T2

Test: MICROSOFT SURFACE 2 OG SURFACE PRO 2

Microsoft slår tilbake i nettbrett-markedet

DOBBELTEST: Microsoft Surface 2 og Surface Pro 2.

Store og lille Surface 2-bror: 
De ser ganske like ut fra forsiden, men inni er de ulike.
Og når du løfter på dem skjønner du hvorfor.
Store og lille Surface 2-bror: De ser ganske like ut fra forsiden, men inni er de ulike. Og når du løfter på dem skjønner du hvorfor.
5. nov. 2013 - 18:48

Microsofts første forsøk på å slå seg inn på nettbrettmarkedet gikk neppe helt som planlagt. Riktignok brakte Surface-brettene en del nytt til markedet, men møtte raskt to svære motkrefter.

iPads jerngrep på markedet ble utfordret av et vell av innovative nettbrett med Android som brøytet seg inn for å vippe Apple ned fra tronen.

Da er det ikke lett å komme med noe nytt. Spesielt når de også møter en bølge til full av innovative nettbrett og hybrider med Microsofts eget Windows 8.0. Av sine egne skal man ha det.

Men Microsoft gir seg ikke. De har fått en grundig voksenopplæring av Apple og Samsung om at maskinvare lønner seg veldig godt.

Dette skal de lykkes med, både på nettbrett og på smartmobiler gjennom budet på Nokia. Så nå er versjon 2 på plass.

Dobbelforbedret

Det er to årsaker til at de nye Surface-modellene har blitt mye bedre. Det ene er selvfølgelig til dels kraftig forbedring av maskinvaren. Det andre er en ny versjon av Windows.

Gjennom 8.1 har programvaregiganten raskt tatt grep og forbedret masse som folk har klaget på. Nå er det faktisk blitt veldig bra.

Selv måtte vi ty til en av de mange startknappene som blir tilbudt gratis fra utviklere som hadde hørt klagesangen. Med den ble det nye operativsystemet brukbart.

Det er forresten ikke bare én Windows-variant som er ute og går her. Det er to. Windows 8.1 og Windows 8.1 RT.

Sistnevnte er Microsofts forsøk på å tekkes den svære verdenen av dingser som drives av prosessorer med lite strømsultne ARM-prosessorer.

Ulempen er at du ikke kan kjøre de programmene du er vant til, med mindre de finnes som en app. Går du tilbake til skrivebordet er det bare Office 2013, som Microsoft har utviklet for ARM, som fungerer.

Det er for mange den viktigste programpakken likevel, og den følger med i prisen. I denne utgaven har også Microsoft angret seg, og nå legger de med en skikkelig versjon av Outlook. Ikke den usle klienten som kom i første utgave.

Dessverre er ikke Microsoft like generøse med Pro 2. De som vil ha Office her må ut og kjøpe.

TEST: Asus Zenbook Touch: Lekker og tynn ultrabook i aluminium

Tilbakelent: Noe av det vi likte best med de nye Surface-modellene var at innovative kickstand nå kan parkeres i to stillinger. Det gjør nettbrettene mer praktiske.
Tilbakelent: Noe av det vi likte best med de nye Surface-modellene var at innovative kickstand nå kan parkeres i to stillinger. Det gjør nettbrettene mer praktiske.

Endelig startknapp

Nå er startknappen tilbake, og selv om den ikke virker helt som den gamle, er den logisk. Trykker du på den hopper du fra skrivebordet til startskjermen.

Holder du den inne et sekund og slipper får du opp en liste som likner litt på valgene man hadde før. Dette burde de tenkt på i første runde, men bedre sent enn aldri.

Startknappen på skrivebordet og skrivebordsflisen på startskjermen gjør det intuitivt å hoppe mellom den gamle og nye verden.

Vi lurer litt på hvordan Microsoft har tenkt når de har bygget de to nettbrettene. Det minste er svært godt utstyrt med maskinvare, sikkert for å lokke brukere som ellers ville kjøpt fra Apple eller noen i Android-leiren.

Pro-versjonen som koster det dobbelte og oppover har selvfølgelig mange fordeler, men er også svakere enn lillebror på noen områder.

Lyd

Ingen av de to nettbrettene kan erstatte et stereoanlegg, men begge har to høyttalere som imponerer. Gjengivelsen skal være forsterket med teknologi fra Dolby, og er noe av det beste vi har hørt fra nettbrett.

