TESTER

Test: null

TEST: Asus Fonepad

Asus Fonepad er svaret på et spørsmål ingen har stilt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. juni 2013 - 22:48
Vis mer
Kort oppsummert

Asus Fonepad prøver å være både nettbrett og mobiltelefon. Men den faller igjennom på begge områder. Vi syns i grunn det engelske uttrykket "Jack of all trades, master of none" beskriver Fonepad ganske presist.

Konklusjon

Vi kan nesten se det for oss: Asus' eksentriske styreleder, Jonney Shih, samler sin utviklerstab og krever at de setter sammen en revolusjonerende idé han har pønsket ut. Et nettbrett som også er en mobiltelefon.

Resultatet av dette høyst hypotetiske scenarioet er Asus Fonepad. Den er en mobil. Den er et nettbrett. En tusenkunstner som ikke egentlig mestrer noen av oppgavene.

Saggemobil

For en telefon med sju tommers skjerm og en vekt på 340 gram er og blir for upraktisk til daglig bruk. Om du skulle ha plass nok i bukselomma må du for all del huske å ta på et belte, slik at du slipper å sagge.

Asus har valgt å selge en versjon uten kamera på baksiden i Norge. Skulle du ønske å ta bilder må du altså bruke frontkameraet som tar kornete bilder i 1,2 megapikslers oppløsning.

Som nettbrett overbeviser Fonepad heller ikke. Den har en forholdsvis svak 1,2 GHz enkelkjerneprosessor som sliter med å kjøre litt tunge spill. Nettsider tegnes tregt opp, og det er ikke uvanlig med hakking når vi ruller i sider. Menyanimasjoner og slikt har en tendens til å hikke litt.

Skjermen er for så vidt skarp, men vi opplever stadig vekk at den ikke registerer berøring. Å måtte trykke to ganger er kort sagt irriterende.

Det positive

Da hjelper ikke de positive aspektene så mye. Fonepad er billig. Du kan få den for så lite som 1900 kroner. Den har stort sett alle teknologiene vi forventer oss av en billig mobiltelefon eller et billig nettbrett. Lyden i hodesettutgangen er god.

For ordens skyld: Asus er ikke den første produsenten som lager nettbrett som også fungerer som telefon. Samsung er en av de store produsentene som har gjort dette med til dels strålende resultat for over et år siden. Men deres Galaxy Tab 7.7 forsvant raskt fra markedet etter søksmål fra Apple.

Alternativer

Alternativene står i kø:

Samsung Galaxy Note 8.0: Kan gjøre det samme som Fonepad, men er noe større (se bildet over). Prisen er dessuten langt høyere. I skrivende stund koster den 4400 kroner om du vil ha støtte for 3G og LTE. Men om du klarer deg med bare Wi-fi koster dette brettet 3000 kroner. Note 8.0 har bedre skjerm, sterkere maskinvare og dessuten en integrert penn.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Apple iPad Mini: Er det et lite nettbrett du er ute etter er iPad Mini et trygt valg. Dette er i bunn og grunn en iPad 2 med 7,9 tommers skjerm. Klarer du deg med kun Wi-Fi er prisen 2300 kroner for 16 GB-utgaven. Så skal det sies at iPad ikke støtter minnekort.

LES MER: Test av iPad Mini (tu.no)

Asus Nexus 7: Nexus 7 er mye det samme som Fonepad, med unntak av muligheten for å ringe. Og så er maskinvaren langt kraftigere. Skjermen er også noe bedre.  Prisen? Nesten den samme: 1900 kroner uten 3G, 2300 med. Vi har riktig nok aldri testet Nexus 7 hos oss, men vi har skrevet litt om den.

LES MER: Dette er Nexus 7

Samsung Galaxy Note 2: Dette er strengt tatt en mobiltelefon, men den har stort sett de samme mulighetene som Fonepad. Men med 5,5 tommers skjerm oppleves den langt mer praktisk som mobiltelefon. Koster i skrivende stund fra 3900 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note 2

Når Fonepad verken briljerer som telefon eller brett er det vanskelig å komme på noen spesielt gode grunner til å anbefale den. Det må i så fall være at du er ute etter et billig nettbrett du kan ringe med.

Alt i alt er vi altså langt i fra solgt. Men Asus skal ha hederlig omtale for å våge å teste nye konsepter. Akkurat denne gangen syns vi ikke de treffer.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.