T2

Test: MULTICOM KUNSHAN P170S

Superytelse på billigsalg

TEST: Multicom Kunshan P170S.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
11. feb. 2014 - 10:10
Vis mer

Vi har allerede vært gjennom gamingmaskiner fra Alienware og Nesten fem kilo med gaming-PC , og nå er det den norske nettbutikken Multicoms eget merke Kunshan som står for tur.

Fra Asia

Multicom importerer disse maskinene fra fabrikker i Asia, setter et eget lite preg på dem og selger dem under eget merkenavn.

Kina-preget er likevel ganske tungt, og spesielt designen er veldig generisk og uspennende, med en kombinasjon av matt plast og noe børstet aluminium.

Vekten på 3,9 kilo er relativt lav sammenliknet med de to øvrige, som veide henholdsvis 4,15 og 4,8 kilo, og særlig er forskjellen fra Asus-maskinen stor.

Samtidig gjetter vi at maskiner i denne klassen ikke flyttes stort annet enn innad i huset, så fordelen med den ekstra kiloen er ikke like stor som på mindre, mer mobile maskiner.

TEST: Mac Pro: En liten råtass

Toppklasse-innmat

Innvendig finner vi noe av det heftigste du får på en bærbar i dag: Firekjernet Intel Core i7-4700MQ-prosessor, 16 GB RAM, 180 GB SSD og 1 TB roterende disk og Geforce GTX 780M-grafikk med 4 GB dedikert videominne.

Ytelsen er jevnt over fenomenal også her. Ettersom maskinen er tett på identisk konfigurert som både Alienware og Asus, er det ikke overraskende at resultatene både i de syntetiske testene og spill er svært like. Vi gjentar derfor det vi har skrevet tidligere.

Kunshan byr naturligvis på brilliant systemytelse og grafikkytelse nok til å kjøre alle dagens spill på høy oppløsning og maksimalt av detaljer uten noen form for hakking.

Vi nevner over 100 bilder i sekundet i Civilization 5, rundt 90 i The Elder Scrolls 5: Skyrim, 65 i Borderlands II og rundt 75 bilder i sekundet i Bioshock Infinite, alle på 1920x1080 og med alt av grafikksnadder aktivert.

Vi vil også bemerke at Intel-SSD-en Multicom benytter i denne prekonfigurerte modellen yter godt, med maksimale hastigheter på lesing og skriving på henholdsvis 554 og 528 MB/sek.

 Multicom Kunshan P170SAsus G750JQAlienware 17
PCMark 7492060346095

Geekbench 3 Single

Multi

3238

12067

3233

12018

3461

12783

3DMark Fire Strike519046745036
ATTO Read/Write554/528 MB/sek525/438 MB/sek521/430 MB/sek

 

(PCMark tester total systemytelse, Geekbench prosessor-, 3DMark grafikk- og ATTO diskytelse.)

Det generiske Asia-preget er tungt, og firewire-port er for eksempel ikke spesielt vanlig på våre trakter lenger. Stein Jarle Olsen

TEST: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

Konfigurerbar

Det mest spesielle med denne maskinen er hvordan den kan settes opp om du velger en selvkonfigurert variant.

Den har nemlig plass til ikke mindre enn fire lagringsdisker – én mSata, to vanlige 2,5-tommers-disker og i tillegg ytterligere én om du kan klare deg uten optisk drev.

Ferdigmodellen vi har til test har altså plass til én 2,5-tommers-disk i tillegg til de to lagringsdiskene og det optiske drevet. Prisen starter på cirka 11800 kroner, mens testkonfigurasjonen vår koster 13.990,-.

Legg merke til at det er uten operativsystem, så om du ikke har en Windows-lisens fra før (eller vil bruke noe annet) må du regne det med i prisen.

Fordelen er at du får en maskin helt uten preinstallert og unødvendig programvare som maser om oppdateringer eller lisenser i ett.

TN-panel

Også Multicom har valgt et matt TN-panel med full HD-oppløsning. Disse panelene har gjennomgående lavest responstider, noe som er spesielt viktig for gamere i spill som krever kort reaksjonstid.

Ulempen med denne teknologien er at panelene ofte har svært magre innsynsvinkler og litt begrenset kontrast og sortnivå, men Multicom ser ut til å ha gjort et ganske godt valg akkurat når det gjelder disse tingene.

Innsynsvinklene er gode og kontrastnivået relativt godt, men i likhet med begge de andre gamingmaskinene sliter også denne skjermen med noe lyslekkasjer i topp og bunn.

