T2

TEST: Lenovo Thinkpad X100e

HENGER ETTER: AMD-prosessoren i Lenovo Thinkpad X100e har ingen sjanse til å hamle opp med Intels CULV-prosessorer.
HENGER ETTER: AMD-prosessoren i Lenovo Thinkpad X100e har ingen sjanse til å hamle opp med Intels CULV-prosessorer. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
9. mars 2010 - 08:10
Vis mer

Mens de fleste andre produsentene har kommet med maskiner basert på Intels CULV-plattform, har Lenovo foreløpig valgt en litt annen vei.

Valgte AMD

De har nemlig utstyrt 11,6-tommeren x100e med AMDs Athlon Neo MV-40-prosessor. Denne har en enkelt kjerne på 1,6 GHz, det samme som Intels mest brukte Atom-prosessor N270, men en del bedre ytelse.

Den bruker imidlertid langt, langt mer energi – mens N270 har en såkalt TDP (Thermal Design Power, «kjølebehov») på 2,5W, har MV-40 en TDP på 15W.

Intels CULV-prosessor SU7300 med to kjerner på 1,3 GHz har til sammenlikning en TDP på 10W. X100e er for øvrig utstyrt med grafikkbrikken ATI Radeon HD3200, som skal være en del bedre enn brikken som sitter i CULV-maskinene, nemlig Intel GMA4500MHD.

THINKPAD: Et kvalitetsmerke for mange.
THINKPAD: Et kvalitetsmerke for mange.

Magert batteri

Energiforbruket viser seg ganske tydelig i batteritestene våre. Med strømsparing aktivert og skjermbelysningen på lav holder X100e i 4 timer og 46 minutter i Battery Eaters lesetest.

Det er omtrent nøyaktig halvparten av hva den beste maskinen i vår test, Samsung X120, maktet.

I Classic-testen, som lar maskinen tegne opp en krevende batterianimasjon så lenge den klarer, og dermed belaster maskinvaren maksimalt, holder X100e i 132 minutter, også det langt under hva Intel-baserte CULV-maskiner klarer.



Svakere

Ytelsen er heller ikke i nærheten – i SuperPi, som måler hvor lang tid maskinen bruker på å kalkulere tallet pi med et visst antall desimaler, og dermed nærmest kun måler prosessorhastigheten, ser vi tydelig at AMD-prosessoren ikke er like rask som CULV-prosessorene.

Og det til tross for at SuperPi kun er en enkelttrådet prosess og dermed ikke tar hensyn til at Intel-prosessorene har to kjerner.

Under

I PCMark 05 ligger Lenovo-maskinen også konsekvent under CULV-maskinene. Prosessoren scorer drøyt 2160 poeng, mens Intel-prosessorene stort sett ligger på drøyt 3200.

På grafikken holder imidlertid Lenovoen følge, og scorer bedre enn Intel-brikkene (med unntak av Samsung, som av en eller annen grunn scorer langt over de andre på grafikken, selv med samme brikke).

Sammenliknet med Atom-baserte netbook-maskiner er Lenovoen også en del bedre – 2059 totalt i PCMark 05 er cirka en tredjedel mer enn hva Atom-maskinene normalt sett scorer.

Flaskehals

I Windows Experience Index scorer prosessoren 3,1, som er den laveste scoren maskinen får. CULV-prosessorene i de andre prosessorene scorer til sammenlikning cirka 3,9, og der er det gjerne grafikkløsningen som er flaskehalsen.

Med strømmen tilkoblet eller ytelsen på maks, er ytelsen helt kurant til de fleste oppgaver. Scrolling og videostreaming i normal oppløsning går fint, og video i full HD-oppløsning fra WMV HD Showcase er også brukbart – om enn med 100 % prosessorbruk (Windows Media Player).

Vi hadde forventet at grafikkortet skulle ta en større del av jobben, og testet derfor også med et H.264-kodet klipp i 1080P-oppløsning. Her gikk det også glatt og fint, men prosessorbruken lå kun på mellom 30 og 50 prosent.

Med strømstyringen på og prosessorhastigheten på lav (skaleres ned til 800 MHz), snakker vi ytelse som er lavere enn hva de fleste netbook-maskiner leverer, og alt i alt kan vi ikke si at vi er særlig imponert over hva AMD-prosessoren leverer.

Lenovos egen strømstyringsprogramvare er for øvrig en blandet fornøyelse. Den bruker en evighet på å starte, og når den først kjører, bruker den nærmest alt av tilgjengelig prosessorkraft, noe vi håper er en bug som kan fikses fra Lenovos side.

UTRADISJONELL: Lenovo har plassert laderport og VGA-utgang på baksiden. Maskinen har imidlertid ingen HDMI-utgang.
UTRADISJONELL: Lenovo har plassert laderport og VGA-utgang på baksiden. Maskinen har imidlertid ingen HDMI-utgang.

