Monitorer har, akkurat som TV-er, økt i størrelse og oppløsning. Prisen har derimot gått andre veien.
Philips BDM4065UC på 40 tommer (helt nøyaktig 39.56 tommer, eller 100.5 cm) koster ikke mer enn 8750 kroner med moms, og kan by på 4K oppløsning.
Det er 3840 ganger 2160 piksler, og da skjønner du raskt at dette er en modell som har sitt utgangspunkt i TV-verdenen.
Når TV nå er i ferd med å bevege seg over i 4K, eller UHD som det kalles, er oppløsningen stor nok til at man trygt kan sette den like foran nesen som skjerm uten å bli plaget av store piksler.
Det at prisen er så lav skyldes de enorme produksjonsvolumene i TV-markedet hvor 4K er på rask vei opp.
Analytikere: Analytikere: Dette blir TV-gigantenes neste krig
Et lite tilbakeblikk
For å mimre litt om utviklingen husker vi en gang på midten av 90-tallet da vi testet det som var hot den gangen, nemlig 17-tommere. Det var katodestrålerørbaserte skjermer selvfølgelig, men det snek seg også med en helt ny flatskjerm på 15 tommer.
Den hadde en oppløsning på 1024 ganger 768 punkter og kostet intet ringere enn 25.000 kroner. Hadde den enda vært bra. Det eneste fortrinnet var at den var flat.
Så verden går fremover. Pikselprisen er en trettiendedel av det den var for 20 år siden. For mindre skjermer i dag er forskjellen enda høyere.
Disse TV-ene har vi i dag: Disse TV-ene har vi i dag, og disse har vi lyst på
Funker det?
Det vi lurte på da vi fikk giganten til test var om vår bærbare Dell Latitude 7240, som plasseres i dokk både hjemme og på jobben, klarte å drive den. Men den gjorde den, uten problemer.
Skjermen er koblet opp via DisplayPort og her følger også lyden med på kjøpet. Nå har vi testet kjempen i en ukes tid. Det har vært en god opplevelse å disponere så mye skjermflate. Men vi er ikke helt fornøyde.
Det skyldes ikke størrelsen og oppløsningen. Vi ville elsket å ha en skjerm med så stort tomteareal på pulten, om det ikke var for et par ting:
Det første ankepunktet er valget av selve LCD-panelet. Skjermen er basert på den såkalte VA panel-teknologien (Vertikal Alignment). Slike paneler har en rekke fordeler slik som sortnivå og fargegjengivelse, men her ville vi ha foretrukket et IPS-panel. Det er en variant av LCD-teknologien som kan betraktes fra ulike sider uten at det går ut over gjengivelsen.
Youtube med ny videokvalitet: Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?
Innsynsvinkel
Mange andre paneler, inklusive VA, blir blassere jo større vinkelen er. Innsynsvinkelen har alltid vært debattert på TV-siden også, selv om man da sitter langt unna og stort sett får en grei innsynsvinkel.
Her har man derimot monitoren rett foran nesen, og når den er så svær som denne blir vinkelen ut til siden betydelig større.
Et annet alternativ ville vært å benytte en kurvet monitor. I motsetning til på TV-siden, hvor kurving kanskje er mest en motegreie, hadde en kurvet 40 tommer hatt betydelige fordeler mot en flat.
Ut av esken hadde skjermen et tydelig blåstikk, men den kommer med gode kontroller så det var mulig å kalibrere dette bort.
Vi skulle også gjerne sett litt mer lysstyrke. Skjermen er oppgitt til 300 nits (candela/m2) og det kan av og til bli litt lite i et godt opplyst lokale.
Les også: Derfor kan kvanteprikker være redningen for LCD-TV-ene
Konkurrenter
LG har lenge sverget til IPS-teknologi og de har lansert en 34 tommer kurvet monitor. Riktignok ikke med så mange piksler som Philips kan vise til, men 3440 ganger 1440 piksler er ganske så greit det også. Dell har også en skjerm med de samme spesifikasjonene og vi mistenker at de kjøper panelene fra LG.
Når vi først er inne på Dell så har de også en 32 tommer, riktignok flat, men med 4K-oppløsning.
Samsung har også en svær kurvet 34-tommer med 3440 ganger 1440 oppløsning. De bruker et VA-panel, men kurven burde eliminere innsynsproblemene og sørge for at fordelene med denne paneltypen kommer til sin rett.
Samsung S34E790C koster i underkant av 8 000 kroner. Det er det samme som Dell, men 2500 kroner under LGs 34 tommer
Det er ingen tvil om at Philips er mest for pengene for de som vil ha areal og piksler.
Les også: Nå kan 3D på kino bli mer behagelig å se på
Velutstyrt
Skjermen har det meste av tilkoblinger. Til og med en 4 ports USB 3.0-hub med skikkelig strømforsynte porter, velegnet til lading av mobiler og andre dingser. Det eneste vi savner er en port for SD-kort. Dette kan være veldig greit å ha i skjermen.
Skjermen har veldig bra lyd selv om den neppe kan kalles et hifi-anlegg. Samtidig er den mer enn god nok om du ønsker å bruke den som nett-TV eller til å spille på.
Selve skjermkontrollene sitter på en slags joystick på baksiden. Litt fremmed, men enkelt å manøvrere gjennom når du blir vant til det.
Les også: Her er Sonys nye 4K-projektor
Trenger du en slik?
De færreste gjør det. Men liker du å jobbe på mange vinduer samtidig er det knapt noen bedre skjerm enn denne. Ønsker du å lene deg tilbake og se Dagsrevyen er den en sann opplevelse. Og best av alt: I forhold til størrelsen er den faktisk ikke så kostbar.
Men det finnes alternativer, som vi har nevnt. Det aller billigste vil være å kjøpe to passe store skjermen. Det er kanskje enda mer oversiktlig enn å ha alt på den samme enorme skjermen.
Innsikt: Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer