T2

Test: TEST AV LG G4

Kjedelig med Iphone og Galaxy? Da kan dette være et godt valg

TEST: LG G4 gir deg deksel i lær og et kamera i toppklassen.

LG G4 kan ikke beskyldes for å se ordinær ut.
LG G4 kan ikke beskyldes for å se ordinær ut. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
28. mai 2015 - 19:19
Vis mer

At nye flaggskip får skarpere skjerm, sprekere prosessor og bedre kamera er ikke akkurat overraskende. Dagens toppmodeller er i det store og hele ganske like på mange områder.

Da LG viste frem sitt nye flaggskip G4 for en måned siden, ble vi likevel overrasket nok over materialvalget. Her har de nemlig gått for bakdeksel i lær.

Ganske så unikt i en verden bestående av glass, metall og plast.

Og det er ikke jukselær heller, slik Samsung hadde bakpå sin Galaxy Note 3. Her får du en del av en genuint død ku, med søm nedover midten av baksiden og det hele.

LG gjør seg neppe populær hos alle dyrevenner. Utifra moralsk ståsted er det antakelig greiere med lær enn pels, ettersom lær fra storfe stort sett er et biprodukt fra kjøttproduksjon. Ikke at det er en debatt vi har tenkt til å ta her.

Du kan for øvrig også får G4 med plastdeksel, bare så det er sagt.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

LG har ikke vært redde for å utforme G4 slik at den er litt større enn iPhone 6 (i midten) og Samsung Galaxy S6 Edge.
LG har ikke vært redde for å utforme G4 slik at den er litt større enn iPhone 6 (i midten) og Samsung Galaxy S6 Edge.

Design og byggekvalitet

Det er i alle fall helt sikkert at LG G4 skiller seg ut. Baksiden kjennes god å ta på, og glir takket være materialvalget ikke ut av hendene.

Men det er klart, lærdeksel har sine sider det også. Barnefingre tilgriset med skinkeost er et selvopplevd eksempel. Dog er det ingen grunn til bekymring – en fuktig klut fjerner flekker lett som en plett.

Læret er for øvrig limt fast til et deksel i plast. Og mens vi er inne på plast: resten av dekselet er plast, selv om det kan se ut som metall.

Kameraet kan spare deg for hundretusener: Kameraet kan spare deg for hundretusener - slik får du det på mobilen

LG G4 er litt større enn de nærmeste konkurrentene. En buet form gjør den også litt tykkere.
LG G4 er litt større enn de nærmeste konkurrentene. En buet form gjør den også litt tykkere. Marius Valle
Skjermen er selvsagt en glassplate. Den er også svakt buet, uten at det er et fremtredende designuttrykk slik som på LG G Flex 2. Legger du skjermen ned mot en bordplate og ser telefonen fra siden, snakker vi om en millimeter med luft på midten.

Telefonen har høyttaler på baksiden, og den spiller høyt. Baksiden er og blir baksiden, så den er feilvendt spør du oss.

Ingen krise uansett. Frontmontert høyttaler hadde antakelig gjort det vanskeligere for LG å dekke over 72 prosent av fremsiden med skjerm.

USB og minijack sitter i bunnen.
USB og minijack sitter i bunnen. Marius Valle
USB og minijack sitter i bunnen. Vil du bytte minnekort, batteri eller SIM-kort finner du disse under bakdekselet.

Alt i alt en vellykket design, syns vi.

Les også: Her er Sonys nye toppmodell

Skjermen er svært god. Den fyller en stor del av fremsiden på telefonen.
Skjermen er svært god. Den fyller en stor del av fremsiden på telefonen.

Skjerm

Skjermen måler 5,5 tommer, og har 1440 x 2560 pikslers oppløsning. Det betyr en pikseltetthet på 538 PPI. Sylskarpt, rett og slett.

Den hevdes å ha mer naturlig fargegjengivelse enn andre skjermer. Skjermen skal blant annet ligge kunne gjengi fargespekteret til DCI-standarden. Enkelt sagt kan skjermen gjengi et bredere spekter av farger.

Dette er en detalj som gjør seg bra på en spesifkasjonsliste, men det ikke akkurat noe som er dønn tydelig når du ser på skjermen. Ikke har vi utstyr til å vurdere påstanden heller.

Det som er sikkert, er at dette er en veldig skarp og god skjerm. Den fungerer bra i sollys, har god innsynsvinkel og fremstår som lytefri. Vi har enkelt og greit ingenting å klage over.

