God batteritid, gode hastigheter, enkel å bruke, oversiktlig med skjerm
UlemperMicro-SD-tilgang kun via USB, fungerer ikke som USB-modem
Veldig kort sagtHuawei mobile WiFi E589 gir deg 4G-hastigheter i lomma, og du kan dele med alle i nærheten.
Test av Huawei Mobile WiFi E589
De siste årenes utbygging av mobilnettet har ikke bare gitt oss mobildekning praktisk talt overalt - det har også sørget for at du nå kan koble deg til internett stort sett hvor du måtte være.
NetComs 4G-nett byr på de høyeste hastighetene, og har vært i drift en god stund nå. Med utbyggingen deres får stadig nye steder tilgang til svært gode nedlastingshastigheter fullstendig trådløst.
Men så langt har ikke akkurat tilbudet av utstyr som støtter dette nettet vært overveldende. I begynnelsen var det bare et USB-modem som du setter i PC-en som var tilgjengelig. Det gjør det mindre praktisk å dele det raske nettet med andre.
Det kinesiske telekomselskapet Huawei lager en del utstyr til bruk i 4G-nettet. For ikke lenge siden testet vi en løsning som lar deg dele nettet med flere, den stasjonære 4G-ruteren Huawei B593. Denne erstatter en ADSL-løsning hjemme eller på kontoret, men siden den ikke har innebygget batteri er den i praksis ikke mulig å bruke på farten.
LES MER: Test av NetCom 4G-ruter
Huaweis Mobile WiFi E589 løser dette problemet. Dette er et lommevennlig tilgangspunkt som har 4G-støtte, og som lar deg koble til enheter via Wi-Fi.
En liten skjerm gir deg nøkkelinfo om ruterens status.
Enheten er omtrent på størrelse med en liten mobiltelefon, og har en liten skjerm på fremsiden. Denne skjermen viser deg tilgangspunktets status, slik at du kan se hvor god dekning du har, hva slags nettverk du er tilkoblet, hvor mye batteri som gjenstår og hvor mange brukere som er koblet til tilgangspunktet.
Skjermen gir deg også informasjon om hvor mye datatrafikk som er brukt, og hvor lenge tilgangspunktet har vært i bruk.
Langs høyre side finner du inngangen til SIM-kortet, en av- og på-tast, Wi-Fi-tast, og en WPS-tast. På motsatt side finner du USB-tilkobling for lader og datatilkobling, en reset-knapp, og inngang for Micro-SD-minnekort.
I bruksanvisningen står det at det skal være mulig å bytte batteri, men vi har ikke klart å fjerne bakdekselet på enheten, så det ser ikke ut til at dette er noe det faktisk er meningen at du skal kunne gjøre selv. (Faktisk fraråder vi deg å prøve å ta av dekselet, for det gjorde vi - og da fikk vi det ikke skikkelig på plass igjen...)
Oppsett
Det er lett å sette opp tilgangspunktet. Du setter enkelt og greit inn SIM-kort, skrur på enheten og kobler deg til den med en PC eller mobil. Det kreves at du legger inn PIN-koden før du kan koble deg til internett.
Enheten kommer ferdig oppsatt med nettverksnøkkel. Denne ligger vedlagt på en klistrelapp i esken. Men det er ikke nødvendig å klistre denne på enheten, eller å huske på den i det hele tatt. To trykk på WPS-knappen viser enhetens nettverks-ID og nettverksnøkkel på skjermen. Veldig praktisk, syns vi.
Du kan også koble til enheter med et WPS-passord, men dette må konfigureres før du tar det i bruk.
PIN-koden legger du inn ved å koble deg til og åpne webgrensesnittet til enheten. Denne finner du ved å skrive inn adressen 192.168.1.1 i nettleseren på mobilen eller PC-en. Vi liker at det er en egen mobilutgave av grensesnittet dersom du kobler deg til med mobiltelefonen.
I utgangspunktet er det ikke nødvendig å gjøre noen endringer i oppsettet for å ta i bruk enheten. Men om du vil endre nettverksnavn, nettverksnøkler eller gjøre andre mer avanserte innstillinger er dette lett å få til via webgrensesnittet.
I webgrensesnittet får du ellers oversikt over hvor mye datatrafikk som er brukt, både siden starten og i pågående økt. Herfra ser du også hvilke enhter som er koblet til.
Knapper for WPS og å aktivere eller deaktivere Wi-Fi sitter på siden.
I bruk
Når Huawei Mobile WiFi E589 er satt opp kobler du deg til det som et hvilket som helst annet trådløst nettverk. Vi setter spesielt pris på muligheten for å vise nettverksnøkkel på skjermen. Om du har aktivert WPS-nøkkel i webgrensesnittet trenger du bare å holde nede WPS-knappen i ti sekunder for å starte WPS-tilkobling.
Den lille skjermen syns vi også er veldig smart. Bare at du kan se hvor mange som er koblet til og hvor mye batteri som gjenstår gjør det veldig greit og oversiktlig å bruke denne.
