TESTER

Test: null

TEST: HTC One X+

HTC One X+ er ikke bare en oppgradert One X. Dette er en av de aller heftigste telefonene på markedet akkurat nå.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. nov. 2012 - 15:20
Vis mer
Høydepunkter

Godt bygget, veldig god skjerm, kraftig maskinvare, masse minne, kjapt kamera

Ulemper

HTC har tuklet for mye med kameraet, og prisen er vel stiv sammenlignet med One X.

Veldig kort sagt

One X+ er en fin oppgradering av en av årets beste telefoner. Her er det meste som er fikset på blitt bedre, men vi er slett ikke så sikre på at kamerajusteringen har vært til det bedre.

Gå til:



Ytelsestester 



Bilder og video tatt med One X+



Alle spesifikasjoner



Full test av forgjengeren

 

Test av HTC One X+

En av årets aller beste telefoner heter HTC One X. HTC lanserte denne under Mobile World Congress i Barcelona i februar, og vi testet den i april

Nå har imidlertid HTC bestemt seg for at de vil oppgradere One X litt, og sluppet One X+. Plussen i slutten av modellnavnet innebærer at det er gjort en rekke små og noen større oppgraderinger.

Kraftigere maskinvare

De største nyhetene er på maskinvaresiden. Systembrikken er oppgradert til nyeste type Nvidia Tegra 3. Denne har som på forgjengeren firekjerneprosessor, men prosessorhastigheten har økt.

Mens forgjernern kunne kjøre på maks 1,4 GHz, kan One X+ kjøre på maks 1,6 GHz. Vi ser HTC selv markedsfører 1,7 GHz, men dette gjelder altså kun når telefonen kjører på én prosessorkjerne alene.

En annen liten, men viktig, oppgradering er at grafikkprosessoren nå kjører på 520 MHz mot forgjengerens 416 MHz. Dette gir en betydelig økning i grafikkytelsen.

Vi har sett på ytelsesforskjellene, og noterer at One X+ scorer 26,3 prosent høyere på grafikktesten Electopia, og 59,4 prosent høyere i ytelsestesten Quadrant.

I tillegg scorer One X+ langt bedre på nettlesertestene Browsermark og Sunspider JavaScript Benchmark.

Det er altså hevet over enhver tvil at One X+ er kraftigere enn sin forgjenger. Faktisk scorer den omtrent likt som Samsung Galaxy Note II i de aller fleste ytelsesmålingene.

SE ALLE YTELSESMÅLINGENE HER

Det er slett ikke verst!

Likevel: Vi skal ikke overdrive betydningen av disse testene. One X+ kjører nemlig en nyere utgave av Android enn One X gjorde på testtidspunktet. Ingen av telefonene med firekjerneprosessor oppleves som trege, så i praksis er ikke forskjellene så store.



Batteriet har nå en kapasitet på 2100 mAh, en økning på 300 mAh i forhold til forgjengeren.

Høyere batterikapasitet

HTC har også satt inn et batteri med høyere kapasitet enn på originalen. Mens One X hadde 1800 mAh, har One X+ 2100 mAh.

Noen forventet batteritid oppgir produsenten ikke, men ved moderat bruk holder telefonen dagen igjennom, og varer til utpå neste dag. Hva du opplever i praksis vil selvsagt variere stort, avhengig av hvor mye eller lite du bruker telefonen.

Batteritiden var noe av det vi ikke likte så godt på forgjengeren, og vi er fornøyde med at HTC har adressert dette - uten at telefonen har blitt større.

Nå er det heldigvis ikke slik at raskere prosessor nødvendigvis betyr økt batteriforbruk. Prosessoren kan variere hastighet - og dermed strømforbruk - etter behov.

Men vi skal understreke at det ikke er snakk om natt og dag. Dette er fortsatt en telefon som kan tømme batteriet ditt på null komma niks om du går inn for det.



Panelet under skjermen har fått røde symboler.

Mer minne

En annen sak vi var litt lunkne til da vi testet One X var at det ikke er støtte for minnekort. Det er det riktignok ikke på One X+ heller, men HTC har i det minste økt minnekapasiteten til 64 GB. Det burde holde lenge for de fleste.

Om du vil lagre bilder og andre filer på nettet følger det også med 25 GB lagringsplass på Dropbox i to år.