Les også: Google vil la deg vinne veddemål i en fei

Siden bakdekselet kan fjernes, kan du enkelt bytte batteri.
Siden bakdekselet kan fjernes, kan du enkelt bytte batteri.

Spesifikasjoner og ytelse

LG har utstyrt telefonen med systembrikken Snapdragon 808. De fleste toppmodeller i dag har åtte prosessorkjerner. Snapdragon 808 har seks.

To av disse er kraftige Cortex-A57-kjerner på 1,82 GHz, og de resterende fire er noe svakere Cortex-A53-kjerner på 1,44 GHz. G4 er den eneste smarttelefonen på markedet som bruker denne brikken.

Nå skal vi ikke late som om seks kjerner gir noe stort utslag i opplevd ytelse sammenlignet med åtte kjerner. Men det virker som et litt underlig valg i et marked som er spesifikasjonsjaget.

Det skader ikke at telefonen har en sprek grafikkprosessor og 3 GB arbeidsminne. I tillegg til minnekortstøtte, har G4 også 32 GB lagringsminne.

Maskinvaren støtter 64 biters instruksjoner, så LG G4 er dermed en 64 biters Android-telefon. Ytelsestestene vår viser at G4 har solid ytelse.

 Basemark OS IIBasemark X
Samsung Galaxy S6 Edge

1846

36201

LG G4

1718

24937

iPhone 6

1499

31725

Samsung Galaxy Note 4

1291

31056

Oneplus One

1058

25351

Sony Xperia Z3

1051

24230

Verdt å merke seg er at grafikkytelsen ser ut til å være noe svakere enn på G Flex 2, og klart svakere enn på Galaxy S6-modellene og iPhone 6.

Nå skal vi ikke legge for stor vekt på disse ytelsestestene. Vi vet at mange produsenter har vane å justere ytelsen slik at den gir best mulig resultater i slike tester. Ta tallene som en indikasjon på hvor i landet G4 ligger.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

LG G4 er svakt buet, men det er ikke noe du egentlig legger merke til før du legger telefonen på bordet og ser den fra siden.
LG G4 er svakt buet, men det er ikke noe du egentlig legger merke til før du legger telefonen på bordet og ser den fra siden.

Godt utstyrt

Av øvrige spesifikasjoner, krysser LG av i nesten alle boksene. Her får du 802.11ac, Bluetooth 4.1, GPS, FM-radio, IR-lampe, Slimport HDMI-utgang med 4k-støtte, NFC og hele sulamitten.

Telefonen har også støtte for LTE kategori 6 som gir tilgang til 4G-nettets høyeste hastigheter, og støtter VoLTE, altså samtaler over 4G-nettet for de stedene hvor dette er tilgjengelig.

Det er ingenting vi savner her – ei heller minnekort eller utskiftbart batteri. Vi kunne kanskje ønsket oss støtte for trådløs lading, uten at dette holder oss våkne om natta. Det er mulig å kjøpe deksel med støtte for dette.

Minnekort settes inn over SIM-kortet.
Minnekort settes inn over SIM-kortet. Marius Valle
Batteriet har en kapasitet på 3000 mAh. Det holder som regel ut dagen, avhengig av bruk. Dette er en telefon som inviterer til mye bruk. Jevnt over er dette en telefon med godkjent batteritid.

Vår batterimåling tyder på at strømforbruket er noe lavere enn på forgjengeren, LG G3.

 Poeng%b/min
Samsung Galaxy Note 4

994

0,3

Sony Xperia Z3

719

0,5

Samsung Galaxy S6 Edge

668

0,6

LG G4

622

0,6

LG G3

608

0,7

Vi har ellers ingenting å utsette på verken talekvalitet eller antenneytelse.

Les også: Koster en fjerdedel av Iphone 6 og har et imponerende kamera

Startskjermen til LG G4 har en widget som gir deg informasjon om alt fra været til hvilke apper som trekker mye strøm.
Startskjermen til LG G4 har en widget som gir deg informasjon om alt fra været til hvilke apper som trekker mye strøm.

Programvare og brukeropplevelse

LGs PR-avdeling ønsker å selge G4 som en «menneskesentrisk» telefon. I det legger de at en del aspekter ved menyene og programvaren skal være spesielt enkelt å bruke og lett å tilpasse.

Greit nok det, men realiteten er at det ikke er store forskjeller på Android-telefoner.

