BYGG

Test: Så mye bedre er et digitalt vater enn de tradisjonelle. Ett ble sendt til metallgjenvinning etter testen

Som så mye annet er vårt fremste verktøy til å få konstruksjoner vann- og loddrette i ferd med å digitaliseres.

Nærmer seg: Skal terrassen bli helt vannrett må det litt justering til. Det er veldig bra å se vinkelen i tall heller enn å måtte sikte riktig mot en boble mellom to streker.
Nærmer seg: Skal terrassen bli helt vannrett må det litt justering til. Det er veldig bra å se vinkelen i tall heller enn å måtte sikte riktig mot en boble mellom to streker. Foto: Odd Richard Valmot
28. juli 2020 - 19:00

Det gode gamle vateret forsvinner neppe med det første. Det har vært med oss på en eller annen måte i to til tre tusen år, om ikke mer. Uten et slikt verktøy hadde romerne neppe klart å lage et slikt perfekt fall på akveduktene sine.

Det moderne vateret er en luftboble i et bøyd glassrør som beveger seg mellom to streker når man endrer vinkelen på vateret. Som regel er det to eller tre slike som tar seg av vannrett, loddrett og 45 grader. Slike vater kan være alt fra ubrukelige til veldig bra, men nøyaktigheten kommer an på hvor godt du posisjonerer øyet i forhold til strekene.

  • Se bildegalleri nederst i saken for flere bilder 

Nå er en ny generasjon vater på vei til å få fotfeste i markedet. De er digitale, deilige og dyre.

Vi har tatt en titt på Milwaukees nye digitale vater og må medgi at dette er en stor forbedring. Digitale vatere er på ingen måte nytt, men dette er litt spesielt. Verktøyprodusenten lager en lang rekke tradisjonelle vatere også under merkenavnet Redstick, men den nye digitale røde stokken er noe helt annet. I tillegg til å ha et display på motsatt side av anleggsflaten har den et rundt fargedisplay på siden.

Her kan man se en slags digital libelle også, men det er nok bare for de veldig nostalgiske. Poenget her er å få vinkelen i grader, hundredels grader. Så nøyaktig er det knapt mulig å tenke seg et vater med libelle.

Eliminerer siktefeil

<strong>Innafor:</strong> Når du er nesten innafor de faste vinklene får du grønt lys og et lydvarsel. Se bildegalleriet nederst i saken for flere bilder. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Innafor: Når du er nesten innafor de faste vinklene får du grønt lys og et lydvarsel. Se bildegalleriet nederst i saken for flere bilder. Foto:  Odd Richard Valmot

Det aller viktigste er at man slipper å sikte seg inn på libellen slik at man ser i riktig vinkel mot de to strekene. Det er alltid en øvelse som kan redusere nøyaktigheten. Med det digitale vateret er det ingen tvil. Det gir deg verdiene både numerisk, grafisk, farge og med lyd. Vanskelig å gå feil da.

I motsetning til et vanlig vater med libelle er det flere måter å få hjelp. Det er mer enn lyd. Når du eksempelvis skal måle inn en vannrett stender, vises piler i den runde skjermen som forteller deg hvordan du skal dreie stenderen. Og når du er i mål blir bakgrunnen grønn. Har du satt en egen vinkel blir bakgrunnen blå når den nås.

Ladbart

For å drive elektronikken og de to skjermene, en sorthvitt på toppen og en rund fargeskjerm på siden, er det et 18650 litiumionebatteri under et solid lokk på baksiden. Her finner vi også en microUSB ladekontakt under et gummilokk.

Vis mer

Mange valg

I tillegg til å måle vinkelen i hundredeler kan du måle i prosent og antall millimeter per meter. Eller i tommer per fot om du liker det.

Det er jo ikke alltid ting skal være vannrett. Noen ganger skal du måle inn et fall mot f.eks. et sluk og da er mm/m en verdifull måleenhet.

