TESTER

Test: null

Test av Nokia N97 Mini

Nokia har krympet N97, og resultatet er N97 Mini. Vi har funnet ut om den også har blitt bedre.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. nov. 2009 - 19:22
Vis mer
Høydepunkter

Godt tastatur, enkel å bruke, god skjerm, full av teknologi.

Skuffelser

Mindre skjerm, mindre minne, kortere batterilevetid.

Veldig kort sagt

Forskjellene på Nokia N97 og N97 Mini er marginale. Den har blitt mindre, litt lettere og har ellers noen få designmessige forskjeller. Under panseret finner vi at FM-senderen er borte og at det innebygde minnet er redusert fra 32 til 8 GB. Det gjør ikke N97 Mini til noen dårlig telefon. Her er det beste fra N97 krympet ned til et mer lommevennlig format.

Les også vår test av Nokia N97 »

Test av Nokia N97 Mini

Det er snart et år siden Nokia lanserte sin N97, et skikkelig monster av en mobiltelefon med en spesifikasjonsliste av de sjeldne. En av ulempene med N97 er størrelsen. Den er tjukk og lang og en utfordring for små lommer.

Mindre, men ikke liten

Dette innså også Nokia, som utviklet en mindre utgave av telefonen passende nok kalt Nokia N97 Mini. Det er kanskje ikke så mye med N97 Mini som er direkte mini, men den er uansett mindre enn den originale N97.

Den er 4,2 millimeter kortere, 2,8 millimeter smalere og 1,7 millimeter tynnere. Dette ser ikke voldsomt ut på papiret, men opplevd størrelse er definitivt mindre. Vekten har gått ned fra 150 til 138 gram.

Skjermen er mindre

Som et resultat av krympingen har også skjermen blitt mindre. N97 har 3,5 tommers skjerm, mens Mini har 3,2 tommer. Skjermen er fortsatt skarp og klar. Nokia har også krympet minne. Mens N97 har 32 GB innebygget er det ”bare” 8 GB på Mini.

Hva som er borte

Videre har Nokia strippet N97 Mini for FM-sender. Det vil si at du ikke kan spille av musikk på en radio i nærheten slik du kan på N97. Ikke at dette er noe stort savn for vår del.

Nokia har overraskende nok også byttet ut batteriet med et som har mindre kapasitet. Den originale N97 blir levert med et 1500 mAh batteri som gir telefonen en hviletid på inntil 17 døgn i 3G-nettet. N97 Mini har et batteri med en kapasitet på 1200 mAh og tilsvarende hviletid på inntil 13 døgn.

Vi er litt skeptiske til akkurat denne endringen, siden N97 opprinnelig er en telefon som trenger å lades ofte.

Solid og metalldetaljer

Utover dette er det meste som før. N97 Mini ser mer eller mindre lik ut som N97. Den er godt skrudd sammen og føles solid. Vi setter pris på at det nå er detaljer i metall. Bakdekselet er laget i rustfritt stål, og rammen rundt selve telefonen er også laget i metall.

Bedre tastatur

Tastaturet er stort sett likt som på N97, men er smartere utformet. Borte er den store navigasjonstasten på venstre side som stjal mye verdifull plass. Nå er hele flaten dekket med taster, og det er vanlige piltaster som på PC-tastaturer i nederste høyre hjørne. Dette fungerer bedre syns vi.

Det er mye luft mellom tastene, så her venner man seg raskt til å skrive fort. I realiteten er det bare en ekstra tast på det nye tastaturet, men det føles mye bedre å skrive på.

Linsedekselet er borte

En annen forbedring eller forverring – alt etter hvordan du ser det – er at linsedekselet foran kameralinsen er fjernet. På N97 var det i begynnelsen et problem at selve dekselet ripet opp glasset foran linsen. Litt upraktisk kan man si. Kameramodulen på N97 Mini stikker litt ut av selve telefonen og det er nok ikke å anbefale å oppbevare telefonen i lomma sammen med nøkler eller annet skrot.

Kvaliteten på bilder tatt med kameraet blir omtrent som på N97. Ikke voldsomt bra, ikke voldsomt dårlig. Midt på treet omtrent. Vi syns imidlertid at Mini tar noe bedre bilder i dårlig lys. Kameralyset ser ut til å lyse opp motivet i stedet for å brenne det ut, slik vi  har sett altfor ofte på kameratelefoner før.

