65 tommer med bakmonterte LED-dioder er ikke daglig kost.
Dette er faktisk den eneste skjermen i denne størrelsen, bortsett fra Cinema 21:9 som bruker denne teknikken.
Bakmonterte LED-dioder har en åpenbar fordel i forhold til kantmonterte dioder. Man kan dimme ned eller skru av bakgrunnsbelysningen på deler av skjermen. Dette er ikke mulig med kantmonterte dioder selv om noen mener de kan det. Kanskje det er grunnen til at Sony droppet å lage en versjon av LX900 som på papiret var toppmodellen og innsett at HX-serien var og er den beste skjermen i Sonys sortiment?
Bakdelen med teknikken er at den drar opp prisen betraktelig. Derfor er den kun forbeholdt de absolutte toppmodellene. Den er også dyr i forhold til plasmateknologien, noe man ser klart av prisene på modellene i denne testen.
Tidligere ga bakmonterte LED-dioder flatskjermer ekstra tykkelse, men årets modell er ikke mer enn 4 centimeter.
Som i fjor har Sony en lekker aluminiumsfot som man kan kjøpe som ekstrautstyr. Den er i år også utstyrt med ekstra høyttalere, slik at man kan få bedre TV-lyd. I esken følger det med en ordinær fot.
Som tidligere har Sony et nydelig design med et heldekkende sotet glass som virkelig gjør denne skjermen til et smykke.
Designet lille svakhet er at man får litt refleksjoner på grunn av det blanke panelet, men ikke noe mer enn man får på for eksempel Samsung eller Panasonic.
Kalibrering
Det vi først og fremst savner fra Sonys side, er å ta entusiastene på alvor når det kommer til kalibreringsverktøy.
På dette området ligger Sony bak andre og har verken THX eller ISF moduser. Det er heller ingen justeringsmuligheter for fargerom. Når det er sagt, er det knapt noen som er så påpasselige med å kalibrere opp TV-ene før de forlater fabrikken.
Både i bildemodus generell og film ligger fargetemperturen på rett i underkant av 6500 Kelvin og den har manuell hvitbalansejustering for å gjøre denne enda mer korrekt. Fargerommet ligger 99% perfekt så det er i bunn og grunn ingen god grunn til å savne fargeromsjusteringer heller.
Sony er en av produsentene som virkelig kan dette med bildebehandling og noen av disse kretsene er det definitivt verd å ha på.
For eksempel funksjonen som legger til nye bilder. Sett den på det laveste nivået så ruller bildene lekende lett over skjermen uten skjemmende hakking. Det er også viktig å aktive dynamisk baklys. Det er funksjonen som gir lokal dimming. Det er strengt tatt denne teknikken man betaler for på denne skjermen.
Bruker man ikke dette, kan man likeså godt kjøpe en billigere modell.
Les også:
Super Hi-Vision er 16 ganger bedre enn HDTV
Slik får du 1000 gratis tv-kanaler
TEST: Apple tv med norsk konto
Enorm kontrast
Det skal ikke mange sekundene til å anerkjenne denne Tv-ens formidable egenskaper!
For en magisk kontrastfølelse man får når sortnivået er så dypt som det er på HX920! Vi har sagt det før og vi sier det igjen, det er kun ekte bak-LED med lokal dimming som utfordrer en god plasmaskjerm. Det er denne skjermen et meget godt eksempel på. Den har en formidabel punch i de lyse elementene samtidig som den greier å slukke ned de mørke. Dette er meget effektivt gjort, men man kan skimte haloeffekten fordi det ikke er tilstrekkelig mange soner som dimmes individuelt.
Det vi kan se er at når bildet blir komplekst nok, det vil si at det er mange objekter mot en mørk bakgrunn, vil fortsatt VT30 strekke det lengste strået marginalt. VT30 greier å trekke frem flere skyggedetaljer enn det Sony makter.
På scener hvor det veksler mellom lyst og meget mørk er det bare å sette seg tilbake å nyte showet, for hvilket show dette er!
Evnen til å levere lys og dynamikk samtidig som det er drepende sort på andre deler av skjermen gjør dette til en kontrastenes mester. I forhold til denne teknikken kan modellene med kant-LED bare ta av seg luen og stå med den i hånden så store er forskjellene. Vi ser selvsagt det samme på Philipsskjermen med den samme typen teknologi. Det Philips er enda litt bedre på er nøyaktigheten på dimmingen. Dette kommer av at Philips har valgt å utstyre skjermen med flere dimbare soner og har omtrent dobbelt så mange som Sony.
3D-opplevelsen på HX920 er blitt formidabel. Selv om forgjengeren HX900 var den beste LED-LCD modellen på 3D lå den generasjonen langt bak plasma når det handlet om 3D.
I 2011 har produsentene jobbet knallhardt for å forbedre denne opplevelsen. Derfor er forskjellene mellom 3D opplevelsen på plasma og LED-LCD betydelig mindre i år. Skjemmende dobbelkonturer (crosstalk) er ikke lengre den hemskoen det var og man får som seer en helt annen 3D-opplevelse enn tidligere. Brillene er også forbedret og har nå som de andre oppladning via USB. Ikke trenger man å bekymre seg over om brillene blir tomme for strøm heller. 3 minutter med ladning gir 3 timers bruk!
Er HX920 en perfekt skjerm? Jeg tviler på at den perfekte skjermen finnes, for hadde det vært slik ville det knapt nok vært noen grunn til å komme med nye modeller.
Denne modellen har jeg også prøvd i min egen stue og den eneste klare svakheten er innsynsvinkelen. Kommer man ut på siden (30 grader eller mer) vil man miste sortnivå og fargekorrekthet. Da forsvinner mye av magien. Den er absolutt best når man ser den rett forfra. Dette er for så vidt en grei tommelfingerregel for alle LCD-modeller, at de bør monteres slik at de er plassert både i rett høyde og med rett vinkel til de primære sitteposisjonene.
Konklusjon
HX920 viser at Sony befester seg i toppen når det handler om bildekvalitet og magiske opplevelser foran skjermen.
Denne skjermen er ekstremt dyr i forhold til de andre i denne testen, men det er også den skjermen som i de rette omgivelsene kanskje gir den største opplevelsen: magisk kontrast og bilder som regelrett popper ut av skjermen!
LES HOVEDSAKEN: Vi tester svære flatskjermer
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.