Trykker du to ganger raskt på startknappen blir verdiene i skjermene akkompagnert av lydsignaler som gjør det lett å vatre riktig uten å se på skjermene. Du kan også lagre vinkler slik at de kan brukes til nivellering av konstruksjoner som ikke er vann- og loddrette. Det betyr at det er et utall muligheter for å sette vinkler, ikke bare to eller tre som med vanlige vatere.

Hundredeler

I motsetning til et vanlig vater, kan dette måle hundredeler. Det kan kanskje være vel ambisiøst, men man kan stille inn sensitiviteten til tiendedeler eller heltall.

Som så mange nye digitale dingser kan man sette det språket man foretrekker og norsk er et av dem. For dette vateret er jo faktisk en datamaskin med sensorer og alt som hører til. Det betyr at det må bootes opp som en datamaskin. Det er heldigvis ikke så mye å fyre opp som i en PC, men det tar rundt seks sekunder. Når det først er i gang går det i dvale etter tre minutter om det ligger stille og ikke brukes, eller med en gang om det legges flatt. Beveger du det, eller trykker på startknappen, våkner det øyeblikkelig. Etter ti minutter inaktivitet skrus det av.

<strong>Fall mot sluk:</strong> Av og til kan det være greit å vite hvor mye fall du skal ha på en konstruksjon. F.eks mot et sluk. Se bildegalleriet nederst i saken for flere bilder. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Fall mot sluk: Av og til kan det være greit å vite hvor mye fall du skal ha på en konstruksjon. F.eks mot et sluk. Se bildegalleriet nederst i saken for flere bilder. Foto:  Odd Richard Valmot

Fantastisk i bruk

Etter å ha brukt mer eller mindre gode tradisjonelle vatere i veldig mange år, er det en fryd å kunne se vinkelen direkte i et display. Det er ikke noe problem å erstatte et så tradisjonsrikt instrument som vateret med både tall og en digital libelle.

Vi har testet instrumentet med å bygge en terrasse med rekkverk. Bruken av det digitale vateret hadde den effekt at vi ble litt «hundredelsfiksert». Med så stor nøyaktighet, og det grønne blinket når vi treffer 0 eller 90 grader, blir det kanskje litt vel mye finjustering av byggverket. Ingen vil noen gang merke om stenderne i rekkverket er 90 eller 89,78 grader. Men vissheten om at her er det loddrett som gjelder, kan jo være god å ha med seg. Det beste er nok å fire litt på kravet og sette nøyaktigheten til tideler. Da går det raskere å måle seg inn.

Alle seriøse hobby- og proffsnekkere burde ha et slikt, men så var det prisen da: 3328 kroner for et på 60 centimeter og 3790 for et på 120 centimeter er stivt. De fleste av oss kan nok fint klare oss med den gamle libellen, men det bør være et kvalitetsvater. Vi sjekket vårt gamle Hultafors-vater og det var nøyaktig nok. Det kan du se ved å legge vateret på en flate og snu det etterpå. Et eventuelt avvik fra vannrett bør slå likt ut begge veier. Vateret fra Biltema blir sendt til metallgjenvinning.

Et libellevater kan neppe gi den nøyaktigheten som dette digitale vateret kan bidra med, så for mange proffer er dette er godt, men kostbart valg. Men husk å lade opp vateret før jobben starter!

Alternativer:

Milwaukee er på ingen måte alene om å lage digitale vatere. Bosch har et med display og med tradisjonelle libeller for under 1500 kroner. Flere andre, mindre kjente merker leverer også slike verktøy. Søk på Prisguiden.no etter digital vater.

Vi liker Vi likte ikke
- Særdeles nøyaktig uten å måtte sikte - Det koster mye
- Veldig robust konstruksjon i frest aluminium - Må starte opp. Et tradisjonelt vater kan være raskere for enkeltmålinger
- Gummiavslutninger demper ved fall  
- Flere ulike målemetoder  
- Preprogrammerte vinkler og mulighet for å legge inn egne  
- Ladbart  
- Trenger ikke lys for å måle  
- Svært god bæreveske  

 

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Tu.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.