Lik i menyen

Når det kommer til menysystemet er det aller meste som på N97. N97 Mini kjører Symbian S60 5th edition, og er dermed en fullblods smarttelefon. Telefonen har mulighet for en rekke widgets (små programmer) på startskjermen. Dette gir deg rask tilgang til for eksempel Facebook, e-post, musikkspilleren, snarveier og annet. Flere av widgetene, som Facebook-widgeten, gir deg rask informasjon rett på skjermen. Da kan du se siste statusoppdateringer, nye meldinger og annet uten å åpne Facebook-programmet.

En velkommen endring i menysystemet er at du nå kan bla i hoved- og undermenyer ved å trekke fingeren over hvor som helst på skjermen. På N97 måtte du bruke et rullefelt på siden av skjermen. Det skal sies at senere programvareoppdateringer har fikset dette på originalen.

Menyene og funksjonene i telefonen er ellers som på N97. Du finner mer informasjon om dette ved å lese vår test av Nokia N97.

Samme maskinvare

Mini er utstyrt med samme prosessor som N97 og har like mye arbeidsminne. Noen veldig forbedring i hastighet på operasjoner har vi ikke lagt merke til. Vi syns tvert i mot at N97 Mini er litt treg innimellom, og det er vanskelig å unngå å se at menyanimasjoner av og til hakker. Det ser ikke alltid særlig smooth ut, for å si det på godt norsk.

Ellers får du her alt av aktuell teknologi. Du kan koble N97 Mini til trådløse nett, siden den har Wi-fi-støtte. I tillegg får du selvsagt støtte for super-3G og dermed rask nedlasting i mobilnettet. Edge-støtte gir deg raskeste nedlasting i GSM-nettet der det ikke er 3G-dekning.

Du får også innebygget GPS og Nokias navigasjonsprogram Maps. Dette fungerer bra, og gjør at N97 Mini fint fungerer som bil-GPS eller en guide til fots.

Kontortelefon

Er du ute etter en profftelefon er N97 Mini verdt en titt. Du får støtte for Exchange, men skuffende nok er det ikke like god e-postklient som på nyere E-serie-telefoner fra Nokia. I stedet for den mer sømløse Nokia Messaging-løsningen som du finner i for eksempel E72  har Nokia gått for den ”gamle” klienten sin.

Den fungerer for all del greit, men det er ikke like enkelt å jobbe med mapper eller søke i innboksen. Visning av HTML-formatert e-post er ikke mulig. Å flytte meldinger til kalenderen lar seg heller ikke gjøre.

For de fleste vil nok e-postklienten fungere bra, men pass opp dersom du har spesielle behov utover å lese og svare på e-post.

God underholdningstelefon

Underholdningsbiten er som på N97, og vi syns N97 Mini er vel så god, både med tanke på brukervennligheten i musikkspilleren og lydkvaliteten. Det følger med et hodesett med integrert fjernkontroll. Dette ser ikke bare veldig stilig ut, det har også god lyd.

N97 Mini kan vise video, men da det ikke er Divx-støtte på telefonen er du nødt til å konvertere til et videoformat N97 Mini kan vise. Windows Media Video 9 (WMV9) er å foretrekke i så måte, eller så kan du installere en tredjeparts Divx-avspiller.

Surf på nettet

Du kan lett surfe på nettet med den forhåndsinstallerte nettleseren. Denne har dessverre ulempen at det er litt mye knoting og trykking for å taste inn adresser. Den er også litt treg, selv om den viser nettsider slik du er vant til på PC-en.

Vi skal ikke legge så mye vekt på det, men Opera Mobile 10 beta er tilgjengelig for S60-telefoner som N97 Mini, og vi anbefaler å installere denne nettleseren først som sist dersom du har surfeplaner.

Konklusjon

Det meste er altså som før. De største endringene er i størrelse og at Nokia har strippet telefonen for FM-sender og minne.

8 GB innebygget minne er mye for mange. Skal du ha en diger musikksamling med deg anbefaler vi at du kjøper et stort minnekort i tillegg.

Vi liker at telefonen har alt av teknologi, utgang for 3,5 mm minijack og at den lades med Micro-USB. Det siste gjør at du lett kan lade telefonen med PC-en din.

At telefonen har blitt mindre og har fått et litt bedre tastatur trekker opp. Om du vurderer en Nokia N97 Mini anbefaler vi deg å lese testen av Nokia N97 for å få et helhetlig inntrykk av telefonens funksjoner.

N97 Mini begynner på 4500 kroner. Dette er omtrent det samme som Nokia N97 koster. Om du ikke har et stort behov for FM-sender og 32 GB innebygget minne er det like greit å gå for Mini først som sist.

Les også vår test av Nokia N97 »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.