Proff-PC

ThinkPad har lenge vært synonymt med trauste og solide maskiner med relativt høy pris, gjerne rettet mot businessmarkedet. Traust og solid er det fortsatt, men prisen er denne gang noe mindre avskrekkende – drøyt 5000 kroner for modellen med 2 GB RAM og 250 GB harddisk.

Businessfokuset er fortsatt der, og Lenovoen leveres med Windows 7 Professional som standard. (Vår testutgave hadde Windows 7 Home Basic og 4 GB RAM, men siden operativsystemet kun var i 32-bit-utgave, var kun 3 GB tilgjengelig.)

Trackpoint TRACKPOINT: Kanskje grunn nok for noen til å velge Lenovo.
Trackpoint TRACKPOINT: Kanskje grunn nok for noen til å velge Lenovo.

Trackpoint

ThinkPad-merket ser vi også ved at X100e har den karakteristiske Trackpoint-styrepinnen midt på tastaturet. Dermed kan de som foretrekker det, bruke den i stedet for pekeflaten.

Begge deler fungerer utmerket – pekeflaten er ikke veldig stor, men har gode taster og støtter multitouch.

I tillegg har Lenovo-maskinen en del andre, smarte funksjoner, blant annet innebygget akselerometer som skrur av lesehodet til harddisken om det merker at maskinen er i fritt fall.

Bra tastatur

Tastaturet er sannsynligvis ett av de beste vi har vært borti på en såpass liten maskin. Tastene er i «Apple-stil», ikke ulikt det Asus med stort hell bruker på sine Eee-maskiner.

Skriveopplevelsen er strålende, med god respons og lite feil. Det eneste vi reagerer på, er plasseringen av Fn-tasten, som Lenovo fortsatt insisterer på å ha ytterst, utenfor Ctrl.

Det er vanskelig å venne seg til, men Lenovo har heldigvis lagt ved mulighet til å bytte om på disse tastene i BIOS-en, en mulighet vi benyttet oss av.

MINI: Thinkpad X100e er ingen stor PC, selv med batteriet stikkende ut på baksiden. Her sammen med Samsung X120.
MINI: Thinkpad X100e er ingen stor PC, selv med batteriet stikkende ut på baksiden. Her sammen med Samsung X120.

Matt

Designmessig skiller X100e seg fra konkurrentene ved at hele maskinen er laget i matte materialer. Kanskje ikke alltid like fint å se på, men du sparer deg for mye fingermerkeirritasjon.

I tillegg er også skjermen matt. Det gir litt mindre sprut i fargene, men til gjengjeld slipper du mye refleksjoner om du sitter med en lyskilde bak deg.

Lysstyrken kan i tillegg justeres i hele 16 trinn, hvor det laveste trinnet nærmest kun er brukbart i helt mørke omgivelser og det øverste er for lyst for det meste. Praktisk.

Ingen HDMI

På tilkoblingssiden er det faktisk mindre å skryte av enn på netbook-maskiner – 3 USB-porter, nettverk, VGA- og laderport, i tillegg til en kombinert mikrofon- og hodetelefonutgang.

Hvorfor Lenovo har valgt å levere X100e uten HDMI-utgang er for øvrig litt vanskelig å forstå, ettersom grafikkbrikken tydelig takler høyoppløst video uten problemer.

Sekscellersbatteriet stikker for øvrig ut på baksiden (horisontalt, ikke vertikalt), men X100e er kortere enn CULV-maskinene, slik at totalen omtrent blir den samme.

Brennheit

Lenovo X100e er en ganske stillegående maskin, men det går på bekostning av temperaturene.

Den relativt strømkrevende AMD-prosessoren utvikler en hel del varme, og luftinntaket til kjølesystemet er i tillegg plassert på undersiden.

Har du maskinen på fanget, eller enda verre; på dyna i senga, blokkerer du fort hele luftinntaket, noe som gjør at ingen kald luft blir tilført i det hele tatt.

Da blir X100e etter hvert så varm at du brenner deg når du tar på den. Ikke bra.

NØKTERN: Lenovo X100e er den første maskinen vi har testet på svært lenge som ikke er laget i glossy materialer.
NØKTERN: Lenovo X100e er den første maskinen vi har testet på svært lenge som ikke er laget i glossy materialer.

Konklusjon

Alt i alt er Lenovo Thinkpad X100e et litt vanskelig produkt å bedømme. AMD-prosessoren er helt tydelig svakere enn Intels CULV-prosessorer, batteritiden er under middels og maskinen blir veldig varm i bruk.

Til gjengjeld får du er en svært solid konstruert maskin med matt skjerm og strålende tastatur og pekeflate. Vi synes imidlertid ikke dette er nok, og må nøye oss med en treer på terningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.