T2

TEST: Macbook Air 13-tommer

Hvordan holder Apples lekkerbisken seg mot ultrabook-invasjonen?

HOLDER SEG GODT: Tross noen ekstra måneder på baken sammenliknet med ultrabook-konkurrentene gjør Macbook Air det bra i våre tester.
HOLDER SEG GODT: Tross noen ekstra måneder på baken sammenliknet med ultrabook-konkurrentene gjør Macbook Air det bra i våre tester. Bilde: Håkon Jacobsen
Stein Jarle Olsen
12. feb. 2012 - 11:29
Vis mer

Siden den ble lansert i høst har Macbook Air fått solid konkurranse i ultrabook-segmentet, med gode konkurrenter både fra Asus, Acer og Toshiba.

Både HP, Lenovo og Dell har også sine produkter i pipeline-en, og vi venter spent på Sonys nye utgave av VAIO Z, som kan betegnes som en luksus-ultrabook med stort sett alt du kan ønske av funksjoner og spesifikasjoner.

Prisen er selvfølgelig også deretter.

Holder seg godt

Men, tilbake til Macbook Air, som vi har hatt fornøyelsen av å tilbringe et par måneder med.

Lillebroren på 11 tommer fikk svært god kritikk av oss da vi testet den like over sommeren i fjor, og vi må også si at 13-tommeren holder seg svært godt tross stadig økende konkurranse i ultratynn-markedet.

Designet er den samme som Apple etter hvert har blitt så velkjent for – det er rent, pent, industrielt og solid, med sandblåst aluminium over det hele.

I utforming ligner Macbook Air mest på Asus UX31, med det tykkeste punktet bakerst, og så tynnere hele veien mot fronten.

Syltynn

På sitt tynneste er Air bare tre millimeter tykk, mens baken måler inn på 17 millimeter.

Vi tror de fleste vil være enige med oss i at den er lekker, mens nevnte UX31 nok er den nærmeste konkurrenten om design er et viktig element.

Vekten er 1,35 kilo, rundt det samme som Asus og Acer, mens Toshiba har klart å høvle vekk ytterligere 230 gram.

Byggekvaliteten er eminent. At maskinen er kuttet ut av ett stykke aluminium gjør at den henger sammen på en svært god måte, og Apple har også gjort en god jobb med å stive av skjermhengselen.

Den er føyelig uten å være for løs, noe vi reagerte litt på hos Acer S3.

TEST: Macbook Pro 15 "

TEST: Samsung Series 7

Tynt med tilkoblinger

Tilkoblingsmessig har ikke Air all verden å skryte av – skarve to USB-porter, Thunderbolt og SD-minnekortleser er litt skralt – bruker du én av USB-portene til ethernet, har du bare én igjen.

Som journalist kan det i det minste være en utfordring.

Lekkert tastatur

Tastaturet er fortsatt det beste i ultratynnklassen – her har konkurrentene rett og slett ikke klart å matche Apple, tross noen gode forsøk.

Chiclet-tastene er riktignok marginalt grunnere enn på Macbook Pro, men de gir fortsatt fra seg et tilnærmet perfekt klikk ved hvert trykk, og fingrene flyter veldig naturlig over tastaturet.

Den automatiske sensoren som justerer baklyset har en tendens til å overvurdere hvor mye lys vi trenger - selv det laveste nivået er nok om du bruker maskinen i mørket.

Også på pekeplata vil vi plassere Apple på topp – den er stor, har perfekt friksjon og multitouch-kapabilitetene til Mac OS X er foreløpig uten ordentlig konkurranse.

LETTSKREVET: Macbook Air-tastaturet er meget bra. Det gjelder også pekeplata.
LETTSKREVET: Macbook Air-tastaturet er meget bra. Det gjelder også pekeplata.

God skjerm

Skjermen har oppløsningen 1440x900, noe som passer godt til en 13-tommer.

Det er bedre enn Acer og Toshiba, men Asus plasserer seg øverst med 1600x900 på UX31.

Apple-skjermen er svært blank, men har plenty med lysstyrke og leverer både dyp sort og gnistrende hvitt.

Innsynsvinklene er også gode.

TEST: Mac mini (2011)

TEST: Lenovo Thinkpad X1

Middels spesifisert

I innstegsmodellen har Apple funnet plass til en Intel Core i5-2557M-prosessor, 4 GB RAM, Intel HD 3000-grafikk og 128 GB flashminne.

Den generelle systemytelsen er god, men om vi sammenlikner med konkurrentene ser vi at Apples flashminne ikke er av det kjappeste.

I PCMark Vantages harddisktest scorer Macbook Air 26611, mens Asus UX31 scoret hele 41700. Tallene for hele systemet er imidlertid omtrent på linje, med kun små forskjeller mellom maskinene.