Men selvfølgelig, det er grenser for hva et par høyttalerknøtt klarer å gjengi. Likevel fant vi den helt grei til ikke for høy bakgrunnsmusikk når vi jobbet og til å se på TV eller video.

Der lydkvaliteten virkelig kommer til sin rett er når man kommuniserer på video. Microsoft har jo både Skype og Lync i kurven sin, derfor er både lyd og kameraer viktige for dem når de lager sine egne nettbrett.

Da synes vi også at de kunne utstyrt Pro 2-versjonen med doble mikrofoner slik som vi finner i «billigbrettet»

TEST: iMac 27": Den er fortsatt sjef blant alt-i-ett-maskinene

Kameraer

Surface 2 har fått vesentlig bedre kameraer. Nå er bak-kameraet på 5 megapiksler og foran på hele 3,5 megapiksler. Dessverre kan ikke det samme sies om Pro-versjonen.

Den har 720p-kamera, det vil si 0,91 megapiksler både foran og bak. Siden skjermen er Full HD, og mange videoforbindelser kan gå opp til en slik oppløsning, blir vi ikke imponert.

Det er det samme Apple ble kritisert for da de kom med frontkamera i iPad 2. Og verden har jo gått videre.

Kickstand

Måten Microsoft har fått nettbrettene til å stå skrått oppreist var virkelig innovativt da Surface ble lansert.

Nå har de forbedret kickstand ytterligere ved at de kan stå oppreist i to stillinger.

Det gjør dem bedre til å kjøre presentasjoner og bruke dem som PC sammen med et av tastaturene.

Da Surface kom i første utgave hadde Microsoft laget to ulike tastaturer som dekket skjermen. Touch Cover 2 på 2,75 mm og Type Cover 2 på 3,25 mm.

Det tynneste var i tekstil. Det tykkeste hadde faktisk taster som lot seg trykke ned. Begge er festet magnetisk til nettbrettene og signalerer gjennom seks knøttsmå kontakter.

Når du bruker den til å beskytte skjermen går nettbrettene i hvilestilling.

TEST: Macbook Air: Så lenge holder nye Air

Nesten synsk: Surface Pro 2 kommer med penn som kan manøvrere og skrive på skjermen. At den kunne tolke våre kråketær så bra var overraskende.
Nesten synsk: Surface Pro 2 kommer med penn som kan manøvrere og skrive på skjermen. At den kunne tolke våre kråketær så bra var overraskende.

Bedre og stivere

Forrige gang vi prøvde tekstiltastaturet var vi imponert over at det i hele tatt virket, selv om det manglet en del på den gode tastaturfølelsen. Nå er det blitt vesentlig bedre og litt stivere enn i første runde.

Antallet sensorer i tekstilvarianten som kjenner av fingrene har økt fra 81 til nesten 1100. Det merkes godt. Denne ganger en er det vesentlig bedre å skrive på.

Begge tastaturene er dessuten blitt utstyrt med baklys i tastene som tenner når det er mørkt.

Vårt eneste ankepunkt mot de to tastaturene er berøringsflaten. Den er i tekstil på begge og ikke like følsom som på en bærbar PC.

Skal vi velge blir det Type uansett forbedringer som Microsoft har gjort med Touch.

Ekte taster er bedre enn selv gode tekstilflater. Stor prisforskjell er det heller ikke. Type Cover 2 koster 1069 kroner, 80 kroner mer enn Touch Cover 2.

Neste år kommer nok et nytt tastatur. Det blir en variant av Type Cover med innebygget ekstra batteri.

Godt med porter

Begge nettbrettene har en USB 3-port i full størrelse. Det gir tilgang til minnepinner og mye annet. Veldig greit.

Brettene har også et spor til Micro-SDXC. Det sistnevnte er en mye billigere måte å utvide internlageret på enn å kjøpe en modell med mer flashminne innebygget. 

Pussig nok har de to nettbrettene ulike porter til video ut. På Surface 2 finner vi en HD-video ut-port, det vil si en mikrovariant av HDMI, mens Pro 2 er utstyrt med en Mini-DisplayPort. Begge har selvfølgelig også en hodetelefonport.

Det ingen av dem har er mobilt nettverk. Microsoft har bestemt, slik som Apple gjør med sine Mac-er, at telefonen eller en USB-plugg får gjøre jobben som modem.

Vi skulle gjerne sett en plass for SIM-kort og støtte for LTE.