Batterilevetiden har vi et veldig godt inntrykk av. Huawei oppgir inntil ti timers bruk, og vår erfaring er at den klarer omtrent åtte. Du får altså internettilgang en hel arbeidsdag om det trengs. Skulle det knipe kan du lade enheten via en USB-kabel i PC-en, eller med en egen USB-lader.
Dersom ingen er tilkoblet eller det ikke er noe nettverkstrafikk går E589 over i hvilemodus. I denne tilstanden skal den holde inntil 18 døgn.
Hastigheter
Hastighetene er det heller ikke mye å si på. I teorien kan du oppnå nedlasting på inntil 100 Mbps og opplasting på inntil 50 Mbps så lenge du er tilkoblet et LTE 4G-nett, men NetCom markedsfører den med hastigheter på inntil 30 Mbps.
I praksis ligger vi på rundt 30 Mbps nedlasting og 7 Mbps opplasting. Vi har opplevd opplastingshastigheter på opp mot 30 Mbps.
Det holder til at de fleste oppgaver går unna i god fart. Det vil uansett avhenge av trafikken i mobilnettet der du oppholder deg om du får like gode hastigheter.
Vi tester hastigheter med Speedtest.net, og opplever at vi får tilsvarende resultater som vi fikk da vi testet NetComs 4G-ruter Huawei B593.
LES OGSÅ: Kan 4G erstatte ADSL-linjen din?
Rekkevidden til Wi-Fi-nettverket er åpenbart ikke like god som på det nevnte tilgangspunktet. Vi trenger ikke å bevege oss mer enn et par rom fra der ruteren er plassert før signalet blir svakt. Men så er dette heller ikke den beste løsningen dersom du skal erstatte en vanlig nettverksruter. Sitter du i samme rom eller naborommet fungerer det fint.
Det kan være til sammen ti brukere koblet til samtidig, og under testperioden har vi stort sett hatt rundt fem PC-er og mobiler tilkoblet.
Vi har ikke opplevd noen stabilitetsproblemer under testperioden.
Det er praktisk å kunne vise nettverksnøkkelen på skjermen.
Ekstrafunksjoner
E589 har plass til Micro-SD-minnekort. Vi så for oss at det skulle være mulig bruke dette til å tilby en nettverksdisk, men det er bare mulig å få tilgang til minnekortet dersom du kobler E589 til en PC via USB-kabel.
Det er for øvrig heller ikke mulig å koble en PC til internett via USB.
Du kan ellers sende og motta SMS via webgrensesnittet.
Vær oppmerksom på at du trenger et eget SIM-kort for data til denne løsningen. Bruker du et vanlig tvilling-SIM vil du ikke kunne motta samtaler på det andre kortet.
Pris
Huawei E589 kan kjøpes uten abonnement, og vi har funnet den til 1700 kroner. Men vi tipper det mest interessante vil være å kjøpe den med abonnement fra NetCom, da det i skrivende stund bare er denne operatøren som tilbyr LTE 4G-nett i Norge.
Hos NetCom koster den 299 med abonnementet Mobilt Turbo Bredbånd X-Large. Månedsprisen er 299 kroner. Denne prisen forutsetter ett års binding, og inkluderer 20 GB datatrafikk per måned. Du får den også for 499, 799 og 999 kroner med de mindre datapakkene fra operatøren.
LES OGSÅ: NetCom setter opp hastighetene og lar deg laste ned 100 GB i måneden
Ruteren er omtrent like stor som en iPhone.
Konklusjon
Alt i alt liker vi Huawei Mobile Wi-Fi E589 godt. Dette er en god portabel løsning for deg som farter rundt i områder med 4G-dekning, og som har behov for å få flere enheter på nett samtidig.
Det er selvsagt også støtte for både 3G og GSM, så du kan fint bruke enheten alle steder det er mobildekning. Den vil for eksempel gjøre seg bra i hanskerommet på bilen din, slik at alle kan komme seg på nett.
Den lille skjermen gir E589 veldig god brukervennlighet, syns vi. Med denne blir det enkelt å holde oversikten over hvor mye data som er bruke, og hvor mange som er koblet til. Det gir også god oversikt over batteri og dekning.
Men ha i bakhodet at du kan bruke de fleste smarttelefoner som tilgangspunkt for trådløst nettverk. Dersom du bare trenger å koble en PC eller et nettbrett til internett kan dette være en like god løsning.
Vi venter at det vil lanseres mobiltelefoner med LTE 4G-støtte i løpet av året, og da er det mulig å oppnå høye hastigheter uten å bruke et produkt som E589. Men da ofrer du selvsagt fordelene med et produkt som dette, som mulighetene til å sette avanserte nettverksinnstillinger og den gode batterilevetiden.
LES OGSÅ:
Dersom du er ute etter et portabelt trådløst tilgangspunkt med LTE 4G anbefaler vi altså gjerne Huawei Mobile Wi-Fi E589.
LES OGSÅ:
Slik deler du mobilt bredbånd
Telefon og nettbrett med 4G kommer til Norge