Android 4.1

Som seg hør og bør har HTC utstyrt telefonen med Android 4.1 Jelly Bean. Det har riktignok kommet en enda nyere versjon i mellomtiden, uten at vi henger med hodet av den grunn.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.1

HTC har også installert den nyeste utgaven av sitt Sense-menysystem. Dette heter Sense 4+, og er i bunn og grunn likt menysystemet på One X. Men vi har merket oss noen smarte forbedringer.



Du kan enkelt sett opp telefonen via interenett med PC-en din.

Det er for eksempel nå mulig å sette opp mobilen via PC-en din. Dette er rett og slett utrolig smart, og veldig enkelt løst.

Du åpner en konfigurasjonsside i nettleseren på PC-en. Her konfigurerer du e-postkontoene dine. Deretter velger du bakgrunnsbilde, hva du vil se på låseskjermen, ringetoner, et utvalg apper, bokmerker du eventuelt vil legge inn, og til slutt hvilke widgeter du vil ha på startskjermene dine.

Når dette er gjort lager du en HTC-konto, eller logger inn med din eksisterende. Deretter settes telefonen opp med innstillingene.

Det er mange andre små forbedringer også, men mange av disse er direkte knyttet til Android-versjonen, som for eksempel Google Now.



Kameraet er det samme som før, men HTC har flikket på programvaren.

Kameraet skuffer litt

Kameraet er fortsatt bra. HTC har integrert en egen bildebehandlingsbrikke som fikser skarphet, farger og andre detaljer før bildet lagres. Dette skal sørge for best mulige bilder.

Mye på grunn av denne brikken og firekjerneprosessoren er One X+ lynrask å ta bilder med. Vi setter også pris på optikken, som har en blender på f/2.0. Dette betyr at mye lys slipper inn, slik at du tar bedre bilder i dårlig lys.



HTC One X+ (til venstre) har utvaskede detaljer sammenlignet med One X (til høyre) når vi zoomer inn til full oppløsning.

Vi merker oss at HTC har forbedret håndteringen av kameralys. Sammenlinget med One X får bildene tatt med One X+ mer naturlige farger ved bruk av lyset.

Men vi merker oss også at HTC har endret på bildeforbedringen. Detaljene i bildene ser ut til å være mer grøtete enn tidligere. Det betyr at bildene faktisk blir litt mindre skarpe. Zoomer du inn ser det nesten ut som om detaljer er smørt utover, og det fører til at de forsvinner. 

Vi merker oss samtidig at mange av bildene generelt oppleves som lysere. Ved nærmere undersøkelse viser det seg at One X+ ofte velger høyere ISO-hastighet, altså høyere lysfølsomhet, enn One X. Dette har som regel bieffekten at det blir mer støy i bildet, og det kan tenkes at det er etterbehandligen som tar litt overhånd her slik at detaljene blir visket ut.

Resultatet er uansett i realiteten at kameraet produserer bilder med dårligere kvalitet enn før. Forstå det den som kan. Vi antar dog dette vil bli ordnet i en fremtidig programvareoppdatering, da selve maskinvaren er den samme som før.

Når så dette er sagt mener vi ikke at One X+ er noen direkte dårlig kameratelefon. Så lenge du ikke zoomer en masse, ser bildene fine ut. Vi skal også nevne at videoene blir svært gode, og at telefonen som før kan ta opp høyhastighetsvideo, eller "slow motion" om du vil.

På bildesiden finner du mange bilder, sammenligninger med One X og videoer tatt med One X+.



Telefonen har fått bedre frontkamera og andre oppgraderinger.

Andre oppgraderinger

Utover dette har HTC fått på plass et frontkamera med 1,6 megapiksler. Forgjengerens kamera hadde 1,3 megapiksler.

Telefonen har også fått støtte for det russiske satelittnavigasjonssystemet GLONASS, i tillegg til den vanlige AGPS-støtten. Dette har fordelen at presisjonen blir større, spesielt i nord.

SE ALLE SPESIFIKASJONENE TIL ONE X+

Ellers har telefonen blitt sort, og har fått menytaster i rødt under skjermen. 

Det meste likt som før

Ellers er One X+ stort sett samme telefon som tidligere. På godt og vondt.

For å ta det negative først: Kameralinsen er fortsatt beskyttet av gjennomsiktig plast. Det betyr at det er større risiko for å få riper her. Vi trenger ikke utdype ulempen med dette noe nærmere.

Vi savnet kameratast på forgjengeren, og savner det også her.

Siden det ikke er noen egen tast for meny her, vil mange apper få en egen menytast som dekker nederste delen av skjermen. Det "stjeler" skjermplass. På apper skrevet med Android 4.0 i tankene er ikke dette et problem.



