Stor og skarp skjerm, rask maskinvare, god lyd, god byggekvalitet, bra trøkk i lyden og gode medfølgende øreplugger
UlemperKameraet er ikke mer enn greit, lite internminne, dyr
Veldig kort sagtHTC har tatt den allerede gode Sensation og forbedret den på flere punkter. Her får du høyere prosessorhastighet, større minnekort og bedre øreplugger enn originalen, i tillegg til at den kommer med Beats-branding og lydprofiler tilpasset Beats-produkter. Telefonen føles i stor grad som før, uten at dette er negativt.
Test av HTC Sensation XE
Både Samsung og Sony Ericsson har lansert hver sine "midlife-kickere", i form av Galaxy S Plus og Xperia Arc S. Med Sensation XE har HTC gjort det samme, altså oppgradert en tidligere toppmodell og lansert den i nye farger og "noko attåt".
Telefonen er i stor grad den samme som før. Den er like stor, har identisk skjerm, de samme Sense-menyene og den føles i det store og det hele klin lik i bruk. Men det er altså forskjeller her.
Beats-branding
Det mest iøynefallende er Beats-brandingen. Sensation XE er stemplet med Beats-logoen, og har fått matchende, røde detaljer. Både høyttalergrillen, funksjonstastene, ringen rundt kameralinsen og selvsagt Beats-logoen er i rødt, mens resten av telefonen har beholdt den originale sortfargen.
LES OGSÅ: HTC teamer opp med Dr. Dre
Vi synes rent personlig at telefonen ser bedre ut enn originalen, men det er og blir en ren smaksak.
Mer trøkk
Beats-samarbeidet inkluderer mer enn nye farger. Istedenfor de kjipe ørepluggene du vanligvis får med når du kjøper en telefon finner du Beats ibeats i esken.
I tillegg er det lagt inn spesielle lydprofiler laget for å låte best mulig med Beats-produkter. Disse profilene er programvarebasert - lydmaskinvaren er den samme som i Sensation.
God lyd
Vi er fornøyd med lydkvaliteten, som enkelt og greit er veldig god både med de medfølgende ibeats-pluggene og når vi kobler til vårt eget Beats Solo HD-hodesett.
Med Beats-profilen aktivert får du mer trøkk i bassen og hakket høyere volum, noe som fungerer greit til mange musikksjangere, men slett ikke alle.
Da er det greit at du kan deaktivere profilen om du synes det blir for mye av det gode (noe som forøvrig også senker strømforbruket).
Du får med Beats-øreplugger og et minnekort på 16 GB når du kjøper telefonen.
Det skal også nevnes at lydprofilen kun fungerer med HTCs musikkavspiller - den kan ikke brukes sammen med streamingløsninger som Wimp og Spotify. Vi er likevel fornøyd med både lydkvalitet og volum også her.
Noen revolusjon er det ikke, men vi er alt i alt godt fornøyd med lydkvaliteten i Sensation XE - både med og uten Beats-profil.
Oppgradert prosessor
Det er ikke bare lyden og designen som er forandret fra originalen. HTC har også tatt et dukk inn i maskinvaren og skrudd opp prosessorhastigheten. De to prosessorkjernene tikker nå på 1500 MHz mot originalversjonens 1200 MHz.
Nytt utseende, oppklokket prosessor.
Til tross for en ganske markant økning i klokkefrekvens er det ingen åpenbar forskjell i opplevd ytelse. Dette skyldes enkelt og greit at de færreste apper i dag trenger denne graden av maskinvarekraft.
I rene ytelsestester kommer forskjellene bedre frem, og Sensation XE får betydelig bedre resultater enn originalversjonen. Her må samtidig understreke at Sensation-resultatene er målt med en eldre Android-versjon, noe som også spiller inn på ytelsen.
Quadrant måler en rekke aspekter ved telefonens maskinvare.
Sensation XE får betydelig bedre resultater enn originalen i Quadrant-målingene våre. Spesielt på prosessormålingen ligger den langt foran - ikke veldig overraskende da du har 300 MHz mer å rutte med per kjerne her.
