T2

Test: LENOVO THINKPAD X1 CARBON TOUCH

Super-ultrabook for proffbrukerne

TEST: Lenovo Thinkpad X1 Carbon Touch.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
6. juli 2013 - 18:33
Vis mer

Til tross for stadig større satsing på forbrukermarkedet, holder Lenovo også fast ved sine røtter som en favoritt blant dresskledde businessbrukere.

I karbonfiber

Selskapets X1 satte i så måte standarden for et par år siden, og nå har vi fått den oppdaterte karbonfibermodellen inn på testbenken. Fortsatt dreier det seg om en matt og elegant 14-tommer, men vekten er redusert noe fra pre-karbon-varianten, og den veier nå 1,54 kilo.

X1 Carbon er relativt tynn, men likevel et stykke unna de aller tynneste ultrabook-variantene, som Samsungs 9-serie, Macbook Air og Asus Zenbook. Den kan imidlertid noe de færreste andre kan.

Skjermen kan nemlig bøyes helt ned til 180 grader, noe som særlig er behagelig om du skal ha maskinen på fanget eller i et trangt flysete.

Karbonfiberet virker solid og godt avstivet, uten plastpreg. Den gummierte overflaten er også behagelig mot hendene, men samtidig en formidabel fingermerke- og til dels støvmagnet. Ha med en klut om du vil holde denne ren.

Matt touchskjerm

Åpner du lokket, fortsetter det samme designuttrykket, og du vil kjapt kjenne igjen Thinkpad-styrepinnen midt på tastaturet om du har brukt en slik maskin før. X1 Carbon har også noe som ikke er så veldig vanlig: En semi-matt touchskjerm.

Oppløsningen er uheldigvis ikke på mer enn 1600x900, men lysstyrken er relativt god og innsynsvinklene godkjente, selv om lysstyrken raskt forsvinner om du beveger deg ut mot kantene.

En ting vi dog ikke liker, er at skjermen har et veldig synlig rutenett, særlig om bakgrunnen er hvit. Det er irriterende og litt underlig, da pikseltettheten ikke umiddelbart skulle tilsi at dette bør være noe problem.

Innvendig er det fortsatt Ivy Bridge som gjelder for Lenovo, nærmere bestemt Core i5-3427U i modellen vi har på testbenken. Prosessoren har også Intels vPro-teknologi for sikkerhet og administrasjon, og er dermed hovedsaklig tiltenkt businessmarkedet.

X1 Carbon finnes dog også i "forbrukermodeller" uten vPro.

TEST: Macbook Air med Haswell: Den beste minimaskinen har blitt enda bedre

X1 Carbon har en
X1 Carbon har en

Ytelse på det jevne

Videre finner vi 4 GB RAM, integrert grafikk i form av Intel HD 4000 og en SSD-disk på 180 GB.

Det gir en ytelse som, ikke overraskende, ligger på nivå med øvrige ultrabook-maskiner med sammenliknbar innmat. Verdt å merke seg er dog at SSD-disken yter godt, med maksimalt 552 MB/s i lesehastighet og 514 MB/sek i skrivehastighet.

Spillytelsen er også som forventet - Civilization 5 på Low ruller greit avgårde, men den må gi opp så fort oppgavene blir stort vanskeligere enn det, med rundt 12-13 bilder i sekundet i Borderlands II på laveste innstillinger.

Batterilevetiden må også sies å være helt på det jevne for en maskin med denne størrelsen og disse spesifikasjonene. Vi målte fem timer og 11 minutter med produktivitet i Powermark, og det plasserer den midt inne i klynga på batteritabellen.

Med Intels nye prosessorgenerasjon Haswell ombord hadde nok dette tallet dessuten vært nærmere sju timer, muligens mer.

Knalltastatur

Tastaturet har alltid vært Lenovos paradegren, og X1 Carbon er ikke noe unntak. Den har dypere taster enn stort sett samtlige andre maskiner på markedet, og det gir en eminent skriveopplevelse.

Hvert tastetrykk utløser et behagelig "klikk", og tastene har både godt mellomrom og god størrelse. Vi liker også at Lenovo har funnet plass til dedikerte taster for volumkontroll.

Lenovo fortsetter for øvrig sin praksis med å ha Fn-tasten utenfor Ctrl på tastaturet, og det tar tid å venne seg til. Samtidig kan du bytte om på disse to i maskinens BIOS om du ønsker det.

Pekeplata er også blant de bedre Windows-platene. Den er først og fremst behagelig dyp, og feiler sjelden i å registrere hva som er høyre- og venstreklikk.

Friksjonen er i tillegg god, og plata er relativt stor. Den er også litt nedsenket i kabinettet, slik at du ikke uforvarende flytter på musepekeren med håndleddet mens du skriver.

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Tastaturet er det beste ved X1 Carbon Touch.
Tastaturet er det beste ved X1 Carbon Touch.

Stillegående

En av tingene vi reagerte på da vi testet Thinkpad X1 var støynivået, og det er med glede vi kan melde at Lenovo har skjerpet seg på dette området.

X1 Carbon er nemlig musestille når oppgavene er enkle, og selv under tungt press er støynivået fullstendig levelig. Vifta spinner naturligvis opp, men har en lavfrekvent støysignatur som ikke er spesielt påtrengende. 

Etter veldig langvarig og tung bruk blir maskinen relativt varm, men vår erfaring er at det skal veldig mye til.

Tilkoblingsmessig er det ingen store overraskelser å melde om. X1 Carbon har to USB-porter, hvorav den ene er av den raskere 3.0-hastigheten, Displayport og SD-kortleser.

Med tanke på at dette i hovedsak er en businessmaskin er dette nok litt knapt, etter vår mening. Særlig hadde det vært på sin plass med minst ytterligere én USB-port. 

Maskinen har imidlertid både fingeravtrykksleser og støtte for mobilt bredbånd.

Konklusjon

Lenovo fortsetter trenden med å levere solid, men til en høy pris.

Testutgaven vår koster nemlig over 16000 kroner, men du kan også få en Thinkpad Carbon X1 uten touch og uten utvidede sikkerhetsfunksjoner til såvidt under 12000 kroner i skrivende stund.

Den leverer ett av markedets beste bærbartastaturer i en attraktiv, elegant og stillegående innpakning, så om du har råd (eller om bedriften betaler) er dette en solid maskin.

Samtidig er det ikke til å komme unna at verken ytelsen, tykkelsen, skjermen eller tilkoblingsmulighetene forsvarer denne prislappen. Og det gjelder forsåvidt også for den billigste utgaven.

En sterk sjuer, prisen tatt i betraktning.

Les også:

TEST: Asus Taichi: Denne PC-en har noe ingen andre har

TEST: Samsung Series 7 Chronos: En PC med noe for absolutt alle

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.