TEST: Sony Vaio Duo 13: Lekker slider-PC fra Sony

Surface Pro 2

Microsoft har sagt at Surface Pro 2 egner seg som skrivebords-PC sammen med en dokk. Det har vi ikke testet, men med en stor skjerm koblet til dokken, som de også selger som tilleggsutstyr, og med den kjappe prosessoren, skulle det bare mangle.

Spørsmålet om Pro 2 er et nettbrett eller noe annet skal vi la ligge. Vekten på 907 gram gjør det i hver fall til et veldig tungt nettbrett. Ikke noe du leser på senga med.

Den nye prosessoren av Haswell-generasjonen til Intel, en 1.7 GHz firekjerne i5 prosessor, støttet av 4 GB RAM, gjør vei i vellinga.

Den viktigste forbedringen er selvfølgelig at batterilevetiden er sterkt forbedret, på tross av at den har det samme batteriet på 4,2 Ah som forgjengeren.

Vi målte syv og en halv time med Powermark på produktivitetsprogrammer. Det er vesentlig mer enn forrige versjon som aldri nådde opp i fem timer, uansett hva vi gjorde for å tyne levetiden.

Den langt mindre sultne prosessoren er også blitt bedre på grafikkfronten. Vi testen grafikkytelsen i Pro 2 med 3DMark sin Ice Storm test til 44 576. Det er en forbedring på over 10 000 fra Pro.

Prisen på 7299 kroner med 64 GB reflekterer at dette er like mye en PC som et nettbrett. I så fall hadde det vært grisedyrt. Nå er det bare dyrt.

Penn

På samme måte som Samsung har Microsoft utstyrt sitt største nettbrett med en penn. Den kan brukes til veldig mye og er praktisk når du manøvrerer rundt i liten tekst.

Det fungerer veldig mye bedre enn med fingeren, spesielt når man er i skrivebordsmodus. Pennen avslører også en annen litt ukjent egenskap i Windows, nemlig at håndskriftgjenkjenning fungerer ypperlig.

De som trives med det kan faktisk håndskrive brev i Word og få dem tolket over i maskinskrift. Selv med vår usle håndskrift, som neppe hadde fått ståkarakter på folkeskolen, virket det.

Jo hardere man trykker pennen jo tykkere blir skriften Imponerende. Det eneste ankepunktet er at pennen er løs.

Den burde, som den er i Samsung sine Note-produkter, vært skjult inne i enheten.

Surface 2

Den samme ytelsestesten vi kjørte på Pro 2 kjørt på Surface 2 gav et resultat på 13 369.

Den har også en firekjerneprosessor på 1,7 GHz, men en ARM-variant fra Nvidia, dog bare støttet av 2 GB RAM. Dette indikerer hvor effektiv Intels arkitektur er.

Men så må det sies at Intelprosessoren, på tross av store fremskritt, krever sitt for å hoppe og danse.

På tross av et mindre batteri holder Surface 2 mellom åtte og ti timer avhengig av bruk. Batterilevetiden er i tråd med andre brett med tilsvarende ARM-prosessorer.

Vektmessig, derimot, er det i øvre sjikt. 676 gram er om ikke tungt så tyngre enn iPad. Til Microsofts fordel får vi nevne at brettet er i en solid magnesiumlegering og inkluderer kickstandstøtten. Den samme legningen finner vi i storebror.

Skjermen på Surface 2 er blitt en fryd sammenliknet med den første utgaven. Oppløsning i Full HD gjør susen, men samtidig krymper avstanden til storebror Pro, som har den samme oppløsningen.

Likevel vil vi holde en knapp på Pro-skjermen fordi den også kan brukes med en digitaliseringspennen.

Prisen på 3.599 er ikke dyrt, spesielt når vi tar i betraktning medfølgende Office og alle tilleggsytelsene Microsoft slenger med på kjøpet.

Gulerot

Microsoft har lagt med et par godbiter til dem som kjøper et av de nye nettbrettene. Begge gulrøttene er egne produkter, men ikke desto mindre attraktive.

Kjøperne får hele 200 GB på SkyDrive i to år. I tillegg får det et års gratis Skypetelefoni til fasttelefoner i rundt 60 land rundt om i verden.

De får også tilgang til et års gratis WiFi på over to millioner Skype WiFi-punkter rundt om i verden.

Les også:

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

TEST: RHA MA750i: Fenomenalt god valuta for pengene

TEST: Bose Quietcomfort 20: Fjerner støyen - i øret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.