MOBIL

Test: LG G WATCH

Slik er smartklokken med Android Wear

TEST: LG G Watch.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. sep. 2014 - 09:33
Vis mer

Mange av smartklokkene vi har testet til nå har vært stilige tekniske prestasjoner.

Likevel har vi enda ikke prøvd en eneste smartklokke vi føler vi ikke kunne levd uten.

Ikke har vi funnet noen vi vil anbefalt venner og familie å kjøpe, langt mindre folk flest.

Så kom Google på banen med sin Android Wear-plattform tidligere i år. Den er basert på selskapets Google Now-tjeneste, som gir deg den informasjonen du trenger, når du trenger den.

Det er egentlig det eneste vi har ønsket oss av smartklokkene: Lett tilgjengelig informasjon. 

Ikke at dette er det eneste Android Wear kan gjøre. Det er også mulig å installere apper, og produsentene av klokkene kan i ganske stor grad legge til ny funksjonalitet.

LG G Watch er en av de første klokkene som ble lansert med Android Wear. Nå har den kommet i salg i Norge, og vi har forsøkt å finne ut om denne er verdt dine oppsparte midler.

Les også: Dette er de nye Google-smartklokkene

Design

G Watch har kanskje ikke den spenstigste desingnen av de nye smartklokkene. Den fremstår som lite annet enn en firkant med reimer, men med metallramme og hvit reim syns vi ikke den ser så ille ut.

Klokken er en centimeter tjukk, og veier 63 gram. Det føles ikke veldig stort på armen, men vi syns den er litt i veien når vi bøyer håndleddet. Dette vil antakelig være veldig individuelt, så vi legger ikke så stor vekt på det.

Klokken er vanntett, og har IP67-spesifikasjon. Dermed trenger du ikke bekymre deg for at den blir ødelagt når du vasker hendene, men vi tar den av når vi tar oppvasken. For sikkerhets skyld.

Skjerm

Skjermen måler 1,65 tommer, og er en LCD med 280 x 280 pikslers oppløsning. Det gjør at den ikke er kjempeskarp, men vi opplever ikke oppløsningen som noe problem.

Verre er det at skjermen er vanskelig å se i sollys. Klokken har ikke automatisk justering av lysstyrken heller, så dette må endres i innstillingene. Litt vanskelig når man i utgangspunktet ikke kan se skjermen.

Les også: Denne gjør mobilen til en Oculus Rift-utfordrer

Skjermen gjør ikke en overbevisende jobb i sola.
Skjermen gjør ikke en overbevisende jobb i sola.

Batteri

Skjermen er i utgangspunktet også alltid på. Dette kan du endre dersom du vil spare på strømmen. Men med skjermen på hele tiden varer klokken lett en dag. Batterikapasiteten er 400 mAh.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det er ellers ingen innganger å åpne her. Data- og ladetilkoblingen kobles med pogopinner på baksiden av klokken. Dermed trenger du bare å legge klokken på ladestasjonen.

Av annen maskinvare har klokken gyrosensor, aksellerometer og kompass. Den kjører en tokjernet Snapdragon 400-brikke, og snakker med mobilen din via Bluetooth 4.0.

Om du vil ha noen glede av klokken trenger du en nyere Android-telefon med minst Android 4.3.

Android Wear-klokkene må kobles til telefonen via Googles Wear-app.
Android Wear-klokkene må kobles til telefonen via Googles Wear-app.

I bruk

Vi innrømmer gjerne at vi ikke forsto hvordan vi skulle skru på klokken da vi fikk den. Det er kanskje ikke så rart, siden den må legges på ladestasjonen for å skrus på.

Det kan være greit å ha i bakhodet dersom du skrur den av.

Før du kobler klokken til mobilen må du installere en Android Wear-app på mobilen (med mindre du har Android 4.4). Her får du oppsettsinstruksjoner, og prosessen er veldig enkel.

Når klokken er konfigurert og klar, vises en klokke og det siste varselet ditt. Den vil være i en strømsparemodus mesteparten av tiden. Løfter du på armen for å se på klokken går den ut av denne modusen. Du kan også ta på skjermen for å vekke den.

