T2

TEST: Lenovo S10E

Stein Jarle Olsen
17. juni 2009 - 09:15
Vis mer

Lenovo S10E har allerede vært på markedet en stund, men den er også den aller billigste 10-tommeren man finner i dag, og vi ønsket derfor å se nærmere på om den holder mål.

Smal

I tillegg til å være billigst, er S10E også veldig slank. På det tykkeste måler den kun ca 2,6 cm, noe som må sies å være veldig bra.

Til sammenlikning måler for eksempel Acer Aspire One Pro, som også er en relativt slank maskin, 3,3 cm på det tykkeste. Vekten er også lav, med kun 1.129 gram.

Uspennende

Spesifikasjonsmessig er det som alltid lite spennende. Atom N270 på 1,6 GHz, 1 GB RAM og 160 GB harddisk.

Vi finner også standardløsningen på tilkoblingssiden; 3 USB-porter, VGA, minnekortleser, mikrofon- og hodetelefonutgang. Lenovo har imidlertid også fått plass til en ExpressCard-port, noe som kan være praktisk for fremtidige utvidelser.

Solid

Byggekvaliteten er generelt god, og det lyser kvalitet av metallhengslene i skjermfestet.

Skjermlokket er imidlertid litt skrøpelig, og du kan tydelig se forstyrrelser i skjermbildet om du trykker bakpå lokket.

Ytelsen er også helt standard: N270-prosessoren klarer for eksempel HD-video i 720P helt greit, men sliter så fort det kommer 1080-materiale på bordet.

Ellers går det greit med enkle oppgaver, mens tyngre programmer fort fremstår som sirup. Vi velger imidlertid å ikke gjøre ”syntetiske” ytelsestester, ettersom maskinvareforskjellene på disse netbook-maskinene er så minimale.

Kronglete tastatur

Tastaturet på Lenovo S10E er noe mindre enn hva som er tilfellet på de andre 10-tommerne vi har testet, og Lenovo har i tillegg måttet gjøre noen kompromisser på plasseringen av tastene.

For eksempel er høyre Shift-tast plassert utenfor piltastene, noe som ikke føles logisk før etter lang tilvenning. Man ender rett og slett opp med å trykke feil i en stor del av tilfellene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I tillegg er Fn-tasten plassert ytterst til venstre, der vi gjerne skulle hatt Ctrl, og det kan også skape en del feiltastinger.

TEST: Dell Inspiron Mini 10

Krympet

Mange av tastene er også krympet en del for å få plass, og særlig tab-tasten er minimal. Om man har mange vinduer åpne og bytter ofte mellom dem, kan det være et problem.

For øvrig er tastaturet helt kurant til å skrive på, om enn ikke like godt som på de beste 10-tommerne.

Pekeflata er i bredformat, noe vi liker, og har separate taster under. Vi har ingenting å utsette på denne løsningen, men scrollefeltet til høyre på pekeflaten lever litt sitt eget liv, og det kan være vanskelig å få god kontroll på scrollingen.

Under to timer

Batteriet har kun tre celler, og klokket i Battery Eater inn på cirka 1 time og 54 minutter med minimal strømstyring og lav lysstyrke på skjermen.

Det er noe i laveste laget, synes vi, og mindre enn tidligere testede Dell Inspiron Mini 10, som også har trecellersbatteri. Den overlevde 2 timer og 15 minutter.

Lite bøyelig skjerm

Skjermen er verken dårlig eller strålende. Den har helt brukbar maksimal lysstyrke og generelt god fargegjengivelse.

Innsynsvinkelen er imidlertid noe begrenset, og vi skulle gjerne sett at festet var noe mer fleksibelt, slik at vi kunne hatt skjermen i større vinkel (praktisk for eksempel når du ligger i sofaen med maskinen på lårene).

Oppløsningen er også noen få horisontale linjer lavere enn hva som er vanlig for 10-tommere, med 1024x576 i stedet for 1024x600.

Quick Start

S10E kommer også med en egen Linux-variant i tillegg til Windows XP. Lenovo Quick Start gir deg tilgang til internett, chat, Skype, musikk og bilder i løpet av kort tid etter at du har skrudd på maskinen.

I praksis bruker den imidlertid rundt 10 sekunder på å vise åpningsbildet, men ingen av programmene er i gang før etter rundt halvminuttet. Når Windows starter på under minuttet, er det kanskje litt poengløst?

Konklusjon

Alt i alt er Lenovo S10E en god netbook til en billig penge, men med enkelte utfordringer, blant annet på tastatursiden.

Den fås i dag i underkant av 2700 kroner i nettbutikker, noe som er billig, men vi synes likevel ikke den gir mest valuta for pengene.

Har du en snau tusenlapp ekstra å avse, gir Asus 1000HE deg langt bedre batteritid, bedre tastatur og litt kjappere prosessor.

Om du kan vente en måned til, kommer Acer Aspire One Pro til under 3000 kroner, som også har bedre batteri og tastatur.

Lenovo har dessuten annonsert sin egen oppfølger, kalt S10-2. Den skal blant annet være enda tynnere, ha lavere vekt og bedre tastatur.

S10-2 kommer i løpet av sommeren.

TEST: Asus Eee 1000HE

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.