Joda, LG har laget en del snedige løsninger. Du kan få telefonen til å automatisk lage egne ringetoner for de forskjellige kontaktene dine. Eller du kan få nyttige tips om apper som bruker mye strøm, hvordan du laster over data fra den gamle telefonen din, og hva slags vær det er ute via Smart Notice-funksjonen. Og kalenderen på telefonen kan sope sammen avtaler fra alle kontoene dine, for eksempel Exchange og Facebook, og samle dette i samme app. Og fargene på en del widgeter og slikt vil endre seg med bakgrunnsbildet. Og du kan justere tasturhøyden. Og du kan dunke et mønster på låst skjerm for å vekke og låse opp telefonen. Blant annet.

Det er selvsagt vel og bra. Men radikalt forskjellig fra andre telefoner med Android 5 er dette altså ikke.

Når det er sagt, så syns vi LG byr på en god brukeropplevelse. Her er det en rekke tilpasningsmuligheter for den som liker slikt. Vi setter blant annet pris på at det er mulig å endre oppsettet på menyikonene nederst på skjermen.

Les også: Slik får du mobilen til å jobbe for deg

Telefonen har blant annet en hendig funksjon som lar deg aktivere forskjellige profiler når du kommer hjem.
Telefonen har blant annet en hendig funksjon som lar deg aktivere forskjellige profiler når du kommer hjem. Marius Valle
Trenden hos produsentene har en stund vært å ikke overlesse brukeren med forhåndsinstallert programvare. LG er ikke så verst her, selv om de spammer oss med 1881-appen, og flere Telenor-apper vi slett ikke er interessert i å kaste bort megabyte på. Det er antakelig snakk om en avtale de har med operatøren, og appene kan slettes. Da er vi blide og glade lell.

Vi liker at LG har gjort det enklelt å finne batterisparer, og informasjon om batteri- og minnebruk. Vi liker også backup-appen deres, som kan lagre sikkerhetskopier i skyen.

Du kan også få telefonen til å automatisk endre innstillinger basert på om du er hjemme eller ei. Det er nyttig.

Telefonen løser alle oppgaver på en god måte, og er like godt egnet til surfing som video.
Telefonen løser alle oppgaver på en god måte, og er like godt egnet til surfing som video. Marius Valle
Det er også støtte for å kjøre to apper ved siden av hverandre, slik som på blant annet Galaxy S6.

G4 er jevnt over sprek og rask. Vi opplever ikke tregheter i menyer og slikt.  Alt i alt en fin brukeropplevese, som i det store og hele ikke skiller seg stort fra andre Android 5-telefoner.

Kameraet har 16 megapikslers oppløsning, er lyssterkt, og har en rekke interessante teknologier.
Kameraet har 16 megapikslers oppløsning, er lyssterkt, og har en rekke interessante teknologier.

Kamera

Kameraet i G4 er av den interessante sorten. En 1/2,6 tommers 16 megapikslers sensor med en blender på f/1,8.  Det gjør at den er lyssterk, noe som er alfa og omega for å få gode bilder i de fleste lysforhold.

Den har også bildestabilisator, som korrigerer for små bevegelser når du fotograferer for hånd. Denne stabilisatoren korrigerer også for bevegelser i z-aksen, og benytter sensoren også til å hjelpe til å bestemme fokus.

LG har også inkludert en fargespektrumsensor, som hjelper til å justere både fotolyset og hvitbalansen, slik at sluttresultatet skal fremstå mest mulig naturlig.

Les også: Lønner det seg å kjøpe mobil med abonnement?

Kameraet har mulighet til å sette lukkertid manuelt. Her har vi satt lukkertiden til den korteste mulige, ett sekstusendels sekund.
Kameraet har mulighet til å sette lukkertid manuelt. Her har vi satt lukkertiden til den korteste mulige, ett sekstusendels sekund.

Manuell kontroll

Kameraappen gir en rekke muligheter for manuell kontroll. Du kan sette lukkertid og fokus manuelt, noe som er uvanlig i Android-verdenen.

Det er også mulig å lagre bilder i raw-format, som vil si at bildene ikke komprimeres. Det åpner for større grad av etterbehandling av bildene om du bruker for eksempel Photoshop.

Nå skal det sies at dette er en relativt sett liten kamerasensor med begrenset dynamisk område, så at du kan jobbe med raw-bilder betyr ikke at du får like store etterjusteringsmuligheter som med et skikkelig kamera.

Og vi tror kanskje ikke at veldig mange vil benytte seg av muligheten i det hele tatt, men mulighet for å lagre bilder i raw-format gjør seg selvsagt bra på en skryteliste. Vær oppmerksom på at kun bilder tatt i manuell modus kan lagres i dette formatet.