Den supre Beats-lyden er fortsatt på plass.

Så til det positive: One X+ er bygget på samme måte som forgjengeren. Den har altså et polykarbonatdeksel laget i ett stykke. Skjermen er dekket av forsterket glass. Den ligger veldig godt i hånda, og ser ut som en million dollar.

One X+ har også Beats-lyd. Vi elsket lyden på forgjengeren, og vi er ikke noe mindre begeistret her. One X+ driver mellomtunge hodesett uten problemer, og byr på et svært luftig og detaljert lydbilde. Telefonen er enkelt og greit helt super til musikk.

Siden skjermen er den samme, får du fortsatt en av de aller beste på markedet. Den har god lysstyrke, godt sortnivå og fungerer dermed utmerket til alt fra spill til film.



HTC One X (til venstre) er nøyaktig like stor som One X+. Men det er en stor prisforskjell.

Alternativer

Selv om HTC One X+ er en av de lekreste og sprekeste Android-telefonene på markedet, gjør prisen på 5300 kroner sitt til at du har mye å velge i.

HTC One X: 32 GB-utgaven av forgjengeren koster 1800 kroner mindre. Den oppleves egentlig så godt som like rask, får Android 4.1, og ser like bra ut om plussutgaven. Så er selvsagt spørsmålet om raskere prosessor, litt kraftigere batteri og dobbelt så mye minne er verdt pengene.

LES MER: Test av HTC One X

Samsung Galaxy S III: Fås i praksis bare med 16 GB minne, men støtter til gjengjeld minnekort på 64 GB. Koster omtrent 1300 kroner midre, har litt større skjerm, like kraftig batteri, og har rask prosessor. Kameraet er blant de beste på markedet.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S III 

Samsung Galaxy Note II: Galaxy Note II er egentlig i en litt annen klasse enn One X+. Skjermen er nemlig hele 5,55 tommer, så dette er ikke en telefon for hvem som helst. På den annen side er Note II like rask som One X+, har en smart penn du kan skrive på skjermen med, og super batterilevetid. Kameraet er også veldig godt. Og prisen? Omtrent 800 kroner lavere.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Note II

LG Optimus 4X HD: Vil du ha stor skjerm, kraftig prosessor, støtte for minnekort og betale minst mulig? Da er det LGs supre Optimus 4X HD du skal sjekke ut. Denne er nesten like kraftig som One X+, men koster hele 2500 kroner mindre. Rett og slett et knallkjøp.

LES MER: Test av LG Optimus 4X HD 



One X+ er ikke lytefri, men den er fremdeles en av markedets beste telefoner.

Konklusjon

HTC One X+ er en fin oppgradering av en allerede flott telefon. Faktisk er forgjengeren One X faktisk en av våre store favoritter i år.

Med One X+ har HTC flikket litt her og der. De har satt inn et batteri med bedre kapasitet, gått for dobbelt så mye minne, og klokket opp prosessor og grafikkprosessor slik at den har blitt en av de aller kraftigste mobilene på markedet.

Telefonen har også fått Android 4.1 Jelly Bean, og noen nyttige funksjoner i menyene. 

Alt vi likte med forgjengeren er på plass. Her får du en super skjerm, flott design, fantastisk lyd under musikkavspilling, et lynraskt kamera, og alt av teknologi. Dette er en typisk telefon for deg som vil ha alt.

Noe av det vi var mest skuffet over på forgjengeren er også adressert. HTC har økt batterikapasiteten, og selv om vi setter stor pris på akkurat det er ikke forskjellen akkurat natt og dag. Dette er en telefon du fint klarer å tømme batteriet på i løpet av dagen dersom du bruker den aktivt.

Kameraet har fått noen forbedringer, og da spesielt ved innendørsfotografering. Men samtidig har HTC endret på etterbehandlingen slik at detaljene i bildene blir litt utvasket. På sett og vis får du altså dårligere bilder med One X+. Det er synd.

Oppgraderingene har også gitt One X+ et prishopp. Den koster deg 5300 kroner, noe som gjør den til en av de dyreste Android-telefonene akkurat nå. Til sammenligning koster forgjengeren 1800 kroner mindre. 

Alt i alt er det altså saker og ting vi ikke er helt fornøyde med her, men når det er sagt er One X+ fortsatt en av de aller beste telefonene du får kjøpt akkurat nå. Men vi ville kanskje spart litt penger og gått for forgjengeren.

LES MER: Les hele testen av HTC One X (forrige utgave)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.