G Watch har flere klokkeskjermer du kan velge mellom. Denne føltes akkurat hipp nok for Mobilis journalist.
G Watch har flere klokkeskjermer du kan velge mellom. Denne føltes akkurat hipp nok for Mobilis journalist. Marius Valle
Klokkens brukergrensesnitt består av kort, som Google Now på telefonen din. Disse kortene stables etter når de dukket opp. Om du for eksempel har fått varsel om en ny SMS, ligger et kort med SMS-ene på toppen.

Kortene består stort sett av det samme som dukker opp i varsellinjen på telefonen din. Dermed får du ikke bare varsler, men også musikkontroller når du spiller musikk, for eksempel.

Du blar deg nedover for å vise flere kort. Sveiper du mot venstre får du eventuelle valg knyttet til kortet. Dette er typisk å åpne varslingen på telefonen, se mer informasjon eller aktivere andre funksjoner.

Sveiper du motsatt fjerner du kortet.

«Startskjermen» er klokken. Du kan endre utseendet på denne ved å holde en finger på skjermen. LG har lagt ved en hel del å velge mellom.

Når telefonen ringer kan du besvare eller avvise samtaler. Besvarer du må du plukke telefonen ut av lomma, for G Watch fungerer ikke som håndfri.

Les også: Nå kan du prøve apper i to timer

Selv om kommandoer ikke fungerer på norsk, kan du snakke til klokken. Den tolker da alt du sier som Google-søk. Det fungerer bra.
Selv om kommandoer ikke fungerer på norsk, kan du snakke til klokken. Den tolker da alt du sier som Google-søk. Det fungerer bra.

Talegjenkjenning

Vel så viktig er talefunksjonene her. Du sier «OK Google», så lytter klokken. Da kan du be den om å ta et notat, legge til en påminner, vise skrittelleren, sende SMS, sende e-post, vise kalenderen, starte GPS-navigasjon, sette en nedteller, starte stoppeklokken, skru på vekkerklokke, og starte apper du har installert.

På telefon-appen kan du selv velge hvilke apper som skal være knyttet til de forskjellige kommandoene, så om du bruker en annen app enn Google Maps til navigasjon er det mulig å bruke den i stedet. Så lenge den støtter Android Wear, selvsagt.

Om du ikke vil prate kan du tobbelttappe på skjermen for å få disse valgene som en liste. Du vil fortsatt måtte snakke til klokken for å sende meldinger, ta notater, fortelle den hvor du vil navigere til og slikt.

Om du sier noe klokken ikke har kommando for vil den forsøke et Google-søk. Om du for eksempel lurer på hvor mange kroner du får for en dollar, kan du altså spørre den om det.

Det fungerer forsåvidt bra, men problemet er at Android Wear ikke har norsk som morsmål.

Det betyr at du må si «OK Google» på engelsk for å vekke den. Resten kan du si på norsk.

En liste viser hvilke kommandoer du kan lese opp til klokken. På engelsk, vel å merke.
En liste viser hvilke kommandoer du kan lese opp til klokken. På engelsk, vel å merke. Marius Valle
Språket dikteres av språket på telefonen din. Om telefonen din har norsk språk vil alt du sier til klokken resultere i Google-søk. Så selv om Android forstår norsk tale, forstår klokken ingen norske kommandoer.

Om telefonen er satt til engelsk forstår klokken imidlertid ikke norsk lenger, så da må du belage deg på å sende engelske meldinger til folk.

Foretrekker du norsk er det mulig å diktere tekst på norsk. Om noen for eksempel sender deg en melding på Facebook Messenger, kan du sveipe mot høyre og velge «Reply». Da er det bare å prate i vei på morsmålet.

Med så begrenset funksjonalitet på norsk kan en sannelig spørre seg hvorfor LG i det hele tatt har lansert klokken i Norge.

Hvis du fikk god karakter i engelsk kan du likevel få mye ut av funksjonene til klokken.

Les også: Slik fungerer NFC og mobilbetaling

To eksempler på apper vi har installert. Til venstre en nettleser, og til høyre en kamerasøker til mobilen.
To eksempler på apper vi har installert. Til venstre en nettleser, og til høyre en kamerasøker til mobilen.

Apper

Det er ellers mulig å installere apper. Det vil si, du installerer apper på mobilen, så blir de også tilgjengelig på klokken.

