Solid Android-telefon med bra lydkvalitet, god respons og fulltastatur.
UlemperStor og tung, menysystemet kan nok bli litt overveldende, ikke særlig bra kamera
Veldig kort sagtMålgruppen for denne telefonen er deg som er ute etter en Android-telefon med fulltastatur, ikke lar deg skremme av en ubeskjeden vekt og størrelse, samtidig som du setter pris på et funksjonsrikt, tungt og avansert menysystem. Kjenner du deg ikke igjen her er det mulig denne telefonen blir litt overveldende.
Konklusjon
Om du er en av dem som ikke helt har omfavnet den enorme dominansen berøringsskjermer har fått i mobilmarkedet, har du sannsynligvis allerede hørt om Desire Z. Dette er en av veldig få Android-telefoner som har både berøringsskjerm og fulltastatur, der fulltastaturet er den store gulroten for målgruppen.
Se den fullstendige spesifikasjonslisten her »
Telefonen er godt bygget og tastaturet er gjennomtenkt. Det er mer enn nok luft mellom bokstavene, noe som gjør det lett å treffe riktig. Tastene er også passe myke og har god respons. Under skjermen finner du i tillegg en berøringsfølsom styreflate som fungerer som mus, noe som faktisk gjør det mulig å navigere i menyene uten å ta på skjermen i det hele tatt.
Skjermen er forøvrig like god å navigere på som andre Android-toppmodeller, og med et menysystem som er lagt opp for fingernavigering vil nok dette for de fleste være den foretrukne måten å bla seg rundt i menyene på. Skjermen har en størrelse på 3,7 tommer og en oppløsning på 480 x 800 piksler, og et skarpt og fint bilde.
Omfattende menysystem
Menysystemet i Desire Z er HTCs egne Sense UI. Og i motsetning til andre produsenter, som gjør små til moderate mengder endringer i de originale Android-menyene, maskerer Sense hele sulamitten fra topp til tå.
Om dette er positivt eller negativt kommer veldig an på hvem du er. Mens noen vil sette stor pris på all funksjonaliteten som følger Sense, vil nok andre bli litt overveldet. Om du er ute etter enklest mulig menyer er ikke dette veien å gå, men om du er en av dem som vil ha mest mulig funksjoner, og gjerne bruker timevis på å dille med innstillinger og tilpasning av telefonen din, er Sense helt topp.
Android-versjonen i telefonen er forøvrig 2.2, altså nest nyeste utgave. Dette innebærer en del endringer i forhold til tidligere versjoner, blant annet muligheten til å bruke telefonen din som Wi-Fi-hotspot.
Perfekt e-posttelefon
HTC har vært gode på e-postløsninger så lenge vi kan huske, og det blir ikke verre av den integrerte Exchange-støtten i Android 2.2. Her får du full synkronisering av både kalender, kontakter og e-post, og kan også svare på møteinnkallelser på direkten.
Du kan også ha mer enn én Exchange-konto om du har behov for dette.
Tastaturet i seg selv setter Desire Z ett hakk over e-posttelefoner som kun har berøringsskjerm. Å skrive på et skjermtastatur er greit nok, det, men ingenting slår et skikkelig tastatur om du skal skrive meldinger med litt lengde.
God på det meste
Desire Z har selvsagt alle mulighetene som ellers følger en Android-telefon. Det betyr at du for eksempel har et gigantisk programvareutvalg gjennom Android-market. Her finner du både spill, verktøy og annen programvare du kan kjøre inn på telefonen for å øke bruksverdien.
Les også: Slik er nye Android Market »
Surfing er også en fin opplevelse på denne mobilen. Nettleseren har Flash-støtte og viser nettsteder slik du er vant med fra PC-en, og den er både brukervennlig og kjapp i avtrekkeren.
Med HSPA og Wi-Fi-støtte er du også sikret høyest tilgjengelige internetthastighet der du befinner deg.
Er det film og musikk du er ute etter, gjør Desire Z en helt grei jobb, men må se seg slått av telefoner som Sony Ericsson Xperia X10 og Samsung Galaxy S på disse områdene.
Siden vi snakker om en mobiltelefon må vi nesten også nevne at Desire Z gjør en god jobb på samtaler, med god lydkvalitet i begge retninger, og et batteri som holder omtrent like lenge som alle andre telefoner i denne klassen.
Fulltastaturet gjør også at den er velegnet for deg som sender mye tekstmeldinger.
Telefonen er også kvass i avtrekkeren, noe som både oppleves i praksis og understrekes av ytelsesmålingene vi har gjort. Dette er et stort pluss hva brukeropplevelse angår.
Ikke uten ulemper
Desire Z er ikke en telefon uten svakheter. For mange vil for for eksempel størrelsen og vekten være i drøyeste laget. Du merker at du har 180 gram i lommen, for å si det sånn.
Dette er heller ikke telefonen for deg som vil ha best mulig kamera. Bildene i god belysning blir for all del brukbare, og videosnuttene holder også grei kvalitet, men flere av konkurrentene har langt bedre optikk enn dette.
Du kan bedømme kvaliteten selv ved å se på eksempelbildene - og videoen vi har tatt med telefonen.
Best i sin sjanger
Dersom du er ute etter den beste telefonen du får tak i i sjangeren "Android og fulltastatur" er Desire Z en soleklar vinner i dag. Her får du sprek maskinvare, en god skjerm og en telefon som leverer jevnt over bra på de fleste punkter. Om du setter pris på et avansert menysystem, ikke lar deg skremme av vekten og ikke bryr deg nevneverdig om kameraet, er dette et finfint valg.
Men det største argumentet for å gå for denne telefonen er altså fulltastaturet. Om du ikke trenger dette er det egentlig få grunner til å gå for Desire Z fremfor telefoner som Desire HD eller Samsung Galaxy S.
Det er også verdt å ha i bakhodet at flere svært lovende Android-telefoner er rett rundt hjørnet, som Sony Ericsson Xperia Arc og LG Optimus 2X.