple ikke gjorde mer ut av den nye iPhone-modellen. Alle de store konkurrentene har fem tommers skjermer i sine toppmodeller, og Apples "Retina"-oppløsning er det en stund siden var imponerende.

Vi har ingen tvil om at de kommer til å selge den nye versjonen i bøtter og spann. Det er tross alt iPhone det er snakk om.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 7



iPhone 5S kommer i gullfarge.

Android knuser iOS

Likevel: Tall for 2. kvartal i år viser at Apples iOS har en liten markedsandel sammenlignet med Android. Tall fra Strategy Analytics tyder på at Android har en markedsandel på 80 prosent, mens Apples iOS har knapt 14 prosent.

Det er spesielt Samsung som knuser Apple i salgstall. Ifølge tall fra analyseselskapet IDC sendte de ut 73,3 millioner smarttelefoner med Android i andre kvartal i år. På samme tid sendte Apple 31,2 millioner telefoner med iOS ut i markedet.

Apples salg er riktig nok større enn de fleste andre produsenter. LG dyttet i samme periode ut 12,1 millioner telefoner, mens Huawei sendte ut 10,2 millioner. Apple er med andre ord fortsatt en kraft å regne med. Det kan bli spennende å se om deres nye og billigere iPhone 5C vil endre på styrkeforholdet.

Slik måler iPhone 5S seg

Vi må selvsagt ta en titt på hvordan iPhone 5S står seg mot konkurrentene. Vi har valgt de "vanlige" toppmodellene fra Samsung og LG, som er de to største produsentene av Android-telefoner. De er dermed er Apples to største konkurrenter. Vi har også tatt med et knippe andre konkurrenter som er aktuelle i Norge.

Det er tydelig at det ikke er noen store omveltninger i grunnspesifikasjonene til iPhone 5S og forgjengeren. De har for eksempel nøyaktig samme mål og vekt, samme skjermstørrelse og oppløsning, og tilsynelatende samme kamera.

De viktigste nyhetene

Det er imidlertid noen nyheter som er verdt å merke seg:

  • Kameraet har samme oppløsning, men større sensor. Det betyr at pikslene har økt i størrelse. Sagt enklere: Den fanger opp mer lys, og bildene blir i teorien bedre.
  • Systembrikken A7 har raskere prosessor enn forgjengeren. Apple har ikke publisert informasjon om de faktiske spesifikasjonene, og informasjonen vi har her stammer fra Wikipedia. Det er grunn til å anta at de stemmer. Apple hevder at hastigheten er inntil doblet.
  • Prosessoren har 64 biters arkitektur. Dette har ikke nødvendigvis så mye å si for hastighet, men den er en viktig brikke i fingeravtrykksleseren, og gjør det mulig å tilby sterkere kryptering på telefonen. iOS 7 støtter 64 biters prosessorarktitektur.
  • iPhone 5S støtter alle LTE-frekvensene vi bruker i Norge. Altså får du full pupp der det er LTE-dekning.

LES OGSÅ: Vi prøvekjører iOS 7



I hjemtasten er det nå et kamera som leser fingeravtrykket ditt.

Fingeravtrykksleseren er et kamera

Den største nyheten på iPhone 5S er uansett at den har en fingeravtrykksleser. Denne er i praksis et kamera, og sitter i hjem-tasten til telefonen. For å skanne fingeren holder du den bare på tasten, så tar den et bilde og sammenligner med det du har lagret.

Fingeravtrykksleser på mobil er ingen ny idé, men måten Apple har implementert det er spennende. Foruten å låse opp telefonen, kan du bruke fingeren din til å identifisere deg på App Store og i iTunes. Dermed blir det slutt på å trykke inn passord.

På sikt antar vi at du vil kunne identifisere deg andre steder også, men inntil videre har ikke Apple åpnet funksjonen for utviklere.

Alene i mini-segmentet

Sammenlignet med Android-konkurrentene er det interessant å se at Apple fortsatt holder på sin nå relativt sett lille skjerm. I oversikten er det ingen skjermer som har lavere oppløsning enn iPhone 5S sin heller.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Dette har noen fordeler. Om du er ute etter en liten telefon, blir du hos konkurrentene stort sett henvist til mellom- eller billigsegmentet. Toppmodellene har alle store skjermer - noen enda større enn fem tommer.

Vil du ha en liten og nett toppmodell er det altså iPhone som gjelder. Det er i seg selv interessant at Apple får ha denne kategorien for seg selv.

Ellers skiller iPhone 5S seg fra konkurransen ved at den ikke har teknologier som har blitt dagligkost hos de andre. NFC er for eksempel ikke noe det ser ut til at Apple er tent på. Vi antar at de har sine grunner.

Om vi skal telle prosessorkjerner og gigahertz er det også store forskjeller. Men det er en rimelig meningsløs sammenligning all den tid de forskjellige telefonene ikke kjører på samme plattform.



Dette er Apples nye besetning på telefonlaget: iPhone 4S, iPhone 5C og iPhone 5S.

Hva blir prisen?

Apple har i skrivende stund ikke offentliggjort prisen, eller når telefonen kommer i salg. Den skal dukke opp i Norge innen desember, men det er så langt det eneste vi vet.

Apple var raskt ute med å fjerne iPhone 5 fra sortimentet. Du får ikke lenger kjøpt den fra Apples nettbutikk. Om vi antar at prisen på iPhone 5S ligger på nivå med iPhone 5, kan du regne med at den blir en av de dyreste på markedet.

iPhone 5, altså uten S, med 32 GB koster 6100 kroner.

Til sammenligning koster de andre modellene i oversikten:

Samsung Galaxy S4: 4400 kroner

LG G2: 4500 kroner

HTC One: 5000 kroner

Sony Xperia Z1: 5800 kroner

Nokia Lumia 1020: ca 5800 kroner

Som et PS skal vi også nevne ZTE Nubia Z5, med stor fem tommers skjerm og spreke spesifikasjoner til 3600 kroner.

LES OGSÅ: Trenger du egenentlig en dyr smarttelefon?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.