TESTER

Test: null

Test av Doro PhoneEasy 332gsm

Her er telefonen for deg som skal ringe og ha skikkelig høy lyd.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. juli 2010 - 19:22
Vis mer
Høydepunkter

Latterlig enkel å bruke, latterlig høy lyd under samtaler, kan fjernstyres, lav pris.

Skuffelser

Dårlig skjerm, dårlig til SMS, ingen høreslyngestøtte.

Veldig kort sagt

Om du bare skal ringe og du vil ha høy lyd er dette telefonen du ser etter. Doro PhoneEasy 332gsm er nesten som en vanlig trådløs telefon i bruk. Dette er også en telefon som egner seg bra for barn og eldre, da den har en egen alarmtast i tilfeller hvor brukeren trenger å tilkalle hjelp. Men skal du bruke mobilen til SMS finnes det langt bedre alternativer på markedet.

Test av Doro PhoneEasy 332gsm

Doro er en svensk mobilprodusent som har spesialisert seg på å lage telefoner for brukere med spesielle behov. Telefonene deres er rettet mot eldre, svaksynte og hørselshemmede. Vi har testet et par av selskapets modeller tidligere, HandleEasy 410 og PhoneEasy 345gsm, og likt disse svært godt.

Nå har de kommet med modellen 332gsm, som følger i samme fotspor. Altså er dette en telefon som er laget for å være enkel å ringe med.

Høy lyd, men ikke høreslynge

332gsm er også akkurat det. Den har høy lyd under samtaler, faktisk så høy at den kan være plagsom på høyeste lydstyrke. Men i motsetning til telefoner som Doro 345gsm og 410gsm er det ikke støtte for høreslynge på denne telefonen. Det vil gjøre den uaktuell for mange med hørselshemming.

Telefonen er dog latterlig enkel å bruke med mer eller mindre selvforklarende menyer. 

Tastene er store og godt markerte og har god kontrast med hvit skrift på svart bakgrunn. Akkurat dette er viktig for den med dårlig syn. Derfor syns vi det er så merkelig at skjermen er så dårlig. 

Dårlig skjerm

Det er nemlig slik at skjermen har en forferdelig dårlig innsynsvinkel. Det er vanskelig å se skjermen fra andre vinkler enn svakt skrått nedenfra. Dette kan kanskje virke som et marginalt problem, men selv for brukere med normalt godt syn kan det være anstrengende å bruke denne skjermen. Det skal nevnes at det er store, lettleste bokstaver på skjermen.

Dette er ikke den eneste høna vi har å plukke med 332gsm. Doro har funnet plass til en egen tast for å aktivere og deaktivere tastelåsen. Det er en god idé, men det virker litt unødvendig at du kan aktivere og deaktivere tastelåsen med ett trykk. Holder du tasten inne litt for lenge når du skal aktivere låsen så deaktiveres den igjen. 

Dårlig til SMS

En annen ting vi ikke liker med telefonen er at du i SMS-funksjonen ikke kan legge til nye ord i ordlisten. Å skrive forholdsvis raskt på telefonen er også vanskelig, da tasteresponsen henger igjen om du skriver for fort. 

Greit nok, det kan være at dette ikke er en veldig stor problemstilling for brukergruppen. Telefonen har en egen tast for å åpne SMS-funksjonen, og da telefonen ble lansert skrev Doro i pressemeldingen at SMS-tasten er der fordi "dette gjør det enklere for alle som synes det er vanskelig og kronglete å sende en SMS". Det er dessverre fortsatt kronglete for den som skal skrive mye meldinger.

En god telefon

Punktene over er for øvrig de eneste store problemene vi har med telefonen. Resten er bra. 

Vi liker at det er tre egne taster som fungerer som snarveier til kontakter. Det er også en egen lommelykttast på siden av telefonen som aktiverer et LED-lys på toppen av telefonen. 

Nødanrop

På baksiden av telefonen er det også en nødtast som kan brukes til å foreta nødanrop. Dette kan være numre du har lagt inn i en anropsliste, slik at disse ringes opp når funksjonen aktiveres. Du kan også legge inn en SMS-melding som sendes til listen. Funksjonen aktiveres ved å enten trykke to ganger på tasten innen ett sekund, eller ved å holde den inne en stund.

Når telefonen er satt til å ringe opp en liste ringes ett og ett nummer inntil du får svar. Dette kan imidlertid være problematisk, siden svaret faktisk kan være en telefonsvarer. Derfor har Doro lagt inn en bekreftelsesfunksjon som gjør at anropet ikke anses som besvart før mottakeren trykker null-tasten på sin telefon innen 60 sekunder etter at anropet er besvart.

Aktivering av nødanrop vil for øvrig sette i gang en tydelig alarm slik at det er mulig å avverge anropet dersom du har trykket inn tasten ved et uhell. Når telefonen ringer opp listen vil høyttaleren på telefonen aktiveres, slik at du ikke trenger å holde telefonen inntil øret.

Ellers får du her mulighet til å deaktivere funksjoner. Skulle du for eksempel gi telefonen til noen som har for vane å regne for mye, kan kalkulatoren deaktiveres. Du kan også deaktivere meldinger, alarm, kalender og lydløs modus.

Kan fjernstyres

En annen fancy funksjon er at telefonen kan fjernstyres med SMS. Du kan legge til nye numre i telefonlisten, legge til kalenderoppføringer og endre på alarmfunksjonen ved å sende meldinger med koder til telefonen. 

Med i esken sammen med telefonen får du håndfri. Du får også en lader med en ladestasjon. Dette gjør det enkelt å holde telefonen oppladet dersom du primært bruker den hjemme. Da er det bare å sette fra seg telefonen i ladestasjonen når den ikke er i bruk, så er batteriet alltid ladet.

Ellers er dette en telefon du hører. Den kan ringe veldig høyt, slik at brukere med nedsatt hørsel kan få med seg at det ringer. Det er også vibrasjon i telefonen. 

Konklusjon

Det er noen svakheter ved Doro PhoneEasy 332gsm som er verdt å være oppmerksom på. Først og fremst mener vi at skjermen kunne hatt langt bedre innsynsvinkel, for den kan bli litt vanskelig å se for enkelte brukere. 

Ellers leverer 332gsm varene som ventet. Det er høy og god lyd i telefonen, den er enkel å bruke og har nyttige ekstrafunksjoner. Vi innrømmer at vi likte 345gsm bedre enn vi liker denne, rett og slett fordi skjermen er bedre og fordi tastene er større og mer markerte. Men om du ikke har svakt syn er det ikke noe problem å bruke 332gsm.

Vi liker ellers at telefonen er billig. Du får den for rundt 900 kroner uten abonnement.

Alt i alt er dette et produkt som er enkelt og greit, og som muligens passer best for eldre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.