Skal du bevare ferieminnene eller dokumentere nyervervede barns krumspring for ettertiden, må videokamera anskaffes. Men du trenger ikke lenger bla opp titusener. Har du enkle behov, finnes det langt billigere løsninger.
Kan man virkelig få et HD-kamera for drøye tusenlappen?
Toshibas nybegynnerkamera er billig, men som det noe optimistiske navnet ”Camileo Pro HD” antyder leverer det likevel 720p HD-video, ferdig komprimert i MPEG4-filer (H.264) på en minnebrikke.
Plastkamera
Camileo veier så å si ingen ting, bare 180 gram. Det er så lite og nett at du kan ha det i skjortelommen.
Det er utført i ekte plast, har en hengslet LCD-skjerm med blast bilde, og utganger for PC, HDTV og ørepropper.
Du betjener kameraet med tommelen på et lite utvalg funksjonsknapper bak, mens du holder kameraet i pistolgrep og forsøker å ikke holde fingrene foran blits og videolampe, som sitter foran under linsen.
Dette kameraet har ikke en gang påknapp, det er automatisk klart til bruk etter et par sekunder når du vipper opp skjermen. Enklere kan det knapt gjøres.
Praktisk bruk
Kameraet har få muligheter og funksjoner, og dermed blir menyene enkle og oversiktlige. Du finner noen få valg for forhåndsdefinerte innstillinger av lysforhold (det mangler muligheten til å sette hvitbalanse manuelt), samt valg av oppløsning for stillbilder og video.
Fotografier kan tas i 3, 5 eller 8 megapiksler, men siden kameraet ikke har oppløsning til mer enn 5mpx interpolerer det opp til et noe dårligere resultat når du velger 8mpx. Vi holdt oss på 5, og fikk adekvate stillbilder.
Du kan gå ned fra 720P til vanlig SD-oppløsning eller enda lavere på videoopptakene, da får du lengre opptakstid. Kameraet bruker vanlige SD-minnekort, 1GB er nok til en halvtime HD-video.
Ekte HD?
Tilkobling til PC eller Mac gjør du via medfølgende USB-kabel. Laderen bruker samme standard.
Det følger med analoge HD-kabler i pakken slik at du kan hekte kameraet direkte til en HD-TV. Toshiba har også påspandert en liten fjernkontroll.
HD-video defineres som enten 1280x720 (progressivt, 720p) eller 1920x1080 (linjeflettet, 1080i). Dette kameraet strekker seg til 720p i 30 bilder i sekundet, som er den amerikanske varianten, uten mulighet for å stille om til 25 bilder slik vi bruker i Norge.
Vi stiller spørsmål ved om videoen kameraet leverer faktisk bør kunne kalles HD – definisjon og komprimeringsgraden tatt i betraktning.
Elendig video
Videoen Camileo presterer er slettes ikke forferdelig, men en blass slektning av hva et godt kamera klarer, så fort du ikke har dagslys å filme i. Wow-faktoren du får av skikkelig HD på storskjerm kan du glemme.
Viser du opptakene på en 50 tommer plasma-TV avslører den grums og støy i de mørke partiene, og de lyse partiene er gjerne overeksponerte.
Telelinsen er elendig. Den er riktignok bare på 3X, og dermed knapt verd å bry seg med, men dette er første zoomfunksjon vi har sett på mange år som faktisk fører til hakking på opptaket.
Den etterlater seg også en sjenerende brrr-lyd på filmen.
Kjip lyd
Lyden for øvrig er som man kan forvente, dårlig (og i mono). Du kan i hvert fall høre hva den du filmer sier, sånn noenlunde klart og tydelig.
Verst er likevel mangelen på bildestabilisator. Med mindre du bruker stativ er du nesten garantert et bilde som gjør publikum bilsyk.
Mangelen på stabilisering betyr at de fleste av opptakene nærmest gjør vondt å se på, med mindre du er utrolig stø på hånden eller bruker stativ.
Ikke helt ubrukelig
Autofokus og automatisk blenderjustering gjør at bildet relativt fort kommer under kontroll. Du er prisgitt automatikken på dette kameraet, men den gjør i hvert fall en hederlig jobb – forutsetningene tatt i betraktning.
Vi så likevel tilløp til at kameraet var oversensitiv og kontinuerlig gjorde småjusteringer, spesielt på blender, mens vi filmet. Det gir sjenerende blafring på opptaket.
Ikke regn med å få applaus for bildekvaliteten når du viser video fra dette kameraet på en storskjerm, men skal du (eller ungene) lage YouTube-video er det et brukbart og meget rimelig alternativ. Med dette billigkameraet får du med andre ord akkurat det du betaler for.
For samme pris får du nemlig et standard videokamera som sannsynligvis vil levere bedre bildekvalitet selv uten HD.