Kameraappen er enkel og grei å bruke. Pek og klikk gir som regel gode resultater under de fleste forhold. Bytter du over til manuell modus justerer du lett hvitbalanse, manuell fokus, eksponeringskompensasjon, ISO fra 50 til 2700, og lukkertid. Du kan sette eksponeringslås om du ønsker.

Facebook på mobilen:Facebook på mobilen? Disse triksene gjør hverdagen din enklere

Manuell fokus er nyttig når du vil komponere et spesielt bilde.
Manuell fokus er nyttig når du vil komponere et spesielt bilde.

Imponerende

Under testperioden har vi latt oss imponere av kameraet til G4. Det er åpenbart en god idé med fargespektrumsensor, for fargegjengivelsen oppleves srot sett alltid som veldig god.

Laserfokus sørger for at de fleste motiver som er relativt nærme er i fokus. Og det går lynkjapt.

Mobilkamera har ofte problemer med overeksponering i sterkt lys, siden blenderåpningen er fast og stor. Programvaren i G4 klarer imidlertid ganske greit å etterbehandle bildene slik at resultatene blir gode til akseptable. Automatiske HDR-opptak bidrar til gode resultater.

Detaljgjengivelsen er på et svært høyt nivå. Nå skal det sies at det ikke er vanskelig å se problemer her om du zoomer helt inn i bildene og studerer smådetaljer. Men vi snakker om et mobilkamera her.

Størst problemer har vi med overkesponering av lyse partier under sollys, og motiver som er delvis i skyggen. Sistnevnte gir ofte blasse resultater, eller overeksponerte lyse partier. Jevnt over blir imidlertid også disse bildene av godkjent kvalitet.

Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Les også: Vil danke ut Iphone 6 og Galaxy S6 med sitt nye billig-flaggskip

Likevel: Når vi tar bilde av en humle på trygg avstand, og opplever at eksponeringen ser riktig ut, og vi praktisk talt kan telle hårene på humla, må vi si oss mer enn fornøyde.

Dette er et særdeles godt kamera, fullt på høyde med iPhone 6 og Galaxy S6. Enkelt og greit.

Her kan du også ta gode videoopptak. Skal vi klage over noe, må det være at det er litt for enkelt å dekke over mikrofonen på høyre side når vi filmer. Opptakene ser kanskje en tanke oppskarpet ut også.

Frontkameraet på åtte megapiksler tar ok biler, men er ingenting spesielt når det kommer til kvalitet.

Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
Bilde tatt med LG G4.
Bilde tatt med LG G4. Marius Valle
 

Appmenyen til G4.
Appmenyen til G4.

Konklusjon

Vil ha en telefon som skiller seg ut i mengden, eller er du ute etter en svært god kameratelefon? Kanskje du bare vil ha en Android-telefon som er god på det meste?

LG G4 passer alle beskrivelsene. Dette er en jevnt over svært god telefon, som står seg svært godt sammenlignet med alt annet du får kjøpt akkurat nå.

Vi har spesielt falt for kameraet, som ikke bare har mange muligheter for manuell kontroll, men også produserer bilder av svært god teknisk kvalitet. Dette er en av de aller beste kameratelefonene på markedet akkurat nå.

Vi setter pris på at LG har forsøkt å skille G4 fra mengden, og vi tilgir lett at denne 5,5-tommeren er litt større og tykkere enn de nærmeste rivalene. Det blir selvsagt en smakssak.

Les også: Denne mobilen skiller seg ut i mengden

Læret på baksiden har en søm som løper nedover langs midten.
Læret på baksiden har en søm som løper nedover langs midten. Marius Valle
G4 har også mange smarte programvareløsninger, og fremstår som tilpasningsvennlig og enkel å bruke. Så skal det sies at vi ikke akkurat føler at LG bringer noe veldig unikt til torgs på dette punktet heller.

Skjermen er veldig god, maskinvaren er plenty sprek, og alle nødvendige tekniske finesser er på plass. Selv om batteriet i praksis ikke er det kraftigste, er vi godt fornøyde med det grunnleggende.

Vær oppmerksom på at det er prisforskjell på variantene med og uten lærdeksel. Går du for plastdeksel slipper du unna med 5500 kroner. Vil du har huden til en død ku på baksiden må du bla opp 6000 kroner.

Og ja – dette er Galaxy S6 og iPhone 6-priser. LG har tidligere lagt seg litt under konkurrentene, noe som har vært med på å gjøre dem til et godt alternativ.

LG G4 fremstår som et høyst aktuelt alternativ til telefonene alle andre har kjøpt, selv om den koster like mye.

Galaxy S6 EdgeEn av de flotteste mobilene vi har testet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.