Dette kommer som følge av at LED-lampene som lyser opp skjermen sitter langs kanten av panelet, og er mest påtrengende når innholdet på skjermen er mørkt. Du merker det også godt om du ser film i 2.35:1-format med svarte striper øverst og nederst.

Skjermen har for øvrig litt lavere maksimal lysstyrke enn spesielt Alienware, men ettersom panelet er matt har den ingen problemer med refleksjoner fra omgivelsene.

TEST: Dell XPS 13: Denne 13-tommeren får nesten plass i et 11-tommers-skall

Tastaturet er vi ikke overbegeistret for. Tastene sitter tett sammen og Fn-tasten er plassert på
Tastaturet er vi ikke overbegeistret for. Tastene sitter tett sammen og Fn-tasten er plassert på

Dårlig utnyttet

Tastaturet har litt seige taster plassert tett sammen, så det er forholdsvis enkelt å trykke feil. Mange av tastene er forminsket, noe som virker litt unødvendig ettersom dette er en 17-tommer og plassen burde vært mer enn god nok.

Dette synes vi både Asus og Alienware gjorde bedre.

I tillegg er Fn-tasten plassert på høyre side av mellomromstasten, og det har vi brukt ukevis på å venne oss til. Tastaturet har for øvrig selvkonfigurerbart baklys med en rekke fargemuligheter, og fargene kan rotere om du foretrekker det.

Det er ikke like heftig som på Alienware-maskinen, men enhver gamermaskin med respekt for seg selv bør etter vår mening ha noen form for fargede lys.

Pekeplata på Kunshan er relativt liten sammenliknet med de to andre, men den har i det minste god respons på multitouchgester og scrolling.

Middels batterilevetid

Med sine fire timer og 15 minutter holder ikke Kunshan fullt så lenge som Asus G750, men et godt stykke lenger enn Alienware 17, viser våre tester i testprogrammet Powermark.

Det simulerer nettsurfing og tekstbehandling til batteriet går tomt med lysstyrken på 50 prosent. Det er selvfølgelig med relativt lav belastning, og på full guffe vil du tømme batteriet på under en time.

Asus G750 holdt til sammenlikning i fire timer og 30 minutter, men har også en god del større batteri (89 Wh) enn Multicom-maskinen (77 Wh).

Alienware 17 holdt bare tre timer og 16 minutter.

STOR TEST: De beste ultrabook-ene

Støyer en del

Støynivået er høyt sammenliknet med bestemann Asus, særlig på grunn av den noe mer påtrengende, høyfrekvente støysignaturen.

Kunshan klarer heller aldri å skru viftene helt av, så selv ved lav belastning må du tolerere en viss viftestøy, og viftehastigheten har en tendens til å gå opp og ned litt som en jojo. Det er irriterende.

Kjølingen er heller ikke voldsomt effektiv, og Kunshan blir ganske varm under belastning.

Skjermtilkoblingene er plassert på baksiden. Legg også merke til laderporten.
Skjermtilkoblingene er plassert på baksiden. Legg også merke til laderporten.

Tilkoblingsmenyen

Kunshan P170S har totalt fire USB-porter, hvorav den ene dobler som eSATA. Den har også noe så spesielt som en Firewire-inngang, minnekortleser, ethernet, HDMI, miniDisplayport og vanlig Displayport i full størrelse.

Skal vi pirke skulle vi gjerne også sett en VGA-utgang, noe Asus G750 har. Kunshan tar dog igjen ved ekstra lydkontakter. Her får du både linje inn og optisk ut i tillegg til de vanlige hodetelefon- og mikrofonportene.

Vi er heller ikke overbegeistret for at laderkontakten består av fire tynne pinner. Disse gjetter vi at er lette å bøye eller knekke om du er litt uforsiktig med tilkoblingen.

Konklusjon

Kunshan skiller seg ikke vesentlig ut fra bermen når det gjelder verken design eller funksjoner, men den gjør heller ingenting for å skjemme seg ut.

Prisnivået er lavt sammenliknet med hva du får av maskinvare, batterilevetiden er relativt god og skjermen bedre enn hos Asus.

Vi skulle gjerne sett at tastaturet var bedre og støynivået noe lavere, men alt i alt er dette mer enn godkjent. Og den kan konfigureres etter eget ønske.

Les også:

TEST: Asus UX301: Slik er Asus' versting-ultrabook i glass

Dette er PC-en du aldri skal måtte bytte ut

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.