Electopia måler hvor mange bilder per sekund telefonen greier tegne opp i en intensiv grafikktest.
Også i Electopia er ytelsen forbedret, og XE greier å kjøre ut fire bilder mer i sekundet enn forgjengeren. Med andre ord vil du nok merke en forskjell når du kjører de mest krevende mobilspillene.
Vær obs på at målingene er gjort med full oppløsning, som i Sensation-modellene er 960 x 540 piksler. Samsung Galaxy S II driver til sammenligning kun 800 x 480 piksler, noe som merkes på resultatene.
Nettleserytelsen målt med Rightware Browsermark.
HTC Sensation XE lander godt på beina i Browsermark-målingene. Dette samsvarer med det opplevde inntrykket vi har av telefonen, som tegner opp nettsider svært kjapt og er en jevnt over hyggelig surfetelefon.
Nok en gang skal vi understreke at den opplevde ytelsen i Sensation XE ikke er merkbart bedre i daglig bruk. Men ytelsestestene tyder likevel på at telefonen vil gi en bedre brukeropplevelse i apper og spill som er i stand til å legge press på maskinvaren. Og de er det ikke så veldig mange av i dag.
Sterkere batteri
Vi liker at HTC har tenkt langt nok til å utstyre Sensation XE med et kraftigere batteri enn forgjengeren. Her får du 1730 mAh, mot Sensations 1540 mAh.
Inntrykket vårt er at Sensation XE har bedre batteritid enn originalen, og i testperioden har vi flere ganger gått opp mot to døgn uten å lade telefonen med moderat bruk. Dette skyldes nok at prosessorene sjelden kjører på maks, så i praksis vil strømforbruket ligge på nivå med forgjengeren.
Ellers som før
Ser du bort fra lydprofilene, designen og 300 MHz mer per kjerne er Sensation XE nøyaktig samme telefon som forgjengeren. Vi snakker altså om en habil og brukervennlig Android-telefon med god skjerm, bra ytelse og alt av teknologi.
Begge Sensation-modellene skal forøvrig oppgraderes til Android 4.0 Ice Cream Sandwich, noe som kan skje allerede neste måned.
Skjermen er stor, høyoppløst og god.
Istedenfor å gjenta alt vi har skrevet om Sensation skal vi heller anbefale å lese testen av originalen. Vær obs på at det er ni måneder siden den er skrevet, noe som også er årsaken til at den har høyere terningkast enn den ville fått i dag.
Konklusjon
HTC Sensation XE gir deg den samme gode brukeropplevelsen som originalversjonen, med stor og god skjerm, massevis av maskinvarekraft og alt du trenger av teknologi.
Om du allerede har forgjengeren og lurer på om du bør oppgradere, er svaret nei. Den økte prosessorkraften er ikke noe du merker i den daglige bruken, og telefonen føles i det store og det hele akkurat som før. Unntaket er lyden ved musikkavspilling, som altså går høyere og har mer bass.
Du får forøvrig ikke aktivert Beats-profilene når du bruker Wimp og Spotify, så om du bruker en av disse musikktjenestene vil den eneste merkbare forskjellen være bedre øreplugger og et minnekort med høyere kapasitet.
Nå skal vi passe oss for å fokusere altfor mye på Sensation-eiere. Om du ikke er blant disse, og leter etter en kraftig og god Android-telefon som gjør en flott jobb på det aller meste, innfrir Sensation XE definitivt kravene.
Samtidig er det ikke slik at du ikke har alternativer. Sensation XE koster rundt 4500 kroner, noe som betyr at du har en rekke toppmodeller innenfor rekkevidde. Samsungs Google-telefon med Android 4.0, Galaxy Nexus, ligger i samme prisklasse som Sensation XE. Samsung Galaxy S II og Motorola-sluggeren XT910 Razr er svært farlige konkurrenter som koster noen hundrelapper mindre.
Men disse kommer altså uten Beats-egenskapene, som nok vil være et avgjørende argument for mange, og du kjøper slett ikke katta i sekken om du går for Sensation XE.