Vi har alltid vært litt nysgjerrige på proffskjermene til Panasonic, og når anledningen bød seg var det naturlig å ta den inn og se hva den har å by på i forhold til VT-serien.
Designmessig er denne skjermen ganske annerledes enn VT30. Den har en flott ramme i metall som mest ligner på Z-serien Panasonic hadde for noen få år siden. Det er skikkelig gjort, men vi heller nok mer til glassfronten til VT30 om vi skulle velge.
I dybden er det ingen tvil. Denne skjermen er tykkfallen som VT20 var i 2010. Det er det nok en god grunn til. Dette er en proffskjerm som skal virke og da er kjøling essensielt.
I tillegg kommer VX300 med ekspansasjonsbrønner. Disse brukes til å sette inn kort i TV-en alt etter behov. Panasonic leverer kort med flere HDMI-kontakter for eksempel, eller SDI for mer profesjonelt bruk. Nettverksstyring, 2 HDMI, komponent og Lan-port er standard.
VX300 er det vi kaller en monitor. Den har ikke innebygget tuner eller høyttalere. Den kommer med høyttalerterminaler men kjøper man denne skjermen er det neppe denne løsningen man går for.
Oppsett og kalibrering
Menyene er ikke like de som sitter på VT30. Grunnen er det samme som tidligere, dette er en proffskjerm.
Den mangler faktisk litt av innstillingene som VT30 har. Den har nemlig ikke 10 punkts justeringer for gråskala og gamma men 2 punkts. Fargejusteringene er heller ikke like omfattende. Fabrikksinnstillingene er dog så gode at det ikke er rare justeringen som skal til.
Den kommer også med forhåndsdefinerte fargeprofiler for digital cinema, EBU, SEMPTE-C, BT.709 og Rec.709. i tillegg har man custom om man vil justere selv.
Les også:
Super Hi-Vision er 16 ganger bedre enn HDTV
Slik får du 1000 gratis tv-kanaler
TEST: Apple tv med norsk konto
For proffene
Side om side med VT30 er det enklere å se likhetene enn ulikhetene. Begge modellene er kapable til å gi gåsehud på grunn av bildekvaliteten.
En forskjell som ikke går i VX300 sin retning er at den faktisk ser litt gråere ut i et opplyst rom enn VT30.
Det vil si at den er mer avhengig av et neddempet rom for å få frem det gode sortnivået. For sortnivået er meget godt når man har lyset i rommet under kontroll.
VX300 har også en bildebehandling som gir bedre bilder enn VT30. Den kjører 30bit prosessering og man kan se dette på den totale mangelen på graderinger. Ikke det at VT30 har er spesielt plaget, men det er mulig å se dette i visse situasjoner.
VX300 har også full kontroll på signalene enten det er 24, 50 eller 60 Hz og detekterer og behandler disse korrekt. Man må sette 24p smooth function til av for å få en korrekt gjengivelse av 24Hz signaler.
Kan vi drømme om at vi får se kommersielle skjermer på CES med 30 bit prosessering? I så fall blir VT40 en killer.
Konklusjon
VX300 er et alternativ for de som er skikkelig petimeter på bildefronten og som vil ha en skjermen man kan tweake til absolutt perfeksjon.
Den har en bildemotor som overgår VT30 men det gjør sannelig også prisen som er så høy at man enkelt får to VT30 for en VX30. Det koster å være kar.
LES HOVEDSAKEN: Vi tester svære flatskjermer
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.