Det finnes en rekke forskjellige apper å velge mellom. For eksempel finnes det flere som varsler deg om du går fra mobilen, og som kan brukes til å få mobilen til å ringe. Praktisk for surrehuer.

Andre apper kan vise deg hvor du befinner deg, fjernstyre kameraet, viser samtaleloggen, nettlesere, og alt mulig annet. Det er en hel del forskjellige apper å finne, og utvalget bare vokser.

Du kan installere egne apper. Disse vises i en appliste som er litt skjult på klokken. Om den skjønte norsk hadde det vært enklere å starte disse appene.
Du kan installere egne apper. Disse vises i en appliste som er litt skjult på klokken. Om den skjønte norsk hadde det vært enklere å starte disse appene. Marius Valle
Akkurat dette gjør Android Wear interessant. Selv om Samsung også tilbyr apper til sin Tizen-baserte smartklokkeplattform, er fordelen med Wear at appene vil fungere med alle smartklokker som kjører operativsystemet, uansett produsent.

Å installere apper er enkelt. Du finner Android-apper med Wear-funksjonalitet i Google Play. Så snart disse er installert på mobilen, er de klare til bruk på klokken.

Les også: 8 nyttige apper for studenter

Klokken er vanntett, og har ingen plugger annet enn ladekontakten.
Klokken er vanntett, og har ingen plugger annet enn ladekontakten.

Oppsummert

Vi syns Android Wear som konsept er spennende. Men så lenge plattformen ikke fungerer skikkelig med norsk språk, er det i alle høyeste grad et nisjeprodukt for «early adopters» som er villige til å bla opp 17 strøkne hundrelapper.

Det syns vi ærlig talt er litt mye. I hvertfall så lenge klokken ikke har pulsmåler eller andre nyttige ekstrafunksjoner.

På den annen side fungerer Wear-klokker med alle Android-telefoner, og ikke bare Samsungs eller Apples telefoner slik som er tilfellet med Gear og Watch.

Vi liker også at apputvalget er økende. Vi ser for oss at det kan komme til en hel del smarte funksjoner etterhvert.

Det Google Now-lignende menysystemet syns vi også er ganske enkelt å forholde seg til. Vi merker oss likevel at enkelte varsler ikke dukker opp på klokka. Det er dessuten ikke alltid vi forstår helt hvorfor noen av disse Google Now-kortene vises.

Her får vi egentlig mer av det vi satte pris på da vi testet Samsung Gear Fit. Vi trenger ikke kamera, musikkspiller og alt mulig annet på armen. Vi vil bare vite hva som skjer på mobilen, og ha mulighet til å gjøre noen enkle handlinger når vi ikke vil fiske telefonen ut av lomma.

At det i utgangspunktet ikke er de samme avanserte mulighetene som på Samsungs Gear-klokker, som å gå igjennom hele e-postinnboksen eller SMS-samtalene, gjør egnetlig ingenting. Til sånt har vi mobilen.

Les også: Test av Samsung Gear 2 - Imponerende, men uengasjerende

G Watch følger med på hvor mange steg vi har tatt i løpet av dagen. Journalisten har hatt en ganske slapp dag i dag.
G Watch følger med på hvor mange steg vi har tatt i løpet av dagen. Journalisten har hatt en ganske slapp dag i dag.

Lovende

Dermed konkluderer vi med at Android Wear-plattformen er en kjekk sak å ha på armen. Vi er likevel ikke helt sikre på om LG G Watch er enheten vi helst ville valgt. Den har ikke akkurat spenstig design, og skjermen har problemer med sollys.

Da ville vi nok heller tatt en titt på LG lanserer rund smartklokke eller Google lanserer operativsystem for klokker , som begge har runde skjermer og ser strålende ut.

For å avslutte der vi begynte: Er Android Wear-smartklokken noe vi kommer til å savne når vi er ferdige å teste den?

For undertegnede er svaret fortsatt nei. Når det er sagt, så er det ikke et like bastant nei som med de andre smartklokkene vi har testet.

Det kan nemlig tenkes at Android Wear-klokkene oppleves mer nyttige når de en gang lærer seg norsk.

Les også:

Alt du trenger å vite om Apple Watch

Blir det mindre enn dette?

Dette er en smarttelefon  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.