Air scorer dog svært godt i Geekbench i Mac OS X, uten at vi helt kan forklare hvorfor.

Spesifikasjonene skulle tilsi at scoren burde vært noe lavere enn på Asusen, som i tillegg til kjappere SSD også har en bedre Core i7-prosessor.







Macbook Air 13"

Asus UX31

Acer Aspire S3

Toshiba Z830

PCMark 7

3595

3179

3321

3024

PCMark Vantage

11254

9739

9765

8594

Geekbench

5514

4730

3757

3024

Alle disse programmene måler generell systemytelse. PCMark-programmene belønner normalt sett en kjappere SSD-disk mer enn hva Geekbench gjør. Høyere tall er alltid bedre.

Greit til spill

Våre to testspill Civilization V og The Elder Scrolls V: Skyrim bekrefter også at ytelsen er helt OK til spill.

Det hele flyter greit på lave innstillinger, og det er ingenting i veien for å ta noen turer mot verdensherredømme eller slakte noen ulver, zombier eller hva det måtte være også på Macbook Air.

– Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC

Her er Samsungs nye luksus-PC

Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Bra batteri

Batterikapasiteten er også blant de bedre, særlig på de testene vi kjører i Mac OS.

Vi kjører vårt 1080P-testklipp i hele 5 timer og 47 minutter før Air-en tar kvelden – rundt en time mer enn hva ultrabook-konkurrentene klarte.

Også i Windows plasserer Air seg høyt i våre tester – Powermark, som simulerer et typisk jobbscenario med nettsurfing og tekstbehandling, gir oss et resultat på 4 timer og 47 minutter.

Det er det samme som batteribestemann Toshiba leverte i ultrabook-klassen, men ikke helt på nivå med ambisjonene til Intel, som tror 12 timer bør være mulig.

Det er også veldig behagelig at Air nærmest ikke bruker batteri når den er i dvalemodus.





Macbook Air 13"

Asus UX31

Acer Aspire S3

Toshiba Z830

Powermark productivity, 50 % lys

4:47*

Ikke kjørt

5:09

4:47

1080P-video, 60 % lys

5:46

4:08

4:41

4:51

Battery Eater, 20 % lys

1:49*

2:22

1:45

2:27

Powermark simulerer tekstbehandling og nettsurfing, mens Battery Eater kjører maskinvaren alt hva remmer og tøy kan holde.

Støvsuger-støy

Også på støy er Macbook Air stort sett behagelig. Ved enkle oppgaver er den tilnærmet lydløs, men det er også et ganske stort men her:

Når den blir satt på større prøver, for eksempel i moderne spill, blåser vifta opp til det som likner støvsuger-proporsjoner.

Air har også en plagsom, høyfrekvent lydsignatur som virkelig høres når vifta går for fullt.

SMAL: Macbook Air er bare 3 millimeter tykk på det tynneste.
SMAL: Macbook Air er bare 3 millimeter tykk på det tynneste.

Brennheit

Den blir i tillegg ekstremt varm, særlig i området øverst til venstre for tastaturet. På det verste er det nesten så varmt at du brenner deg.

Kanskje er det bra at varmen ledes ut gjennom aluminiumskabinettet, men Air har i alle fall en varmeproduksjon som til tider er helt enorm.

Luftsirkulasjonen er heller ikke helt optimal. Setter du maskinen i senga eller på en annen myk overflate, skal det lite til før vifta setter inn.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Macbook Air fortsatt holder seg godt, tross sterk konkurranse.

Mac OS X Lion er relativt brukervennlig, har en del programvare som Windows-brukere må se langt etter og ikke minst ekstremt god integrasjon med pekeplate og tastatur.

Det er imidlertid fortsatt slik at Apple krever en viss premie for logoen sin, og Air koster derfor i utgangspunktet en drøy tusenlapp mer enn de øvrige ultratynne vi har nevnt.

Asus UX31 har bedre oppløsning på skjermen, Acer Aspire S3 har dobbelt så stor SSD, og Toshiba Z830 er over 200 gram lettere.

En god konkurrent er naturligvis også Samsungs lekre Series 9, som riktignok koster det samme som Macbook Air. Her kommer det også en ny utgave om bare et par måneder.

Likevel vil vi nok si at Air har færre kompromisser enn noen av konkurrentene, så det får være opp til deg om det er verdt prisen.

Likevel vil vi nok si at Air har færre kompromisser enn noen av konkurrentene, så det får være opp til deg om det er verdt prisen. Teknisk Ukeblad

TEST: Asus UX31

TEST: Toshiba Z830

TEST: Acer Aspire S3

TEST: Samsung 9 Series

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.