HTC One Mini er en mindre utgave av toppmodellen HTC One. Også spesifikasjonene er krympet. I praksis betyr ikke dette så mye for bruken. Men vi skulle gjerne sett at batteriet hadde bedre kapasitet og at det var minst dobbelt så mye lagringsminne.
Gå til:
Hele testen
Alle spesifikasjoner
Konklusjon
Siden vi testet HTC One i vår har vi mang en gang uttrykt vår begeistring for den på spalteplass. Det er altså ikke uten grunn at vi var svært spente på hvordan den nylig lanserte miniatyrutgaven One Mini ville bli.
HTC har tatt mange gode elementener fra One, og krympet dem. Skjermen er krympet fra 4,7 tommer til 4,3 tommer. Skjermoppløsningen er redusert fra 1920 x 1080 piksler til 1280 x 720 piksler.
LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen
Prosessoren er tokjernet i stedet for firekjernet. Arbeidsminnet og lagringsminnet er halvert. Støtte for NFC er fjernet. Kameraet har ikke optisk bildestabilisator. Batteriet har gått fra 2300 til 1800 mAh.
I utgangspunktet er disse grepene noe vi i lever godt med. One Mini er nemlig lettere, lavere og smalere enn originalen. Skjermen er fortsatt skarp, og selv om prosessoren er svakere opplever vi One Mini som sprek.
Noe av det vi virkelig falt for da vi testet storebror var designen. HTC har holdt seg til samme språk, men bruken av plast er mer fremtredende her. Vi opplever den mer som en telefon i plast, med bakdeksel i metall og metallplater over og under skjermen.
Og selv om HTC bruker "mini" i modellnavnet er den ikke blant de minste telefonene på markedet. For eksempel er den langt dyrere Apple iPhone 5 både tynnere, smalere og kortere.
God skjerm
Det er mye vi liker her. Skjermen er skarp. Skarpere enn på nevnte iPhone 5, faktisk. Den fungerer ypperlig til surfing og video.
Menyene er HTCs egenutviklede Sense 5, som ligger på toppen av Android 4.2. Her er en nyhetsleser kalt Blinkfeed satt som standard startskjerm, og tanken er at du alltid skal møte noe nytt når du kikker på telefonen. Du kan velge mellom en rekke utenlandske nyhetskilder, i tillegg til oppdateringer fra sosiale medier. Om du trives best med ikoner og widgeter som på Android-telefoner flest, kan du sette dette som standard i stedet.
Gøyalt kamera
Kameraet er også et kapittel for seg. I tillegg til å ta bilder på vanlig måte, kan du aktivere en funksjon som kalles Zoe. Denne tar ti bilder og en kort videosnutt. Det gjør at du kan se mer av situasjonen når du kikker på bildene, og velge ut det som ble best. Disse settes sammen til videokollasjer, noe telefonen gjør automatisk. Det høres kanskje mest ut som en gimmick, men vi syns det gir en ny dimensjon til mobilkameraet.
Kameraet er i seg selv ganske bra. Det tar bilder i fire megapiksler, som kanskje høres litt knapt ut. Men idéen er at hvert bildepunkt på kamerasensoren er større, slik at mer lys kan fanges opp. Resultatet skal bli bedre bilder.
Bildene blir greie de, men vi har sett bedre. HTC har teorien på plass, men leverer i praksis ikke så bra som vi håper. Tross dette er One Mini en av de morsomste kameramobilene vi vet om.
God lyd
Vi liker også at telefonen har stereohøyttalere over og under skjermen. Det betyr at du får lyden mot deg, og ikke ut i rommet. Lyden er noe fyldigere på originalen, men dette er likevel bedre enn på telefoner flest.
Det er veldig god lyd i lydutgangen på telefonen. Bassen er riktig nok fremhevet, men det er vanlig praksis på de fleste telefoner i dag.
Lydkvaliteten under samtaler har vi ingenting å utsette på.
Det negative
Vi syns One Mini er utstyrt med altfor lite lagringsminne. Du har rundt 11 GB tilgjengelig. Ett enkelt av disse Zoe-opptakene tar rundt 40 MB. Da sier det seg selv at det ikke skal mye knipsing til før du går tom for plass. Hvorfor telefonen ikke har minnekortstøtte, eller i det minste selges i varianter med mer minne er vanskelig å forstå.
Batteritiden er vi ikke spesielt imponerte over. Ved vanlig bruk - altså litt surfing, noen bilder, et par videosnutter på YouTube, og automatisk synkronisering av sosiale medier og e-post - går telefonen som regel tom for strøm i løpet av ettermiddagen. Hvordan du opplever batteriet vil selvsagt avhenge av ditt bruk. For noen vil kapasiteten kanskje være god nok.
Alternativer
Om du først vurderer å bruke 3700 kroner på en telefon, er det lurt å sjekke alternativene.
Samsung Galaxy S4 LTE: Koster i skrivende stund fra 4000 kroner med 16 GB minne. Denne telefonen er åpenbart en del større enn One Mini, men har sterkere maskinvare, skarpere skjerm, et bra kamera, og ikke minst støtte for minnekort.
LES MER: Test av Samsung Galaxy S4
LG Optimus G: Med 4,7 tommers skjerm, støtte for 4G, dobbelt så mye lagringsminne og firekjerneprosessor er LG Optimus G kanskje det mest fornuftige kjøpet i prisklassen. Koster i skrivende stund rundt 3500 kroner.
LES MER: Test av LG Optimus G
Nokia Lumia 925: Nokias nest beste har ramme i aluminium. Skjermen er noe større, men omtrent like skarp som One Minis. Her får du Windows Phone 8, tokjerneprosessor, 16 GB minne og et av de beste mobilkameraene på markedet. Koster fra 3800 kroner.
LES MER: Test av Nokia Lumia 925
Samsung Galaxy S3: Fjorårets kanskje beste mobil koster fra 2800 kroner uten LTE, og 3000 kroner med LTE. Dette er varianten med 16 GB minne, som også kan bygges ut med minnekort. Skjermen er større, men har samme oppløsning som One Mini.
LES MER: Test av Samsung Galaxy S3
Apple iPhone 4 8 GB: iPhone 4 er riktig nok en gammel telefon, men for 2700 kroner kan den være et alternativ om du er ute etter en liten og nett telefon. Da må du leve med mindre skjerm, bare 8 GB minne uten utvidelsesmulighet, og en forholdsvis treg prosessor.
LES MER: Test av Apple iPhone 4
HTC One: Vi skal også nevne at den originale HTC One på de fleste områder er sterkere enn Mini-utgaven. Men prisen starter på 4800 kroner. Det gjør den til et langt mer kostbart alternativ.
LES MER: Test av HTC One
Oppsummert
Vi liker absolutt HTC One. Den har en hendig størrelse, god skjerm, rask maskinvare, det meste av teknologi, og mange nyttige og morsomme funksjoner. Men lite minne og et noe svakt batteri gjør at den ikke fremstår som det beste kjøpet i denne prisklassen.
Men noen dårlig telefon er den slett ikke.